dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bright Eyes: Cassadaga
Cassadaga (cd) Bright Eyes
2007
Polydor/Universal
5/10

Åter till baslägret

Efter en Bright Eyes-paus på ett par år välkomnar jag en mer sansad och välbestämd Conor Oberst och har i några veckor sällskapat med Cassadaga. Det som slår mig är att när den tidigare överåriga tonårsångesten äntligen borstat gruset av knäna, rest sig och gett sig av, är Bright Eyes lika traditionella som Neko Case eller Ryan Adams och Oberst röst kan inte mäta sig med dessa. Vi som ändå hade en behållning av Bright Eyes röriga och smärtande pop kan alltså räkna bort en Oberst i själanöd och svindlande melodier. Men texterna då? Oberst som med virrig men insiktsfull penna citerats till oändlighet av fanatikerna. Tja, det är möjligt att de är både drömskt vackra och smarta men de framträder inte särskilt tydligt i musiken. Självklart går det inte att undgå de längre talade partierna men i melodierna sjunker den mindre uttrycksfulla rösten in bland instrumenten.

Något som ändå är skönt med Cassadaga är att gästerna är just gäster och inte publikfriare. Duetter göre sig icke besvär. Att det är Gillian Welch som körar på Classic Cars går inte att ta miste på även om hennes stämma är lätt tillbakahållen. Att hennes ständige vapendragare David Rawlings spelar gitarr på flera av spåren är inte lika tydligt så klart men han är ändå där. Liksom M. Ward och Janet Weiss från före detta rockbandet Sleater-Kinney.

Liksom spiritualistlägret i Florida varifrån albumet fått sitt namn har Cassadaga även kvaliteter som förmodligen bara de invigda förstår. Oberst är en charmör av stora mått och visste kan jag medge att han har ett särskilt uttryck som fångar örat men med ett sådant traditionellt album krävs det mer för att göra avtryck.

No One Would Riot For Less gör en god insats med systrarna Stacey och Sherri DuPree från bandet Eiley på kör. En domedagspredikan som utan att bli blödig kanske faktiskt säger något i sin enkelhet. I Must Belong Somewhere skenar som ett tåg medan avslutande Lime Tree är direkt tråkig. Singeln Four Winds med sitt hyllade fiolsolo kanske inte väcker den björn som sover men den duger gott nog som bästa låt på albumet. Är inte det tillräckligt kan man ju alltid ägna sig åt det spännande omslaget.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4140

21 kommentarer

Bra recension på en ännu bättre skiva. Kan dock inte hålla med om det låga betyget och antydandet om att Connor Oberst var bättre när han stod med rakbladet i ena handen och micken i den andra. Bright eyes har mognat och jag är förvånad över att de inte får mer uppmärksamhet i den breda fåran när de faktiskt inte låter som något annat band och med texter som är briljanta..

billbrunöga Oregistrerad 2007-05-02 01:16
 

Jag orkar inte med detta längre.

Robert Oregistrerad 2007-05-02 10:15
 

Förlösande bra platta.

Gustav Oregistrerad 2007-05-02 10:37
 

Planet Schmanet Janet. Slut!

Kal Ström Redaktionen 2007-05-02 12:15
 

Jag tycker det är bra att han äntligen har vuxit upp, hans överlägset bästa hittils.

fuck alla små horemos som gråter över att connor har svikit dom och blivit tråkig

Drölle Oregistrerad 2007-05-02 13:26
 

Vill gilla Bright Eyes nya, men trots några spår som står ut känns den lätt lite medelmåttlig.

Medlem 2007-05-02 15:18
 

Det var en av de mest träffande recensionerna jag läst här tror jag. Även om jag skulle bumpat upp betyget ett snäpp så var allt annat spot on.

Johan Oregistrerad 2007-05-02 16:02
 

bright eyes..ujujuj
jaja roligast med bright eyes är väl att janet är med på ett hörn. fan s-k..kom tillbaks

hopp Oregistrerad 2007-05-02 18:19
 

Jag älskar de gamla skivorna letting off, fevers och lifted. Tyckte att I’m wide wake var fantastisk, ett tecken på mogen utveckling och förmodligens hans bästa. Digital ash hade blivit en grym EP istället för ett halvdant album. Helt ok men funkade inte fullt ut. Men Cassadaga är bara så jävla tråkig att klockorna stannar, precis som Four winds EP:n som föregick den.

Jay Jay Oregistrerad 2007-05-02 20:58
 

:(

closer Oregistrerad 2007-05-02 21:22
 

Four Winds EP:n var otroligt bra i min mening! Hade stora förhoppningar på Cassadaga men den levererade inte!

Galen Oregistrerad 2007-05-03 18:07
 

5! har du fått solsting maria? åh jag har iofs inte hört skivan än men alla låtar jag hört är bra.

Medlem 2007-05-03 22:20
 

jag tycker det är en väldigt trött och oengagerad recension. pinsamt.

andreas Oregistrerad 2007-05-03 23:10
 

Make A Plan To Love Me – varför nämns aldrig den låten när Cassadaga recenseras? Den är magisk. Helt over the top, med sina stråkar och backing vocals. En av årets 8-10 bästa låtar så här långt.

Jens Ragnar Oregistrerad 2007-05-04 07:50
 

MN GUD! varför,varför, hör ingen hur briljant skivan är? den är ju ett mästerverk, den har satt ett spår, den är makalös. lugnt bright eyes bästa hittils.

Amanda Oregistrerad 2007-05-28 21:47
 

Håller helt med billbrunöga. Som sagt mer inne på att skivan är ett mästerverk som är värd än mer uppmärksamhet.

Alex Oregistrerad 2007-07-01 23:56
 

denna skivan är bra, hade lite svårt för den i början men den är verkligen bra efter att ha lyssnat igenom den ett par gånger, den behöver det. Mycket eftersom det inte är samma Connor som man är van vid. Men det är en väldigt bra skiva om man bortser från detta. Four Winds EPn är möjligen lite bättre. Tycker att skivan förtjänar 8/10 faktiskt, mest eftersom den har någon låt som inte är fantastisk.

Joel Oregistrerad 2007-07-03 13:20
 

[...] Bright Eyes Cassadaga [...]

 

varör har ingen regisserat conors nya albuM?

viktor Oregistrerad 2008-08-31 11:55
 

Regisserat?

RONNA Oregistrerad 2008-08-31 22:14
 

[...] hör jag skriken. Skriken! Conor Oberst har äntrat den mindre scenen och tar upp Four Winds från Cassadaga. Publiken är lite sparsam till en början. De tar lång tid på sig från The Ark. Men Bright Eyes [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig