dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Tio nyanser av gult

Påskspecial

I pauserna mellan allt äggmålande, kycklingar, must och påskharens mystiska besök hos barnen, och för den delen även hos oss som inte tappat suget efter godisfyllda wellpappägg, kan det vara skönt att koppla av med lite musik i vårsolen eller i tv-soffan.

Till skillnad från julen så har påsken ingen direkt musik knuten till sig, förutom möjligtvis några kristna psalmer och hymner om Jesu lidande som ändå ingen orkar lyssna på. Just därför har dagensskivaredaktionen gjort den ultimata tio i topplistan över skivomslag med gula inslag.

Glad påsk!

1. Stevie Wonder ”Innervisions”
Stevie Wonder ‘Innervisions’Med sin funk- och pop-osande soul, på teman som det urbana livets svårigheter, samtida politiska skandaler och andlighet är ”Innervisions” från 1973 en av Stevie Wonders bästa och mest betydelsefulla skivor. Låtar som ”Golden Lady”, ”Visions” och ”Don't You Worry 'Bout A Thing” står sig i konkurrensen med de gladpoppiga 60-talsspåren likväl som 1976 års bejublade ”Songs In The Key Of Life” och skamfläckar som ”I Just Called To Say I Love You”. ”Innervisions” är Stevie Wonders förmåga att berätta historier ackompanjerad av tidlös musik. Fantastiskt.
2. Kraftwerk ”Computer World”
Omslag: Computer WorldGul är förmodligen en av de mest odatormässiga färgerna. Tillsammans med, tja, rosa. När stenansikteskvartetten 1981 gulmålade omslaget till ett album tillägnat datorer, när andra färger på datorer än nyanser av grått fortfarande låg drygt 15 år framåt i tiden, var det mer rock'n'roll och punk än det mesta de genrerna spottat ur sig. Att det var bättre än precis allt annat i nämnda genrer är förstås självskrivet. Om man dessutom plockar bort en av låtarna och byter ut första bokstaven i alla kvarvarande låtar mot helt andra bokstäver, så får man ordet ”yellow”.
3. Josh Rouse ”1972″
Omslag: 1972Mannen som förmedlade vintersånger, julfirandebetraktelser och stjärnglans är numera det säkraste vårtecknet. Den första av Josh Rouse ljusare album är tveksamt vemodigt, för under ytan finns självsäkra danssteg, jävlar anamma och nylonskjortor i påskgult. På gränsen-saxofoner och discostön sätter tillbaka klockan 35 år. Småfunkiga popmelodier i ett välproducerat skal var precis vad Rouse och vi behövde.
4. Beat Happening ”S/T”
Omslag: Beat HappeningAmerikansk minimalistisk indiepop har aldrig låtit bättre än precis så här. Söta, superenkla, slamriga och naiva sånger som gjorda för handklapp med ett leende på läpparna. Utan att någonsin bli påfrestande mesiga, med andra ord egentligen mer rock än twee. Att trion turades om att sjunga, spela på basen, gitarren och trummorna är så klart en bra sak.
5. The Sequence ”The Sequence Party”
Omslag: The Sequence PartyLångt innan Salt 'n Pepa fanns The Sequence. Trion från Sugarhill var kanske inte en renodlad hiphopgrupp, men det var här Angie Stone först gjorde sig ett namn som Angie B och rappare (hon hette Brown i efternamn på den tiden). Kanske inte mer än en parentes i musikhistorien idag, men ändå väl värd att leta fram för den som gillar ljudet av mötet mellan disco, funk och tidig hiphop.
6. The Pipettes ”Pull Shapes” (7″)
Omslag: Pull ShapesNär det inte duggar särskilt tätt om gula metalskivor som man vill lyfta fram får man gräva lite djupare. Eller djupt och djupt, ”Pull Shapes” är en av förra årets bättre låtar utanför metallen. Den har spelats flitigt och står således långt fram i sjutumsstället. Att skivan dessutom presenteras på lysande gul vinyl och att baksidan innehåller ett schema för rörelserna till låten är givetvis bara bonus. Bra sådan.
7. Athletic Mic League ”Sweats and Kicks”
Omslag: Sweats and KicksTexture, Vital, Buff(1), 24kt, Dj Haircut, Tres Styles och Grand Cee lämnar antagligen de flesta hiphoppare som frågetecken, vilket är sorgligt. För atleternas andraalbum är en underjordsklassiker, nyskapande och varierande, men ändå klassisk boom-bap. Trots att skivan kan ses lite ojämn hjälper övergrymma spår som ”The Declaration” och ”The Lovliest” att väga upp några av de svagare spåren.
8. Asian Dub FoundationCommunity Music
Omslag: Community MusicDet kan väl inte vara en tillfällighet att Asian Dub Foundations bästa skiva är gul? Knappast. Med ett driv och genreblandande kreativitet med inspiration från allt från dancehall och punk befäster sig ADF som en av de mest välrenommerade alternativa electronikagrupperna från England. Lägg där till deras medvetna texter och deras fjorton års erfarenhet som grupp, stabilt.
9. Coldplay ”Yellow” (CDS)
Omslag: YellowSingeln ”Yellow” var det första jag hörde från Coldplay. Steget från den intima stämning som präglade denna första kontakt till den grandiosa arenapop som är Coldplay idag börjar kännas ganska stort. Coldplay är numera i sig någonting stort, snarast en företeelse. Bandet har utvecklats och musiken förfinats till perfektion. Men den vackraste melankoli som bandet har fått ur sig är fortfarande den där första skivan ”Parachutes”. Här lyckas Coldplay framföra sin gitarrpop med en sådan anspråkslöshet och Chris Martin sjunga med en sådan uppgivenhet att jag inte kan annat än att känna mig blå. Men när det kommer till färger är det komplementfärgen till blå det handlar om. And it was all yellow.
10. Placebo ”Without You I’m Nothing”
Omslag: Without You...Placebos andra album, och kanske, kanske deras mest älskade. Jag var en gång i tiden förälskad i Brian Molkos feminina, intensiva röst och allt det smuts den sjunger om. Och jag tycker fortfarande att det är just Molkos röst och de skitiga texterna som gör Placebo som bäst. ”Without You I’m Nothing” är ett bra exempel på det lagom råa och när jag lyssnar dyker bilder av mörka, lortiga källarlokaler upp i huvudet. Knark, sex, ångest och förbjudna känslor är som bäst när det är Placebo som framför det.

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2007-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-12 18:28

Kategori: Lördag

25 kommentarer

Varför är inte Closer med?

Den är ju jättegul, kolla bara:

http://www.last.fm/music/Joy+Division/Closer

Baskemölla Hellrider Medlem 2007-04-08 22:58
 

Fast titeln låter ju iofs som ett nyårslöfte…

Medlem 2007-04-08 11:26
 

Kraftwerk – Computerwelt

Belle & Sebastian – Dog On Wheels

Kent – Isola

Genesis – Nursery Cryme

Talking Heads – Speaking In Tongues

The Flaming Lips – Soft Bulletin

Hot Chip – Coming On Strong

Är 7 fina gulskivor.

MajorTom Medlem 2007-04-08 16:30
 

Lambchop – "How I Quit Smoking" till nästa gång kanske.

Medlem 2007-04-08 11:25
 

erimos: okej, jag erkänner, det var jag som var kär i Brian Molkos röst…

Madelene Holm Medlem 2007-04-07 23:45
 

At the drive-in – Relationship of Command?

Pelole Medlem 2007-04-07 17:43
 

Pelole: Hade jag orkat bläddra mer än vinylen hade ATDI garanterat varit med på listan över skivor jag valt bland.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-07 18:45
 

lite småkul att hela redaktionen skriver "ag var en gång i tiden förälskad i Brian Molkos feminina, intensiva röst och allt det smuts den sjunger om."

Vi kunde nog ana det redan innan, höhö.

Medlem 2007-04-07 17:17
 

Velvet Underground, bananskivan. Är inte dne gul kanske!!!!!!!!

Medlem 2007-04-07 13:25
 

Jag gissar att Ola har skrivit om Kraftwerk och Tomas om Pipettes…

Idol-Paul Medlem 2007-04-07 13:18
 

Äntligen något färglatt. tack för inititivet. Eller är det bara jag som tycker det varit mkt doom-metal?

Medlem 2007-04-07 11:53
 

Hur kunde jag glömma Dizzee. Hade lätt tagit sig in på top 3. Kanske knipit guldet. Det får bli nästa år. Gult är snyggt!

Pontus Gustavsson Medlem 2007-04-07 09:24
 

Iggy Pop – Lust For Life

Medlem 2007-04-07 10:37
 

Turbonegro – Apocalypse Dudes är gul. En fin skiva för oss som vill slippa jobbigt "seriös" musik och bara supa och böga loss sådär till påsk!

Medlem 2007-04-07 10:39
 

Dizzee Rascal – Boy in da corner

Isolation Years – Inland traveller

Ane Brun – Duets

Medlem 2007-04-07 08:27
 

Elton John – Yellow brick road

Primus – Sailing the seas of cheese

Nine inch nails – The downward spiral

Medlem 2007-04-07 08:15
 

Beat Happening, ja fy fan. Där har vi ett band som kunde spela på beasen!

Medlem 2007-04-07 02:29
 

Webstrarna "I Kärleksgruvan"?

den är gul.

Medlem 2007-04-07 03:25
 

Ojoj, ifall folk ska börja lista alla sina gula album, så är det kanske bäst att jag nämner Hot Chip – Coming On Strong innan någon annan gör det.

Medlem 2007-04-07 00:27
 

Oj vad krystat, men det var ändå kul ;).

Medlem 2007-04-07 00:05
 

1. Stevie Wonder – Innervisions

2. Prince – Sign 'O' the Times

3. Jimi Hendrix – Electric Ladyland

4. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill

5. George Benson – Breezin'

6. Van Morrison – Moondance

7. Talib Kweli – Reflection Eternal

8. Earth Wind and Fire – Spirit

9. The Brothers Johnson – Right on Time

10. Velvet Underground – VU and Nico

Medlem 2007-04-09 00:59
 

Bad Brains och Blurs självbetitlade album. Och Joy Divisions "Closer" är ju gulaktig…

Medlem 2007-04-07 12:44
 

Schysst gul-pimpat! Mina gula skivor sträcker sig inte längre än till Grandaddys Excerpts from the diary of Todd Zilla, Ants Cure for broken hearts och Bear Quartets It only takes a flashlight to create a monster EP. Men det är ingen dålig trippel det. Glad påsk!

Medlem 2007-04-07 03:50
 

Rolig!

Jag skulle vilja tillägga:

Clap Your Hands Say Yeah – Clap Your Hands Say Yeah

The Boy Least Likely To – The Best Party Ever

Regina Spektor – Begin to Hope (Ltd edition)

sholko Medlem 2007-04-07 00:15
 

[...] vara mer flexibla. Ni har redan sett prov på detta i och med vår kvartalsrapport och vår gula påskafton. Gästrecensionerna kommer fortfarande vara kvar, men inte lika [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig