dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

10 nyheter på dagensskiva.com v4

Etiketter

För en och en halv vecka sedan lanserade vi en ny version av dagensskiva.com, den fjärde sedan 13/5 1999. För att sammanfatta vad vi gjort och skryta lite, tänkte vi lista de viktigaste nyheterna:

 1. Ny design

  Förra designen lanserade vi 2001 och bäst före-datum var passerat för länge sedan. Vi ville ge en bättre överblick av innehållet. Dagens skiva är fortfarande i centrum, men navet är den översta rutan till vänster kallad ”48 timmar”. Där syns allt material som publicerats på sajten de senaste två dygnen. David Hamp har fotograferat bilden i sidhuvudet och den är tagen på Hultsfredsfestivalen 2003.

 2. Ny plattform

  dagensskiva.com är omgjord från grunden, även plattformen som sajten bygger på är ny. Från att ha använt ett egenutvecklat publiceringssystem har vi bytt och använder oss av ”öppen källkod”-mjukvaran WordPress. Detta ger en stabilare sajt, med mycket stora utvecklingsmöjligheter.

 3. Nytt diskussionsforum

  Även forumet har muterat till något bättre. Den nya plattformen bbPress (syster till WordPress) ger ett snabbare och smartare forum. Varje registrerad medlem har sin egen profilsida med diskussionshistorik. Givetvis är alla medlemmar sparade sedan det gamla forumet, men i stället för sin e-postadress loggar man in med sitt användarnamn och sitt lösenord. Forumet är ett av våra skötebarn som vi med nöje kommer att fortsätta utveckla.

 4. Större flexibilitet för utseende och funktioner

  Med ny plattform och webbstandarder har vi större svängrum när vi ska uppdatera design och funktionalitet. Detta gör att vi kommer kunna småförändra sajten ofta i stället för att helrenovera den varje decennium.

 5. Etiketter

  Vi har börjat märka upp allt vi skriver om med så kallade etiketter. Dessa etikettord blir sökbara samlingssidor. Allt redaktionellt innehåll förses med etiketter, från recensioner och nyheter till krönikor och podradioprogram. I diskussionsforumet kan medlemmarna sätta egna etiketter och just nu är av någon anledning ”bögsex” den mest använda etiketten i forumet. Det blir vad man gör det till.

 6. RSS-flöden

  Redan i förra versionen av sajten erbjöd vi prenumerationer via rss-flöden, nu gör vi det i kubik. Det går exempelvis att prenumerera på dagens recension, allt vårt redaktionella innehåll, enbart Peter Dahlgrens texter, en favoritetikett (t ex hiphop) eller en specifik forumtråd.

 7. Microformats

  Att vi skulle använda oss av microformat var en självklarhet. Vi använder oss av hReview, men som besökare märker du inte nödvändigtvis av dem. Kal Ström på utvecklingsavdelningen låter hälsa att microformats är fränt och att det egentligen är det enda man behöver veta. (Den enda av er som är intresserad av mer information kan skriva till honom och fråga.)

 8. Öppna kommentarer

  Sista åren med förra versionen av dagensskiva.com var man tvungen att vara registrerad medlem för att kommentera redaktionellt innehåll. Nu återgår vi till att ha öppna kommentarer igen, bland annat för att vi saknade kommentarer som ”Sluta rida Ja Rule’s kuk!” och ”Gå och runka till James Brown”.

 9. Nya lördagar

  Tidigare har lördagarna varit vigda åt gästrecensioner, men hädanefter kommer våra lördagar vara mer flexibla. Ni har redan sett prov på detta i och med vår kvartalsrapport och vår gula påskafton. Gästrecensionerna kommer fortfarande vara kvar, men inte lika frekvent.

 10. Snabbare och mer jämlikt innehåll

  Bonusrecensioner publiceras direkt och inte i klump. Nyheter och krönikor får samma status som recensioner. Det enda som är överordnat är dagens utvalda recension, dagens skiva, det centrala för sajten.

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2007-04-21 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-31 02:07

Kategori: Lördag

28 kommentarer

det här ska jag kolla upp, att Melin stått för utvecklingen gör ju inte saken mindre intressant. Bra skrivet

Teet Härm Oregistrerad 2007-04-21 00:13
 

Microformats/Microphonies! Jag gillar inte hur det ser ut, men jag gillar programförklaringen.

Medlem 2007-04-21 00:13
 

closer Oregistrerad 2007-04-21 00:29
 

Jag gillar programförklaringen, låter som en vettig idé att utöka konceptet. Om det nu inte var enkeltheten som lockade hit en från första början…
Däremot: Snälla ändra typsnittet. Det är svårt att läsa. Det är inte skarpt utan typ grötigt. Och om man förstorar upp det blir sidan ful.
Det blir så sjukt mycket behagligare att titta på sidan om ni ändrar typsnitt iaf, det är vad jag försöker säga.

Annars som sagt – bra grej.

Christopher Oregistrerad 2007-04-21 00:42
 

så jag får alltså skriva helt jävla anonymt igen?! Carola e gay!

kaka Oregistrerad 2007-04-21 01:11
 

Ja, typsnittet. Annars är allt finemang!

Medlem 2007-04-21 01:12
 

Är det Agnes som numera är del av redaktionen som skrev ”Gå och runka till James Brown”?

Medlem 2007-04-21 01:36
 

fniss fniss runka till james brown fniss fniss lunarstorm

javillvaanonymförattmankan Oregistrerad 2007-04-21 02:04
 

Bra jobb med sidan!
Krångligt först, men fan så mycket bättre när man vant sig. Ser fram emot att höra vad ni tycker om NIN’s ”Year Zero”, recension de kommande dagarna?

Medlem 2007-04-21 02:11
 

varför har inloggningsrutan satts längst ner?
verkar heeeelt galet…

Medlem 2007-04-21 02:42
 

Jag gillar det.
Skarpt.

Medlem 2007-04-21 03:26
 

Jag gillar inte.

Teo Oregistrerad 2007-04-21 09:41
 

Jag gillar att ni helt verkar ha struntat i hur det ser ut om man surfar med Internet Explorer 6.0 på PC, (som jag antar att minst 60% av era användare surfar med). Det är ett rätt hårt ställningstagande. Keep up the good work!

Martin Oregistrerad 2007-04-21 09:55
 
Mikael Lehikoinen Oregistrerad 2007-04-21 09:58
 

vad edgy Martin är!

Medlem 2007-04-21 10:45
 

Martin: Bara 40% faktiskt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-21 10:50
 

Martin: Vi har naturligtvis testat sajten med Internet Explorer 5.5, Explorer 6 och Explorer 7. Innan vi släppte den. Explorer 6 och 7 även med och utan Calibri/Corbel (typsnitt). Jag kommer göra lite test i veckan med olika inställningar för ClearType (Windows kantutjämning) för att se vilka de bästa inställningarna borde vara.

Och antagligen även införa en styleswitcher, så att alla med bra skärmar kan få njuta av ett lite finare typsnitt än Verdana. Mac-användare har naturligtvis fint redan nu, eftersom kantutjämningen är så mycket bättre i Mac OS X och för att Lucida Grande är ett ännu finare typsnitt. (Synd bara att det inte finns i en kursiverad skärning.)

Kal Ström Redaktionen 2007-04-21 11:47
 

Jag ser bara halva siffrorna i listan.
Ska det vara så?

Medlem 2007-04-21 12:43
 

Det är fortfarande värdelöst att det bara finns tre foruminlägg till vänster.

Medlem 2007-04-21 12:47
 

Fin design, men jag tycker att det blir mer lättöverskåldigt när man har recensionerna och nyheterna separat istället för allt i ett flöde som det är nu..

vincent Medlem 2007-04-21 13:58
 

Hmm ni verkar ha gått på ganska många buzz words, vilket resulterar i konstiga funktioner som väldigt få vill ha.

Punkt 1-4 är väl inte mycket att säga om, förutom att många ogillar bilden, och att det är roligt att ni trycker in buzzordet ”öppen källkod” helt utan anledning.

5. Att sätta etiketter på redaktionellt innehåll är väl ok, men i forumet? Bögsex-etiketten är, iaf för min del, en motreaktion mot detta. Det funkar helt enkelt inte i ett forum, vilket väl framgår tydligt av alla tramsetiketter.

6. RSS. Ingen använder det.

7. Vad? Jag är nörd och programmerare men vet ändå inte vad det är. Grattis till ännu ett buzz word.

8-10. Bra. Fast att inte ha rec på lördagar blir lite märkligt när siten heter dagensskiva.

ps. vad är pinga(trackback)? Se 7.

ano Oregistrerad 2007-04-21 18:44
 

jag använder rss.

Medlem 2007-04-21 23:04
 

dessutom tycker jag att trackback-ping är en jättebra grej.

Medlem 2007-04-21 23:07
 

Jag är nörd och programmerare

och Stålis jobbar på ITPS

Medlem 2007-04-21 23:55
 

OKAJ

Har varit en passiv observant fram till nu, en ”popare” en rockare vad du vill. Faktum kvarstår: vad hände med musiken? Sen när blev programmeringsspråk viktigare är J.J. Cales fantastiska Call me the Brezze eller Nick Cave: s Into my armes. Skärpning tack! Låt den ultimata kulturen stå i centrum

Juan Oregistrerad 2007-04-22 00:06
 

Juan: Meningen är inte att obfuskera sajtens innehåll med allt det nya. Allt det tekniska är bara till för att vi ska kunna publicera mer och bättre innehåll och för att ni ska kunna ta del av sajtens innehåll på bästa sätt.

Det har bland annat inneburit att vi publicerat fler recensioner den här veckan än vi gjort på mycket länge och det beror mycket på de möjligheter den nya sajten ger.

ano: Öppen källkod är inget buzz-ord, det är en rörelse. Och ärligt talat är det ganska viktigt för oss. Eftersom WordPress utvecklas i open source tradition har vi kunnat anpassa det till våra behov. Och vi kommer kunna dra nytt av hela den enorma utvecklarbasens arbete för att göra sajten bättre utan att vi ska behöva göra allt själva. Det har vi nämligen inte resurser till, vilket de 6+ åren med gamla lösningen, som inte var open source på något sätt (egenutvecklat i asp).

5: Det kommer bli vad forum-deltagarna gör det till. Och även om det är trolligt att sätta bögsex-etikett på allt så blir det både det högsta och det lägsta som fungerar. Vilken är en bra sak. För när man tröttnar på att vara troll (troligt, jo jag vet) så finns fortfarande det som är bra kvar.

6: Där har du fel. Och det kommer bli mer och mer använt framöver. Nu när världens största webbläsare fått stöd för det (Internet Explorer 7) kommer det bli en lika naturlig del som allt annat på webben. Jag har nästan slutat använda sajter utan rss. Om du inte använder det själv kan jag bara rekommendera dig att börja.

7: Jag tror på visionen om den semantiska webben och microformat är ett initativ jag vill stödja. Patrik Hamberg skrev att microformat är ungefär internets svar på bibliotekshyllornas märkliga innehållskoder, när vi diskuterade saken internt. Jag hoppas det blir ett buzz word.

Apropå Dagens skiva: Vi har redan brutit mot det många gånger redan, med årslistor och sånt. Våra nya lördagar blir ett sätt för oss som redaktion att binda ihop oss mer. Och det är något bra för oss. På grund av bloggrevolutionen är det inte lika relevant att vi publicerar texter från er, våra läsare. Eftersom de kan ni publicera ändå, på era egna bloggar. Därmed inte sagt att vi inte kommer publicera gästrecensioner mer, för det kommer vi. Men variation förnöjer.

Ping/trackback: En ping kan väl beskrivas som en kommentar någon annan stans ifrån. Om du har en blogg som har trackback-funktionalitet kan du skriva om något hos oss och länka hit, då dyker ett utdrag som en kommentar. Förhoppningsvis ger det att vi kommer kunna hitta till fler bra texter från andra sidor av nätet. Det tycker vi är bra.

Kal Ström Redaktionen 2007-04-22 13:00
 

[...] Dessutom nyttjas etiketter och mikroformat för att bara nämna några av nyheterna. Läs mer här om nyheterna på sajten. Andra bloggar om: wordpress, dagens skiva, [...]

 

vadå fel på typsnittet? tycker det ser ut som gamla hederliga verdana jag..?

ke? Oregistrerad 2007-04-22 23:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig