dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Plus Device: Puncture
Puncture (CD) Plus Device
2006
Hefty Records/dotshop.se
6/10

Retfullt retro

Lyssna

Sök efter skivan

Vilka som är duon bakom Plus Device är öppet för spekulation då det enda de själva och skivbolaget avslöjat är att de är två välkända producenter från USA. Naturligtvis något som skapar rykten, ett av de vanligare säger att en medlem tidigare släppt skivor på Warp, och på ett väldigt billigt sätt hjälper till att marknadsföra skivan.

Men oavsett vilka de nu är framstår en sak väldigt tydligt på Puncture och det är deras kärlek till den allra tidigaste acid-housen, electron och technon. Soundmässigt är det en enda lång retrotripp med inspiration och djupt begravda musikaliska rötter i framförallt Chicago och Detroit. Plus Device förvaltar mestadels arvet på allra bästa sätt och fyller Puncture med knorrande 303:or, analogt murriga basgångar, trummaskinshandklapp och gnyende, ylande Moogar.

Fast de har putsat upp och polerat arvet till en nygammal fusion som, hur mycket 80-tal det än finns i grunden, ändå inte känns daterad. En bumpig och taktfast resa med funkigt gungande My, To Make You Feel, popelectron i slicka Ultra Seductive, stressiga stacattorytmer i Sell This Drug Addiction och djupdiscon Refreshing, Invigorating där Metro Area känns nära till hands. Allt lika snyggt och elegant.

Tyvärr är det svårt att samtidigt sluta leka med tanken på om duon valt sin anonymitet delvis för att slippa ta diskussionen om hur de resonerade när de kom fram till att en korsettklädd kvinna som trycker ihop brösten bäst illustrerar deras musik eller varför de anser att Sexual Harassment och acidretron Our Pleasures (Realization) behöver spridas till omvärlden. Låtar som, inte minst med tanke på resten av Puncture, kan vara något av det mest enerverande som hörts sedan den där tjathälsningen till Monika.

I fallet Sexual Harassment förmodligen gjort med en stor portion ironi och syfte att vara en passning åt all imbecill ”lyrik” men det innebär inte per automatik att det blir roligt eller ens särskilt bra. Snarare är den hjärncellskvävande texten och fantasilöst torra musiken inte bara ett slöseri med värdefull livstid utan också ett lysande argument till varför album ska gå att köpa som separata låtar.

För även om Puncture som helhet är skakig har Plus Device fortfarande mycket att erbjuda för den som tycker att namn som Drexciya, Newcleus och Mantronix klingar extra fint.

David Drazdil

Publicerad: 2007-03-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-21 23:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4065

2 kommentarer

Dotshop igen!

*förvånad*

Medlem 2007-03-02 09:53
 

Dotshop, inte Dotshop, big deal. Det är en distributör, inte en artist, inte ett skivbolag. Dot som skivbolag kommer att vakna igen samtidigt som hell fryser over. Och inte ens då kommer det att vara samma sak som distributören Dotshop.

Bra skiva, Plus Device.

penultimate Medlem 2007-03-04 00:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig