dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mary J Blige: Reflections (A Retrospective)
Reflections (A Retrospective) Mary J Blige
2006
Geffen Records/UMG
6/10

En samling utan best of-medalj

”The Breakthrough” från 2005 hade sina publikframgångar, vilket tydligen väckte profithunger. Så blev det alltså dags för en samlingsskiva. Fyra nya låtar tjänar som lockbete. Ett måste för dem som på bästa P. Diddy-vis skanderar att Mary J Blige är ”the queen of hip-hop soul” alltså.

Meningen är att 15 års karriär, sju studioalbum och ett antal duetter ska sammanfattas till vad som benämns en ”essential Mary J Blige collection”. Visst stämmer det, åtminstone om man ser till listlycka. Alla album utom ”Love & Life” finns representerade, liksom samarbeten med Wyclef, Method Man och George Michael.

Självklarheter som ”No More Drama” och ”Be Without You” behöver knappast någon närmare presentation. ”My Life 06” är en trendigt touchad reproduktion av Roy Ayers-späckade ”My Life”, i original något av det bästa Mary J Bliges mångåriga verksamhet frambringat. Ett annat kärt återseende och tacksamt låtval är Rose Royce-covern ”I’m Going Down” från samma skiva. Stora ord satta på ännu större känslor. Precis som det ska vara.

Däremot är ”I’ll Be There For You/You’re All I Need To Get By” (Razor Sharp Mix) en dassig skymf mot 1994-förlagan, i synnerhet då succéer som “Love @ First Sight” helt utelämnats. Mystiken tätnar dessutom ännu en gång kring framgångsgåtan ”One” med U2, som gjorts så mycket bättre förr.

Av de fyra nytillskotten är ”Reflections (I Remember)”, en till av dessa tillbakablickar på det hårda livet, klart värdig sitt utrymme, medan John Legend-duetten ”King & Queen” är lika färglös som sistnämndes senaste skiva. Nyheternas behag borde ha sparats till kommande skivor, snarare än att stjäla plats från klassiker.

En samlingsskiva med Mary J Bliges verkligt bästa låtar hade sett radikalt annorlunda ut. Framförallt hade den krävt en dubbelskiva. Pålitliga hits och Mary J Blige och hennes anhangs eviga förmåga att göra förstklassig R&B räddar ”Reflections (A Retrospective)” långt undan Bono-skammen och remix-entusiasmens träskmarker. Och det är ungefär så roligt det blir den här gången.

Agnes Arpi

Publicerad: 2007-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-06 11:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4034

2 kommentarer

Jamie T då?

Medlem 2007-02-04 00:03
 

Nja, den första menigen stämmer inte riktigt. Det är möjligt att profithunger väcktes men den här plattan var tänkt att släppas ett år tidigare än vad som blev fallet men så insåg Mary att hon hade så många nya låtar att hon lika gärna kunde släppa ett studioalbum istället; The Breakthrough. Det förklarar även varför hennes "reminisceande" i MJB da MVP timades så dåligt med en "reminisceande" samling.

Medlem 2007-02-14 12:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig