dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Snoop Dogg: Tha Blue Carpet Treatment
Tha Blue Carpet Treatment (CD) Snoop Dogg
2006
Doggystyle/Geffen/Universal
6/10

En blå klapp i säcken

Lyssna

Sök efter skivan

I veckan spekulerades det i amerikansk press om huruvida Snoop Dogg fortfarande var en aktiv medlem i Crips eller inte. Poliskällor hävdade att så var fallet. Självklart lyckades huvudpersonen bli arresterad för någon mindre förseelse. Samtidigt kallade forne skivbolagsbossen Suge Knight Snoop för lipsill och golare.

Det är svårt att inte se det som en pr-kupp inför släppet av ”Tha Blue Carpet Treatment”.

Det är också svårt att se Snoop som annat än en seriefigur idag. En modern mafiosomyt fångad på skiva. ”Tha Blue Carpet Treatment” som ännu ett kapitel i sagan om big boss Snoop Dogg.

Ska sanningen fram väntar jag på varje ny del i sagan med samma spända förväntan som en ny omgång av ”The Wire”. Jag vet att jag inte kommer att överraskas av något häpnadsväckande nytt grepp, men samtidigt att Snoop inte kommer att lämna mig besviken och missnöjd. Att det handlar om säkert och påkostat hantverk.

Snoop Dogg är numer en stabil serieutgåva. Han använder de finaste beatmakarna och tillåter sig att fortsätta rappa om mer eller mindre ingenting.

Den glada överraskningen är att han den här gången levererar nonsenstexterna med samma inlevelse, närvaro och attityd som på debuten ”Doggystyle”. Kanske ett resultat av att en av sönerna på en direkt fråga svarat att han inte tyckte att pappa var den hetaste rapparen på scenen. Snoop och jag är lika glada över att han har en ärlig fokusgrupp på riktigt nära håll.

Jämfört med föregående popskivan ”R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece” är det här en funkigare och mer nostalgisk västkustprodukt. Som om Snoop vill visa att han fortfarande är västkustens störste och fortfarande kan pumpa ut g-funken som om det vore den naturligaste saken i världen.

Jag har ett litet problem med att Akon dyker upp på två spår. Hans röst är egentligen bannlyst i mina öron efter plågan ”Lonely”. Att ena gästspelet, ”I Wanna Fuck You”, dessutom är ett av skivans riktiga lågvattenmärken stärker mig i min övertygelse att han är ondskan i en liten röst.

Som vanligt håller kalaset på alldeles för länge. Den här gången över 21 spår på dryga 70 minuter. När bara fem av spåren är lyxigt dyra (två Neptunes, två Dr Dre och en Timbaland) känns det trots överflödet snålt. Som när den utlovade ryska kaviaren tar slut innan jag hunnit fram till buffén.

Att Snoop levererar rimmen tuffare än på länge väger ändå upp och på gästlistan är det svårt att gnälla. Juvelen ”Imagine” sätter jag utan tvekan på hans topp tio någonsin. Alla små gangstafans som får ett blått paket med blå snören i julklapp kommer att lyssna nöjt och belåtet i åtminstone ett par veckor. Sen kommer de snart att se fram emot nästa del och behålla någon handfull låtar i mp3-biblioteket att återvända till under väntetiden.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 14:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3969

8 kommentarer

Inte för att klaga, tänkte bara påpeka:

Som om Snoop vill visa att han fortfarande är vätkustens störste…

Medlem 2006-12-03 00:11
 

Skjut mig.

Medlem 2006-12-03 00:12
 

På "Musiknyheter" borde väl någon kunna nämna den glada nyheten.

Bloc Party, Stockholm, Cirkus, 1/3-07.

Hurra!

MajorTom Medlem 2006-12-03 00:56
 

är man så cool som snoop är behöver man inte göra bra musik..hehe. nä, men denna skiva ska man köpa!

Medlem 2006-12-03 13:39
 

MajorTom menar 1 maj, inte 1 mars.

Medlem 2006-12-03 17:51
 

Helt rätt neilseek, gick precis in för att jag förfarade att jag hade skrivit fel.

MajorTom Medlem 2006-12-03 19:45
 

nottz producerar ju också.

Medlem 2006-12-04 16:55
 

Akons röst är ingen plåga! Han har en go röst! Ja gillar den:D

konvict music! Oregistrerad 2007-08-13 21:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig