dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Rewind! 5
Rewind! 5 (CD) Samling
2006
Ubiquity
5/10

Magiskt och menlöst

Lyssna

Sök efter skivan

Konceptet är ganska enkelt. En samling noga utvalda artister tolkar låtar som inspirerat dem eller bara legat dem varmt om hjärtat. Ubiquitys ”Rewind!”-serie, som samlar de finaste namnen inom det som lite brett skulle kunna kallas den moderna funken, har nått fram till sin femte volym.

Förra gången var det Nostalgia 77:s tolkning av The White Stripes ”7 Nation Army” som fick mest uppmärksamhet. Den här gången gissar jag att det blir jokern i leken, Psapp, och deras kärleksfulla och rökigt stapplande tolkning av Disney-klassikern ”Ev'rybody Wants to Be a Cat” som kan nå utanför de redan frälsta skarorna.

Min favorit är J*Daveys smutsigt funkiga version av Frank Zappas ”Dirty Love”. Det är svettigt och sexigt och fullkomligt oemotståndligt. Hett med handklapp och tamburin med en påträngande närhet i röster som fångats i en smällvarm studio någonstans i södern. Jag har redan otåligt börjat vänta på deras debutalbum som kommer senare i år.

Ahmir?uestloveThompsons och James Poysers duo The Randy Watson Experience tar sig an Stings ”Be Still My Beating Heart” tillsammans med Nouveau Riches sångerska Nikki Jean. Det är snyggt och slickt, men blir ingen personlig favorit. Snarare en loj besvikelse (men så har jag också omåttligt höga förväntningar på samarbeten mellan Thompson och Poyser).

Tyvärr är nästan hälften av materialet på samlingen ganska blekt. Aldrig dåligt, men ibland intetsägande. Då blir det bara musik som hamnar i bakgrunden.

Osunlades bossafärgade och smått lounge:iga version av Princes ”Crazy You” är däremot riktigt grym och kommer perfekt till sommarsäsongen med snyggt blås och akustisk gitarr.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3749

4 kommentarer

Dags att lägga ner sidan snart eller? tycker intresset för skivor blir sämre och sämre

Medlem 2006-06-21 01:48
 

Låter som en skön skiva trots allt. Har helt missat 'Rewind!'grejen över huvud taget. Rekommenderar du någon av volymerna?

Medlem 2006-06-21 04:06
 

Mycket bra serie. Alla volymer är köpvärda.

Medlem 2006-06-21 10:17
 

[...] sedan jag hörde J*Daveys tolkning av Frank Zappas Dirty Love på Rewind! 5 och Jack Davey som gäst på Atonement med The Roots har jag varit besatt av duon. Jag har hållt [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig