dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Primal Scream: Riot City Blues
Riot City Blues (CD) Primal Scream
2006
SonyBMG
6/10

Tillbaka till rock & rollen

Var var vi någonstans nu då? Efter att ha legat med elpedalen mot metallen på Autobahn 66. I expressfart med tunnelseende mot en svart drogfest i bästa Hunter S Thompson-anda. Efter rus-vaket frågandes hur i hela helvete Primal Scream hamnat på ett goth-konvent.

Screw it. We're gonna boogie.

Primal Scream har klivit av elektrotåget och pluggat i Rolling Stones-gitarrerna igen. Det är tillbaka till ”Give Out But Don't Give Up” minus George Clintons funksyra. Det är enkel handklapps-rock'n'roll med en långhårig Bobby Gillespie som pastor längst fram. Det är en hyllning till spritruset och dåligt leverne. Det är varenda klyscha i boken och det är ibland riktigt riktigt bra.

Öppningen med solskensfesten ”Country Girl” (körerna! dragspelet! banjon!), det snabbfästande rännstensmantrat ”Nitty Gritty” (pianot! körerna! gitarrerna!) och röjiga ”Suicide Sally & Johnny Guitar” (tamburinen! Bobby! körerna!) är precis den sortens rock & roll som får mig att slita fram New York Dolls- och Stones-skivorna igen. Nej det är inte nyskapande för fem öre. Inte ens i Primal Screams värld. Däremot år det avväpnande bra och ett långt finger åt allt det som kallats rock'n'roll från de brittiska öarna de senaste åren. The Scream Team visar alla apor hur slipstenen ska dras.

Tyvärr faller det lite efter den soliga chocköppningen. Vilket på sätt och vis är som det ska. Det åks till Marocko och röks vattenpipa med knastobak i ”Little Death” (ni behöver förresten inte se ”Stoned”, filmen om Brian Jones, om ni inte redan gjort det – påfrestande menlös). Det famlas lite i dimman ett tag helt enkelt. Det hjälper inte att någon hittar ett munspel till ”99th Floor” och tuff-tuff-tåg-boogien ”We're Gonna Boogie”. Juryn är fortfarande i hårda överläggningar avseende banjo- och fiolorgien i ”Hell's Comin' Down”.

Bäst under sista delen av skivan är struttiga och riffiga duetten ”Dolls (Sweet Rock And Roll)” (som faktiskt lyfter som mest när Bobby lämnar över mikrofonen till Alison Mosshart från The Kills) och avslutande balladen ”Sometimes I Feel So Lonely” (som för all del inte kan mäta sig med gamla ”(I'm Gonna) Cry Myself Blind”).

Svinbra, platt och förvirrande. En traditionell rock & roll-blandning med andra ord.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:32

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3736

13 kommentarer

kul för bobbie att han kunde lägga undan heroinet tillräckligt länge för att göra sina sångpålägg till denna gubbrocksorgie

Medlem 2006-06-08 01:18
 

Usch, Per Bjurman-musik.

Medlem 2006-06-08 09:58
 

bara hunnit lyssna på början av skiva än. den är iaf riktigt trevlig.

Medlem 2006-06-08 10:57
 

Han borde lämna över micken till Alison Moyet i stället.

Medlem 2006-06-08 11:30
 

Heydi-fucking-ho…

Medlem 2006-06-08 12:02
 

En riktigt förmån att få lyssna på skivan, klart det bästa som jag har hört sedan började lyssna på give out but dont give up. alla är bra på sitt sätt. betyg blir 10/10

Sven-Erik Magnusson Medlem 2006-06-08 14:25
 

Jag var väl en av de få som gillade "Dont give up..", men det här var faktiskt inget vidare alls.

Jonas Wergeland Medlem 2006-06-08 18:44
 

Sen kommentar men…borde dom inta lägga av snart? Det finns ju redan ca 4673 Stones-kopior. Men "Kowalski" är ju bra.

Medlem 2006-06-08 21:16
 

6/10… hur kan R C B få bara sex av tio? Det här är det bästa som hänt musikvärlden och Primal Scream sedan XTRMNTR, ja kankse sedan jag flög omkring till tonerna av Rocks… och det är ändå ett bra tag sedan! Klappa händerna, hoppa upp och ned, tokdansa som Bobby G gjorde i början av 90-talet, och ge plattan vad den förtjänar, minst 8/10, ja, t o m 10/10, bara för att den gör mig så glad och full av hopp! Det finns inget så underbart som rock'n'roll i Primal Screams tappning. Detta är energi, tokig rock'n'roll när den är som bäst med just dem som är bäst: Primal Scream… d'ya know what I mean?

FunkyJam Medlem 2006-06-09 00:07
 

De som gillar den här skivan gillar även Gnarls Barkley.

Medlem 2006-06-09 16:56
 

"Country Girl" är årets boogie, inte tu tal om det.

Medlem 2006-06-10 10:05
 

hyfsat, inget som jag skulle lyssna på så ofta eftersom det är ganska tråkit, men ändå… ja nånting är det

Medlem 2006-06-15 11:41
 

[...] RelateratPrimal Scream Riot City Blues (12)Primal Scream Dirty Hits (19)Lindsey Buckingham I’m so afraid (5)Elvis Costello Momofuku (7)The Charlatans You Cross My Path (2) [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig