dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Christian McBride: Live at Tonic
Live at Tonic (3CD) Christian McBride
2006
Ropeadope/Rykodisc/Showtime Distribution
7/10

Att resa med ljud

Lyssna

Sök efter skivan

Jag hittade till Christian McBride via projektgruppen The Philadelphia Experiment, en liten supertrio som låstes in i en studio i två dagar och jammade fram en skön liten skiva fylld med funkig jazz. Jag fortsatte med det äldre soloalbumet ”A Family Affair” och missade ”Vertical Vision” när den dök upp 2003.

Grymme saxofonisten Ron Blake hörde jag första gången som en del av The Spirit Music Jamia på en festival i Belgien. Keyboardisten Geoffrey Keezer och trumslagare Terreon Gully har jag ingen tidigare relation till, men tillsammans utgör de Christian McBride Band och det är väl egentligen så den här skivan borde ha märkts upp.

Det här är tre och en halv timme musik inspelad på välrenommerade Tonic i ett stelfruset New York. Två dagar när isen täckte gatorna och folket gav sig ut med risk för liv och leder. Två set per kväll som ingen av de som packade sig in på klubben skulle vilja vara utan. Första skivan har det bästa ur de båda kvällarnas öppningsset, skiva nummer två hela första kvällens andra halva och den tredje innehåller hela andra delen från sista kvällen.

McBride och hans band är för all del hårt jazziga i varenda stencool por av sin kropp, men skäms inte heller för att hämta näring ur både funken och hiphopen. Det senare blir som tydligast när Scratch dyker upp som gästartist under andra setet och lägger till ljud vi känner igen från hans tid i The Roots eller när DJ Logic lägger snygg scratch i ett par av de ibland halvtimmeslånga jammen från kvällarnas andra halvor.

Det är klart att det ibland blir en rejäl dos basporr, men inte gör det mig nåt. Tvärtom. Strax efter trumman är det basen som är min gud. Bandet bjuder på ett direkt hypnotiserande sväng och de 20 låtarna och 211 minuterna passerar förbi förvånansvärt snabbt. Ibland dyker det upp en bekant melodi, som Miles Davis ”Bitches Brew”, The Weather Reports ”Boogie Woogie Waltz”, James Browns ”Give It Up Or Turnit Loose” eller Herbie Hancocks ”Mwandishi”.

Oftast är det en resa genom för mig, och ibland bandet, outforskade ljudlandskap. Jag sitter hänfört och lyssnar med uppspärrade öron, glömmer bort tid och rum. Jag är där i publiken på klubben i New York och stirrar storögt mot scenen. Mitt huvud rör sig fram och tillbaka i någorlunda takt med McBrides fingrars vandringar längs den mäktiga basens långa hals. Hörlurar är grejen. Sjunka in och försvinna bort.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:43

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3694

7 kommentarer

hardu bärjat på musikskola patrik?

Medlem 2006-05-05 09:00
 

Ursäkta att jag faktiskt skriver det här i en kommentar men var är hiphopen? Jag har fortfarande inte sett skymten av vare sig "Fishscale" eller "Donuts". Jag är även besviken på att ni faktiskt inte recenserat "Yo yo yo yo yo" än.

Skärpning!

Medlem 2006-05-05 13:23
 

den där "yo*5" skulle kunna hamna på nån lista över världens sämsta titel om inte annat

Medlem 2006-05-05 13:54
 

Senaste hiphopen vi skrev om var Bubba Sparxxx för en dryg vecka sen. Ghostface har vi inte fått recensionsexemplar av (och jag har inte hunnit köpa den). J Dilla har jag och gillar, men har inte för avsikt att skriva ändå. Spank Rock tröttnade jag på efter ett par lyssningar. Halva skivan håller. Kanske kommer det en text om den. Om jag hinner. Fast det är ju roligare att skriva om skivor det inte skrivits om överallt redan. Som den här.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-05-05 15:48
 

Fin recension. Kolla även in mitt projektarbete. http://www.musick.nu

Medlem 2006-05-05 19:31
 

STAADIUM ARCADIIIUUM

Medlem 2006-05-05 20:07
 

vad fint att nån även kan skriva om den mest hatade musikstilen på dsc. "musikskolemusik" är ett uttryck jag verkligen hatar. hellre det än spoken word.

Medlem 2006-05-06 12:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig