dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Madonna: Confessions on a Dance Floor
Confessions on a Dance Floor (cd) Madonna
2005
Warner
7/10

Just watch me burn!

Nytt år. Ny MTV Europe Music Awards. Madonnas framträdande sopar banan med alla andras.

Saker och ting är ungefär som vanligt, alltså.

I kölvattnet efter nya albumet har belackarna förstås också haft julafton. Som vanligt. Madonna har ju varit slut rätt länge nu. Eller blivit beskylld för det som nu senast Alison Goldfrapp konstaterade: jo, Madonna är väl bra och så där, men hon gör ju inte sådär särskilt mycket själv. Att Madonnas mest är bra på att välja ut bra folk att jobba med.

Och?

Madonna slutade ju vara bara Madonna i och med Like a Prayer. Det var då hon på allvar förvandlades till fenomenet Madonna. Hela tiden med snudd på osviklig fingertoppskänsla vad gäller att hitta de rätta producenterna och mest hippa videoregissörerna. Upplockade precis när deras trendsättande sound och bildspråk brutit igenom de mest trendkänsliga lagren och slagit igenom på bredare front, men innan de överexploaterats tillbaka till föredettingåldern.

Madonna har alltid haft fingret i luften. På flera sätt.

När Madonna nu gör ett album med ett mer eller mindre uttalat syfte att svepa lyssnarna 20 år tillbaka i tiden (komplett med omslagsbilder som hämtade från Flashdance) är det förstås Stuart Price (Jacques Lu Cont, Les Rythmes Digitales, Thin White Duke och en handfull alias till) hon ringer. En producent som fortfarande inte förbrukat hela sin kvot innekretskredd, men som hängt med tillräckligt länge för att hinna tvinga ut sin musik i (nästan) gemene mans strålkastarljus.

Saker och ting är ungefär som vanligt, alltså.

Väl ute på dansgolvet bjuder Madonna mestadels på robotdisco. En fortsättning på det golvljus som Madonna tände tillsammans med MirwaisMusic och American Life, fast med stelare leder. Det är lagom mycket marsch, filter och robotröster med en välplacerad dos discoblänk. I ett av albumets bästa spår, Isaac, blir det till och med lite electroakustisk raï av alltihop. Mitt i alltihop tar förstås Abba-samplande Hung Up nästan all uppmärksamhet. Hung Up har också växt till sig rätt rejält sedan de första genomlyssningarna, men det känns ändå som ett tilltag inte riktigt värdigt Madonna. Det är svårt att skaka av känslan av hemmagjord bastard-mix. Lika svårt är det att inte fundera på att samplingen mest finns där som ett konstaterande av att det minsann är Madonna vi pratar om. Madonna som andra artist någonsin som får officiellt tillstånd att sampla Abba. Det fungerar ju ungefär lika bra att bara sno utan att fråga. Som att låna väldigt mycket från Blue Monday till basgången (Hung Up igen) eller att plocka några rader från SOS Band till Get Together.

Just Get Together är förmodligen den låt som kommer närmast bilden av åttiotals-Madonna med sitt bloppande och filtrerade möte mellan 2005 och Holiday. Tja, den, och (med lite god vilja) Jump, som den Keep It Together del två den är. Annars är Confessions on a Dance Floor inte alls lika mycket dansgolv som ytan skulle kunna få oss att tro. Tvärtom finns här rätt mycket musik som hör hemma rätt långt ifrån dansgolvets pumpande intensitet. Future Lovers är ju mer än något en uppdaterad Bedtime Stories, utan att vara riktigt lika klasutro-cool. Rätt ofta har musiken på Confessions on a Dance Floor mer gemensamt med den testkörning inför Madonna-albumet som Price gjorde med Juliets album tidigare i år, än med dansdansdans-Madonna.

Men oavsett hur man vrider och vänder på Confessions on a Dance Floor går det inte att komma ifrån att Madonna styrt fram ännu ett väldigt bra album. Hade det inte föregåtts av American Life kanske betyget hade blivit ännu bättre, men nu känns det som att Madonna och Price inte var riktigt fått till samma obekymrade magi som Madonna och Mirwais. Någonstans saknas de där riktiga popmelodierna och de melodiösa arrangemangen.

Det här blir så väldigt tydligt i skenet av albumets överlägset bästa låt, Let It Will Be. Här gör Madonna och Stuart gemensam sak med just Mirwais och skapar bryggan mellan American Life och Confessions on a Dancefloor. En klinisk du-dah-du-dah-rytm och ett metalliskt plonkande möter en akustisk gitarr och de frenetiskt brutna stråkarna från Die Another Day och Easy Ride i en allt hetsigare dans. Det bästa från Madonna, det bästa från Mirwais och det bästa från Stuart Price – sammanpressade till drygt fyra och en halv sprängfyllda minuter. Just då känns det som att Madonna fortfarande är den största på alla vis som går.

Confessions on a Dance Floor är ett väldigt bra album. Bara inte riktigt lika vasst som förra gången.

Och framförallt inte lika bra som Madonna själv.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-18 20:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3511

19 kommentarer

Jag tyckte den var rätt slätstruken. Mer en femma än en sjua.

Medlem 2005-11-27 00:01
 

Sista meningen…

Medlem 2005-11-27 01:12
 

madonna är så jävla tråkig. tycker seriöst hon kan dra åt helvete med sin jävla nördsekt. men om folk gillar det är det kanske tillräckligt bra för att tyckas om. eller inte.

Medlem 2005-11-27 01:24
 

yes så är det bara

newwww yooork

Medlem 2005-11-27 01:44
 

att ola skulle såga en madonnaskiva så brutalt var minst sagt oväntat…

Medlem 2005-11-27 10:02
 

Är inte Madonnas fingertopskänsla jävligt överskattad?

Medlem 2005-11-27 12:44
 

Det finns ju en mix på Madonnas Hung up utan ABBA-slingan, men den är ju mycket sämre än tex dubmixen.

Det är mycket möjligt att Madonnna behövs som "projektledare" för att ett sådant här album ska bli av men egentligen borde hon då vara vad "vi i branschen" kallar administrativ projektledare.

Det här hade blivit ett bättre album om hon hade gett fan i att sjunga och producenterna hade fått skruva upp rattarna lite. Albumet är helt enkelt allt för slätstruket. Om hon anlitar de här producenterna så vill jag bara ha dansmusik, inte några jävla flumlåtar mitt i allt. Jag tror att det kommer kunna göras en hel del sköna mixar på några spår på den här skivan. Jag kommer aldrig mer spela albumet utan bara väntar på mixarna. Det känns som stora delar av albumet är gjort för att sälja till "allmänheten" men samtidgt har stor potential att styckas sönder och mixas för dansgolvet.

Jag väntar med spänning.

Medlem 2005-11-27 12:46
 

coolt att hon har hängt kvar i branschen så pass länge, men hennes musik? hung upp är en jävla kalkon-låt tycker jag…

Medlem 2005-11-27 13:05
 

-South park

Kyle:

He said Madonna is an old anorexic whore who wore out her welcome years ago, and that now she suddenly speaks with a British accent and she thinks she can play guitar and she should go fuck herself.

Medlem 2005-11-27 13:34
 

Snyggt skivomslag! Hahahahaha

Medlem 2005-11-27 13:35
 

Har inte lyssnat, och är inte särskilt intresserad heller.

Bara funderar på det som här framhävs som hennes styrka; att hon har osviklig fingertoppskänsla, och fingret i luften. D.v.s. att hon gör trendig musik som är hipp för tillfället. Varför är detta positivt? Det är det bara för vissa artister. Framför allt då stora namn som Madonna som "egentligen borde vara uträknade" men som med sin otroliga förmåga att sälja musik på "innekretskredd", på något sätt återvinner respekt. Cynisk och trendberoende musik blir plötsligt något att hylla. Hur?

Medlem 2005-11-27 21:04
 

Madonna har gjort en hel del bra låtar- kan inte förnekas. Men att Hung Up är en av dem har jag svår att hålla med om.

Kanske för att jag aldrig tyckt Madonna är så jävla hipp och går sin egen väg. Kylie > Madonna, helt klart.

Medlem 2005-11-27 21:20
 

Madonna är märklig, för hennes iconstatus och de bilder som cirkulerar kring henne är ibland starkare än hennes material, så man vet inte hur man ska ta sig an henne. Tycker man att Madonna är bra för att hon gör bra musik, eller är det för att man blivit hjärntvättat? Jag tycker att Madonna är bra och jag tror att det är en blandning av båda. Dels gör hon bra musik, ofta med lite mer budskap än många andra kommersiella artister, hon verar också ha hjärna. Men jag är ändå säker på att jag är lite hjärntvättad… Hur som helst är det här en sjysst skiva, dock ej så fantastisk som hennes marknadsföring har proklamerat. Inte så nyskapande denna gång (om hon nu någonsin varit det). Så det blir en trea av fem möjliga från mig.

Medlem 2005-11-28 17:42
 

Madonna…Är det inte "Material girl"-Madonna?, Madonna som i "jag ligger med vem som helst för ett skivkontrakt eller en huvudroll"? Sluta ge henne så mkt cred och ha henne för fan inte som förebild heller…

Medlem 2005-12-03 17:29
 

efter första genomlyssningen var jag riktigt besviken, allt förutom "Hung Up" kändes tråkigt och dansgolvet, vart fanns det ? Men efter att skivan fått gått på repeat några dagar var jag åter igen övertygad, Madonna är störst, ännu. Bästa spåren är "Hung Up", "Get Together" och "Let It Will Be"

Medlem 2005-12-30 15:17
 

. . . men något dansgolv har jag ännu inte funnit.

Medlem 2005-12-30 15:17
 

Har just hört hela albumet för första gången och det var mycket bättre än jag förväntade mig. Mycket professionellt men ganska svängigt. 5-6/10 kan det nog få. "Hung up" känns dock som ett kollage av låtstölder.

Medlem 2006-01-04 17:21
 

Förutom den sönderspelade och ganska så trista "Hung up" så är det ett bra album, det bästa Madonna släppt sen Ray of Light. "Sorry", "Future Lovers" och den självutlämnande "How High" är top notch Madonna alltihop.

Medlem 2006-01-05 08:29
 

[...] embryot till Ray of Light fanns redan på Bedtime Stories. Hela Confessions on the Dancefloor var ett enda stort hommage till Madonnas tidiga åttiotal och r’n’b-spåret på Hard Candy [...]

Madonna "MDNA" | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-04-02 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig