dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soundtrack: Searching for the Wrong-Eyed Jesus
Searching for the Wrong-Eyed Jesus (CD) Soundtrack
2005
Luaka bop/V2
7/10

The secret of the south

Lyssna

Sök efter skivan

”You come here looking for some essential truth about the south or some spiritual revelation. You're not gonna find it, unless by accident or by grace.”

Jim White kastar in en 150-kilos betong-Jesus i bakluckan på en handmålad Chevy Impala och ger sig ut för att hitta den amerikanska söderns själ. Den själ han vänt ryggen då han lämnade det lilla samhället Pensacola efter en uppväxt med en förtryckande och våldsam far i det strängt frikyrkliga hemmet. Han söker den amerikanska själen mellan Florida och Louisiana, i träsk, på väckelsemöten, i kyrkor, skönhetssalonger och fängelser. I polariserade samhällen där man endera går i kyrkan eller gör saker man hamnar i fängelse för. På Sheffield's-Where-Jesus-Is-Lord-Catfish-eat-all-you-can-Truckstop-Diner under diskussioner kring det senaste lokala mordet. Och i Ferriday, Jerry Lee Lewis födelsestad. En man vars leverne hör hemma både i kyrkan och fängelset.

BBC-dokumentären ”Searching For the Wrong-Eyed Jesus” tar hjälp av lokala musiker, uppfostrade på hårda kyrkbänkar. Musiker vars musikaliska utveckling ligger i uppbrottet därifrån eller sökandet tillbaka till det man en gång lämnat. Eller enbart i ett konstaterande av omvärlden, nöjd där man är. Hemma i träsket. Once a southerner, always a southerner.

Vare sig man talar i tungor i kyrkan eller på The Juke Joint bjuder inte albumet från filmen på mycket nytt. Cat Power medverkar med ”Crossbone Style” från ”Moon Pix”, The Handsome Familys ”My Sister's Tiny Hands” från ”Through the Trees” återfinns också i originalversion tillsammans med Sixteen Horsepowers ”Black Soul Choir” från ”Sackloth and Ashes”. Förutom en bunt låtar med Jim White då förstås. Från albumen ”Wrong-Eyed Jesus” och ”No Such Place”.

Sixteen Horsepowers medverkan är här en historia för sig. Filmteamet fuckade upp tagningen och varken ljudet eller bilden blev något vidare. Därför finns Sixteen Horsepower endast med på DVD-utgåvan av dokumentären. På soundtracket finns ”Black Soul Choir” med i albumversion men tagningen där David Eugene Edwards sjunger ”Wayfaring Stranger” i en skog i Louisiana har man lyckats rädda. Genom näsan, ut bland silverbjörkarna och fågelkvittret, ylar Edwards ”I'm only goooing over Jordan, I'm only goooing over home” och Jeeesus, om inte Emmylou Harris version på ”Roses in the Snow” vacklade till på pallen.

Johnny Dowd och Maggie Brown i skönhetssalongen i Ferriday sjunger släpigt och ostört när verksamheten pågår i bakgrunden, Lee Sexton framför ”Little Maggie” i kolgruvan med buskis som ”Oh Brother, Where Art Thou?” i kölvattnet och Trailer Bride, eller Melissa Swingle, sitter i bakluckan i en skog och lirar såg vill jag ha mer av. För att känna söderns själ. Inte albumversioner av låtar jag redan har.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2005-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-05 09:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3408

7 kommentarer

Första gången jag lyckas kommetera nåt först. dynd att skivan verjar tråkigare än en Ellos katalog…

Medlem 2005-09-04 00:02
 

ledsen för stavfelen… inte direkt nykter.

Medlem 2005-09-04 00:03
 

ja, Cat Rapes Dog är grymma

Medlem 2005-09-04 02:17
 

Du er ikke den eneste, Kcin.

"The sercet of the South"??

Medlem 2005-09-04 09:13
 

ebbot är kass

Medlem 2005-09-04 10:42
 

är verkligen ebbot kass? pessimism och hat är inte kärlek.

Medlem 2005-09-04 17:46
 

[...] och allt annat som bidrar till söderns själ. Jag hade inte kunnat beskriva den bättre än dessa ord från en recension av [...]

YES! | torskkuse.se Oregistrerad 2011-12-08 01:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig