dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Oasis: Don't believe the truth
Don't believe the truth (album, cd) Oasis
2005
Helter Skelter/Sine/Sony/BMG
8/10

Oasis håller fortet

I sin recension här på dagensskiva.com skrev Jacob Järpegård: ”Oasis har med deras nya skiva, ”Don't believe the truth”, bevisat att talang för att skriva bra och intressant popmusik kan supas och knarkas bort. Skivan är så ojämn att man skulle kunna tro att det är en blandskiva av bortglömda C-spår av andra artister som de på något konstigt sätt lyckats fiska upp och satt sina namn på.”

Det står var och en fritt att såga (eller i varje fall skära lite i) de skivor som den inte gillar. Precis som jag har lyckan att få skriva något annat.

Jag upptäckte tre saker när jag lyssnade på ”Don't believe the truth”. Tre saker som kanske är viktigare för mig själv än för min relation till Oasis.

1) Artister behöver inte hitta på nya saker till varje skiva. Jag har varit en ivrig påhejare av det nyskapande. Men varför måste alla byta häst mitt i loppet?
2) Texter är inte alltid det viktigaste. Ett fantastiskt riff eller underbar röst eller körslinga från någon Gallagher väger upp den mest töntiga text. Ja, jag nådde också insikt genom att lyssna på Brainpool igen.
3) Det finns skivor som är bra bara för att de är rätt trygga och stillsamma. Som infriar det du visste. Som bekräftar det du redan hört.

”Don't believe the truth” är en sådan skiva. Om du hoppats på ett nytt mästerverk? Ja, då har Järpegård säkert helt rätt i sin 4/10. Om du ville få återuppleva samma glädje som när du lyssnade på Oasis i mitten på 90-talet? Även då har nog Järpegård rätt i sin 4/10.

Själv blir jag dock snarare glad att känna igen Oasis från ett svunnet 90-tal. Ignoransen. Attityden. Stentuffa trots töntigheten. Klassattityden. Champagne och arbetslöshet. Käftsmäll utan tvekan. Allt paketerat i skön britpop. Där har vi Oasis. Fortfarande kommersiella. Pengar framför konsten. Så är det för alla med en fattigmentalitet.

Dessutom funkar Oasis texter därför att både Liam och Noel är begåvade med två av musikvärldens bästa röster. Liam låter bättre än någonsin tycker jag, och Noel skriver fortfarande bra låtar. Att de dessutom är som plus och minus gör inte saken sämre, även om nu jag fick se Oasis utan Liam live för att de hade bråkat.

”Don't believe the truth” förtjänar ett bättre öde än att vara något som bevisar att alkohol och knark förstör bra musik. Här finns både den energi och den sköna attityd Oasis fortfarande bidrar till. För även om tiderna förändras, behöver i varje fall jag då och då en dos britpop. För jag tycker det gamla finns kvar på ”Don't believe the truth”. Lyssna bara på ”Turn up the Sun” (Andy Bell). Eller trallvänliga ”Lyla”. Eller underbara ”Keep the dream alive” (också Andy Bell).

Hade tiderna varit annorlunda. Hade ”Don't believe the truth” levererats 1995 hade folk köat efter den. Nu kommer den nog rätt snart på lågprishyllan. Men du tveka inte då. Oasis håller måttet. I varje fall för oss som tycker det mediokra kan vara bra. För oss som inte jämt behöver det nya. Jag har blivit gammal och bekväm. På tåget vill jag gärna ha extra benutrymme, och med lagom volym i spelaren kan jag då lyssna på Oasis i lugn och ro.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2005-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-19 10:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3327

29 kommentarer

jäklar!

fast jag vet inte jag. besviken.

Medlem 2005-07-03 00:01
 

varför kan man inte köpa skivorna på de webadresserna som ni anger under varje recension… visst Oasis kanske… men försök med typ "Acid: Can You Jack?" Lite väl "sell out". Alltså: info om var man kan handla önskas.

Medlem 2005-07-03 00:13
 

Så ja! Hade de bara lagt in Eyeball Tickler och Pass Me Down The Wine hade det höjt betyget.

Madferit.

Medlem 2005-07-03 00:48
 

bildfan funkar inte

Medlem 2005-07-03 01:03
 

Oasis håller fortet, ja. Bra Peter för att skivan fick en till rättvis chans här på dagensskiva.com

"DBTT" är en väldigt bra skiva och det var längesen ett betyg speglade en skiva så bra som nu. Den är verkligen en åtta. Även om jag anser att den inte når upp till sin föregångare, så är den fylld med goda rock'n'roll alster. Tro inget annat.

Oasis – 2005 – är inget annat än väldigt bra.

Mad fer it. Always mad fer it.

Medlem 2005-07-03 01:33
 

om inte annat kan det vara värt att fira tioårsminnet av när de senast gjorde bra musik

Medlem 2005-07-03 04:00
 

Men, snyggt att skriva en till recension om lagom trötta Oasis istället för att ens bemöda sig med en recension av Mando Diaos "Hurricane Bar"… För övrigt är i princip valfri Nick Cave- låt ett mer intressant recensionsobjekt än samtliga Oasis utgåvor tillsammans.

Medlem 2005-07-03 05:31
 

Spännande att ni har börjat recensera era recensenter.

Medlem 2005-07-03 09:45
 

Destroyer & Kubilay: Otroligt genomtänkta kommentarer och framförallt fantastiskt originella.

Hurricane Bar…hahaha

Medlem 2005-07-03 13:12
 

Tack! Fan va glad jag blev nu!

Medlem 2005-07-03 16:03
 

don't believe the truth är juh jallafall bättre än segkassa Standing on the shoulder… för övrigt är Be Here Now en av världens bästa skivor med världens bästa öppningslåt. så det så.

Medlem 2005-07-03 17:07
 

men lille nelson, det är en åsikt som formats under mer än 10 år, och det menar du skulle vara otillräckligt för att den ska kunna kallas genomtänkt? och visst, det är knappast någon originell åsikt – och varför det förhåller sig på det viset kanske du kan ägna en stunds eftertanke

men det är förstås gulligt när både gamla fans och den brittiska musikpressen gör allt för att förneka det som alla, inklusive de själva, egentligen vet – att den engelska musikscenen är lika inspirerande som en tonårsflytning

Medlem 2005-07-03 17:26
 

Men lille Destroyer: Lyssna på skivan innan du uttalar dig. Det är jag 100% säker på att du inte har gjort.

Medlem 2005-07-03 18:00
 

nej! det var ingen bra recension alls. Kändes väldigt ofokuserad. nepp.

Medlem 2005-07-03 18:32
 

morra: "Can You Jack" finns att inhandla hos cdon.

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-03 18:32
 

Vad är det frågan om? Trots att 2005 ser ut att bli ett fantastiskt år för NY musik, klämmer ni in ännu en recension av det här spektaklet. Den blir inte bättre för det. Och 8 av 10 är inte ens seriöst. Det måste vara ett skämt.

Medlem 2005-07-03 19:11
 

haha, vad gulligt att nelson blev knäckt

Medlem 2005-07-03 20:08
 

Destroyer: Knäckt på mitten när jag skrattade mig medvetslös efter att ha läst dina Oasis-påhopp formulär 1A kanske…

Medlem 2005-07-03 21:38
 

Det är en utmärkt skiva. Inget mästerverk men helt klart trevlig rakt igenom. Håller fortfarande efter över 30 lyssningar.

Medlem 2005-07-03 23:53
 

Skäms på sig DSC, skäms! Vet hut! Att ge ge 8/10 till Oasis nya är ett skämt! Kanske borde Peter Peter börja skriva för "Får jag lov"?

Medlem 2005-07-03 23:55
 

unpoc: du är dum i huvudet. hur känns det?

Medlem 2005-07-03 23:56
 

den dagen jag använder uttrycket "skrattade mig medvetslös" kan ni stänga av respiratorn

Medlem 2005-07-04 06:28
 

(What's The Story) Morning Glory?

Mattias Mundt om Oasis.

Mattias?? Eh… Andreas ska det väl ändå stå.

Medlem 2005-07-04 15:40
 

ziggy: Korrekt. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-04 15:46
 

Alla rätt, Peter! Det var så löjligt uppenbart att den samlade musikpressen på förhand bestämde sig för att såga oasis jämns med fotknölarna, gnälla på att de aldrig förändras, är tråkiga och fan och hans moster. Aftonbladet tog priset, typ "oj, det här var ju inte så tokigt, riktigt bra faktiskt, kul, två plus blir det, det var trots allt bättre förr, magin är borta, blabla Bla". Nej det här är en utmärkt platta, dessutom föredömligt kort, särskilt i jämförelse med mastodont-Be Here Now som inte en käft orkar lyssna till slut. Bra jobbat, Peter!

Medlem 2005-07-04 21:47
 

Så Oasis engagerar fortfarande alltså. Jag kanske inte gillade de på riktigt…

Medlem 2005-07-05 08:31
 

Fint så! Kommer ihåg när musikpressen kom på den briljanta idén att såga Strokes andra. Så uppenbart. Room on fire nådde inte lika högt som is this it men rätt nära.

Återigen bestämmer de sig med Oasis.. ännu ett uppenbart fall.

Medlem 2005-07-05 15:04
 

Bäst just nu: "A bell will ring".

En polare sa att den och "Keep the dream alive" t o m skulle ha platsat på "Definitely maybe", men det tyckte jag var att gå ett steg för långt.

Medlem 2005-07-09 10:22
 

Märkligt att folk kan tycka att en platta är dålig på grund av att den är sämre än bandets tidigaste skivor.

Jag hade inte så jättehöga förväntningar på Don't Believe the Truth, men jag blev positivt överraskad. Efter många genomlyssningar har jag inte hittat en dålig låt.

Let There Be Love är underbar. Bröderna Gallaghers röster kompletterar varandra perfekt. Liams Guess God Thinks I'm Abel visar att han också kan skriva låtar. Visst, skivan är inte i samma klass som DM och WTSMG men det är ändå en jäkligt bra platta och det är kul att se att de fortfarande är "mad fer it".

Det enda som jag kan klaga på är att Liams röst inte är vad den en gång varit, och det beror förmodligen på Cigarettes & Alcohol.

Medlem 2005-07-23 11:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig