dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hellacopters: Rock & Roll Is Dead
Rock & Roll Is Dead (CD) The Hellacopters
2005
Psychout Records/Universal
7/10

Ingen större överraskning

Lyssna

Sök efter skivan

Är det någon som inte vet hur The Hellacopters låter?

Nähä. Tänkte väl det.

”Rock & Roll Is Dead” är den senaste i raden som bygger vidare inom de ramar som sattes upp någonstans i höjd med ”Grande Rock”. Det var väl på något vis senast det hände något radikalt med det numera patenterade Hellacopters-soundet? Sedan dess har det mest handlat om finputsning och att hela tiden bli lite bättre på det egna.

Här finns både en av de sämsta och en av de bästa låtar Nicke Andersson släppt ifrån sig. Öppnaren ”Before the Fall” är en liten stinkbomb till raggarrockare som gärna hade fått glömmas bort på någon singelbaksida fram till släppet av ”Cream of the Crap vol. 5″ eller så.

Å andra sidan är ”No Angel to Lay Me Away” en av de kanske fem bästa låtar bandet någonsin spelat in. Ett mjukt hängriff för långsamma bilfärder, snygga soulkörer ur kvinnliga strupar som kämpar mot stämmorna från herrarna i bandet och så klart ett sällsynt snyggt gitarrsolo. Fantastiskt!

Första halvan av skivan känns lite skakig. Det spretar och drar åt olika håll, som om de inte riktigt bestämt sig för åt vilket håll de ska ta skutan den här gången. Låtarna ligger inte med samma självklarhet som vanligt efter varandra. ”Bring It on Home” sitter till exempel inte alls särskilt skönt efter det nyss nämnda mästerverket ”No Angel to Lay Me Down”. Hade jag fått souliga ”Leave It Alone” direkt istället hade jag nog stått i kö nere vid närmsta trafikskola nu.

Sista halvan av skivan är stabilare och flyter på utan uppenbara bottennapp, men med små höjdare som popiga ”I'm in the Band”. Jag är riktigt förtjust i ”Nothing Terribly New”, klassisk Hellacoptersrefräng, handklapp och en glidning längs en gitarrhals. Så lättflörtad är jag. Och det är på den andra halvan jag hör låtarna som kommer att turas om som mina favoriter framöver.

Årets bästa rock & roll-skiva, som vanligt.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 09:00

Kategori: Recension | Recension: #3314

13 kommentarer

om du nu ska utnämna en copters låt till topp fem så kan du väl åtminstonde lära dig namnet på den innan. fantastisk skiva för övrigt!

Medlem 2005-06-27 16:13
 

Jag kan bara hålla med om öppningslåten. Den hoppar jag konsekvent över ända sedan jag genomlidit den en gång. Raggarrock var en ypperlig benämning på detta pekoral. "I've got murder" är däremot inte alls dum…

Medlem 2005-06-27 16:52
 

"Murder on my Mind" har nog den mest konkreta Hellacopters-texten någonsin dessutom. Och öppningsspåret… tja, kanske har lite för många manglat den där Chuck Berry/Beach Boys- dängan. Och "I´m in the Band" är en riktig jävla partyröjare måste man säga.

Medlem 2005-06-27 17:10
 

"Årets bästa rock & roll-skiva, som vanligt."

7/10

Det säger det mesta. Om rocken. Just nu.

Titeln.

Medlem 2005-06-27 23:15
 

Huh? "Before the fall" rockar ju!!

Medlem 2005-06-28 02:43
 

Jag tycker att ljudet är lite tunt på skivan, men låtarna är jävligt välgjorda. Jag tycker den här skivan är bättre än "By The Grace of God", men lika bra som annat bandet har gjort. Trotts det en jävligt bra skiva, roteras frekvent hemma hos mig. Flera sköna låtar, ända låten jag inte riktigt gillar är "Monkeyboy". "No angel to lay me away" och "Bring it home" är riktigt sjukt bra.

Medlem 2005-07-01 14:43
 

Är du galen, Hamberg??? Before The Fall är ju en kanonlåt. Håller med om att No Angel och I'm with The Band är grymma. Dessutom är Put Out The Fire en höjdare.

Medlem 2005-07-01 14:58
 

Jag älskar denna skivan… Bra hela vägen igenom…

Medlem 2005-07-07 02:04
 

Egentligen är det väl bara "everything's on tv" som är tveksam. Skivan är ju väldigt soulig, lite som high visibility, fast mindre garagetrams. I like it!

Medlem 2005-07-08 12:47
 

Vad fan snackar du om Patte? Before the fall är en kanonlåt! Och att kalla den för raggarrock är fan det sjukaste jag hört. Du verkar ju inte veta någonting om varken hellacopters eller rock n roll…Det finns inget som heter raggarrock, dock finns det något som heter rock n roll, just vad before the fall är. *SUCK*

Inzaghi Medlem 2006-06-29 15:35
 

[...] RelateratThe Hellacopters Rock & Roll Is Dead (10)Thunder Express We Play for Pleasure (10)The Peepshows Refuge for Degenerates (25)The Hellacopters By the Grace of God (47)The Hellacopters By the Grace of God (1) [...]

 

Fortfarande en fantastisk skiva.. Vuxit till sig och blivit en av deras bästa t.o.m. Länge leve Hellacopters!

MW Oregistrerad 2008-11-04 17:23
 

[...] Sator är roten till många andra stora svenska band som bildades senare, de trampade stigen, som många band gick efter med samma mästerliga framgång. Chips Kiesbye eller Kung Kiesbye som jag vill kalla honom, sångaren och gitarristen som har producerat två av världens bästa skivor med ett av världens bästa band (The Hellacopters RIP 1994-2008) Skivorna som Mr. Kung Kiesbye med sitt magiska producentfinger producerat är By the grace of god och Rock & Roll is dead. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig