dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hellacopters: Head Off
Head Off (album, cd) The Hellacopters
2008
Psychout Records/Wild Kingdom
6/10

Snuvad på konfekten

Lyssna

Sök efter skivan

Head Off är alltså inte The Hellacopters sista skiva som det sagts. Lite beroende på hur man väljer att se det har den sista redan kommit och hette Rock & Roll Is Dead eller så är det här den näst sista och den kommande liveskivan den sista. Ja, möjligen kan man med lite god vilja se det som den sista, den sista med studioinspelningar.

Det här är en coverskiva. Det var vad The Hellacopters tyckte att de hade kvar att göra. Och jag kan inte låta bli att känna mig lite snuvad på konfekten. Jag hade ju sett fram mot en sista giv från bandet jag lärt mig älska.

Kanske hade jag hellre sett en Cream of the Crap: The Covers, för det är ju ändå så att ‘copters är ett gudabenådat coverband. De har dessutom spelat in fler covers än många andra band. Ofta som en rar bonus på en vinylsingels baksida eller i tidiga år som ett plus i kanten för de som valde att köpa albumen på svart plast.

Jag erkänner att jag inte hört särskilt många av låtarna i original. The Turpentines No Salvation har jag haft på några blandband och The Peepshows Midnight Angels har jag hört och glömt. Ja det är väl i stort sett de som passerat min stereo tidigare. Förmodligen har jag hör The Maharajahs-låten också. Kanske pinsamt, men ändå sant.

Ja jag vet. Jag borde ha lyssnat på åtminstone New Bomb Turks och The Bellrays också.

Så sett är det en välgärning Nicke Andersson & Co gör mig. Det finns en del godbitar här som flugit mig förbi. Men ska jag vara riktigt ärlig är det få av låtarna här som placerar sig på en topp tio med The Hellacopters bästa omtolkningar av andras låtar.

Det sagt är det så klart inte en dålig skiva. Det är ändå The Hellacopters jag lyssnar på.

Och det är ändå rätt gött att höra dem ta ett par steg tillbaka, vrida upp gitarrerna och placera låtarna någonstans i höjd med High Visibility. Det här blir på något sätt en urtypisk Hellacopters-skiva. Bara med lite svagare låtar än vi blivit bortskämda med tidigare. Nu blir det mer av en hygglig gest att ge en guldskiva till några av de band de korsat öden med genom åren.

Det känns sjukt konstigt att sitta och rådigga en låt som spelats in av The Gaza Strippers. Ett band jag försökt mig på, men avfärdat flera gånger tidigare. Men Throttle Bottom är verkligen rawk’n'roll i kvadrat. Jag kommer att sakna The Hellacopters för det.

Vi ses framför scenen i sommar.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-04-13 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-14 12:54

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4553

12 kommentarer

Fräscht.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-04-13 00:25
 

Gillar verkligen Hellacopters version av Loves ”A House Is Not a Motel”, men har inte hunnit lyssna på den nya skivan (men The Robots covern är hyfsad).

Gorillan Oregistrerad 2008-04-13 00:45
 

Gorillan har helt rätt om A House is not a Motel.

Mina favoriter på Head Off är Electrocute med sitt sköna häng och avslutande Darling, Darling. Håller också med Hamberg om att man känner sig lite snuvad på godiset.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-04-13 09:30
 

Vilken Turkslåt covrar dem?
Finns det någon RFTC cover, eller kanske rent av en Hurricanes (vet att Nicke hyllat dett finska band vid ngt tillfälle.

Mr L Oregistrerad 2008-04-16 13:09
 

L: Veronica Lake. Ingen RTFC eller Hurriganes.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-04-16 13:27
 

Verkligen på tiden att de släpper en live-platta och DVD. Tyckte det var väl klent med live-material i ”Goodnight Cleveland”. Börjar sjunka in nu att de slänger in handduken, men ser verkligen fram emot Nickes nya rock-orkester.

Medlem 2008-04-16 13:35
 

Kommer sakna The Hellacopters. Haller med om att de ar lite synd att det blev ett cover album. Lat oss hoppas att den sista turnen blir bra nu!

Medlem 2008-04-17 00:08
 

Fy fan vad bra skiva! Helt såld på den här….Älskar Hellacopter och kan snart inte längre vänta på WTAI som kommer bli tidernas festival! =)

Mange Oregistrerad 2008-04-18 19:01
 

Veronica Lake var den enda låten jag hört förut. Men den är svår att misslyckas med.. Hursomhelst kul med en coverplatta.

Förresten kan nån se till at vi slipper fler recensioner från denna tomte på Sydsvenskan:
http://sydsvenskan.se/nojen/skivrecensioner/article316256.ece

boris Oregistrerad 2008-04-18 19:51
 

Det är fucking tragiskt att ett av Nordens bästa rockband lägger av… men en tår i ögat hör man på ett ännu lysande alster från koptrarna. Shit.

Mannen Oregistrerad 2008-05-28 21:47
 

tog såklart ett tag. nu spelar jag den hela tiden. vet inte, men på nåt sätt får den mig i samma stämning som när jag fick respect the rock america (då sagt att dessa band inte är i samma klass som MC5). låtar på skiva som låter såinihelvete the hellacopters, men som inte har så mycket med övriga utvecklingen/LP-skivorna att göra. svamlar lite här inser jag nu, men sitter och lyssnar för tredje gången på lika många dagar, trots att jag haft skivan ett tag. det säger i alla fall mig en del. den har också fått mig att bli glad i den rena rocken igen, något som de alltid varit duktiga på.

i övrigt: att spela ”electrocute” på dansgolv har funkat riktigt bra. alltid några som lubbar fram och frågar vad det är.

puss.

/ mikael.

mikael Oregistrerad 2008-07-13 13:18
 

[...] Hellacopters Head Off [D]et är ändå rätt gött att höra dem ta ett par steg tillbaka, vrida upp gitarrerna och [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig