dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jaqee: Blaqalixious
Blaqalixious (CD) Jaqee
2005
SwingKids/Border
5/10

Lina och sänke, men ingen krok

Lyssna

Sök efter skivan

Det känns som en hel evighet sedan BLaO var det mest lovande i den svenska undervegetation där hiphop och soul växer ur svart asfalt. En första samling 2000, en andra 2002. Sedan dess och där emellan är det egentligen bara Glaciuz the Icy som varit i närheten av att ta sig ut i det starkare ljuset till den bredare uppmärksamheten.

De flesta av oss har nog ändå väntat på att Jaqee ska blomma ut i full prakt.

När hon nu äntligen gör ett försök har mina förväntningarna vuxit sig så höga att det är tveksamt om hon egentligen hade ens en teoretisk chans att leva upp till dem? Förmodligen inte. Så, jo din aning är korrekt. Jag är lite besviken.

Det låter väldigt bra. Som en kombination av En Vogues ”Masterpiece Theatre” och Linas sorgligt bespottade ”Stranger on Earth”. Teatralisk soul med drag av det som brukar kallas klassisk musik och en gnutta afroharmonier. Storslaget, pompöst och snyggt.

Tyvärr peakar skivan redan i första låten ”High Heels”. Slagverksminimalism parad med fria infall och ett imponerande sångarrangemang där Jaqee växlar mellan sång och nästan viskat prat. Strålande! Tillsammans med Robyns ”Be Mine” bevisar den att svensk soul faktiskt vågar gå helt egna vägar ibland och att det är just då den blir intressant på riktigt. Att hon mot slutet väver in delar av Mr Vegas ”Heads High” gör att jag sitter med ett fånigt leende på läpparna. En fullpoängare.

Det är inte utförandet som felar här. Jaqee sjunger utmärkt. Produktionen går sina egna vägar och mäter sig väl även med internationella mått. Men hur snyggt det än låter så faller jag inte. Låtarna är helt enkelt inte tillräckligt fängslande. Det är kompetent och klanderfritt, men också lite oengagerande. Jag saknar de där vassa krokarna som drar mig in och vägrar släppa mig ur sitt grepp.

Jag vill gilla det här mer än jag gör, men väl utfört räcker inte.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-05-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 10:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3252

4 kommentarer

Var faktiskt ganska intresserad av den här skivan just eftersom hon skulle väva in reggae i det hela. Men än en gång så blir man avtänd på en skiva innan man ens hört den.

Medlem 2005-05-20 00:12
 

… och nu har jag lyssnat på »High Heels« som tyvärr inte alls lät bra?

Medlem 2005-05-20 00:14
 

.. o Robyn har väl mer gemensamt med Gwen Stefani än Mary J Blige idag!?? Svensk soul??

Medlem 2005-05-20 08:28
 

Jag tycker Jaqee var ganska cool på sina ställen.Problemet annars med mycket svensk soul är att det finns talang men att det är så lagom,som att man inte vågar ta ut svängarna.Ofta håller man sig inom givna ramar för genren och då faller det lätt i konkuransen.Jag tycker att Timbuktu's kompband "Damn" gjorde förra årets funkigaste svenska platta.Ett annat nytt svenskt band är "Da Silva" som precis har släppt ett grymt album,så visst finns det hopp :)

Medlem 2005-05-24 19:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig