dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Ataris: So Long, Astoria
So Long, Astoria (CD) The Ataris
2003
Columbia/Sony
10/10

Ingen återvänder tomhänt

Lyssna

Sök efter skivan

Vad kommer att hända efter att skolan är slut? Vad ska jag göra efter sommaren? Att sluta gymnasiet är på ett sätt ett helvete för många. Själv hade jag många stunder så jag var riktigt nere över allt man helt plötsligt var tvungen att bestämma sig för. Visst visste man lite halvt om halvt vad man ville få ut av sitt liv; man ville komma iväg från staden man bott i under större delen av sitt liv.

”So Long, Astoria” är för mig ett album om att bestämma sig; att komma iväg från den där trista staden och uppleva något nytt. Det är också ett album om att bara göra som man själv vill och inte låta någon annan bestämma över en. Kris Roe sjunger om att ta vara på sin tid, att allt med tiden ändå löser sig om man bara vet vad man vill och att det aldrig är hälften så kul som vuxen som att just växa upp. Det viktiga är oftast inte vad man gör med sitt liv, bara man gör något och att man finner det meningsfullt, ”and even if we come home empty handed we’ll still have our stories” – textraden talar för sig själv.

”Unopened Letter to the World” innehåller hela depressionen som säkert många tonåringar upplevt. Det fortsätter sedan med ”The Saddest Song”, en runt fyra minuter lång historia om att växa upp utan sin pappa.

När så all depression är över drar allting vidare med ”Summer of '79″. Kris Roe sjunger om att vara ung under sent 70-tal, om medelklasslivet och vad som händer med den lilla staden med de små fina rosa husen.

Jag vet inte vad det är som gör det men om man som jag älskar amerikansk high-school/punk-rock med dess sköna melodier och härliga texter kommer man precis som jag att älska den här skivan. Den var bra redan vid första lyssningen och efter några lyssningar har den blivit en av de viktigaste skivorna i mitt liv och den blir bara bättre och bättre.

Det var med föregångarna ”Anywhere But Here” och ”End is Forever” som bandet på allvar slog igenom men hade de inte släppt ”So Long, Astoria” kan jag faktiskt erkänna att jag aldrig hade upptäckt vilket fantastiskt band The Ataris är. Jag vet inte om jag ska tacka producenten Lou Giordano, som bland annat producerat Millencolin och Goo Goo Dolls , eller bandet själva för att de bytte ut det tidigare, lite grötigare soundet – i vilket jag hela tiden tyckt att gitarren låg alltför långt bak i ljudbilden och basen tog upp för mycket plats. ”So Long, Astoria” känns renare och mer genomtänkt än dess föregångare och passar mig bättre i smaken.

Plattans höjdpunkt kommer i och med det sista spåret ”Looking Back on Today”. Som vanligt går det inte att förklara just vad som är så bra med det man tycker mest om, kanske är det bara så att hela låten i sig, med viss betoning på den fantastiska texten betyder något väldigt speciellt för mig.

Två dolda bonusspår finns även på skivan, ett av dem är en akustisk version av ”The Saddest Song”, vilken jag finner bättre än den ”officiella” versionen.

The Ataris är ett av världens bästa band och de har släppt en av världens bästa skivor. Så mycket mer går egentligen inte att förmedla utan att ni köper plattan och upplever musiken själva. The Ataris är egentligen för bra för att klassas som enkel high-school-rock. För The Ataris är och förblir The Ataris – fantastiska i sin egenhet – och inget i världen kan få mig att ändra mig.

Erik Lindebratt

Publicerad: 2005-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2005-05-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3253

14 kommentarer

(först). Nej du, det här är då ingen 10 inte.. bra poppunk men inte mer.

Medlem 2005-05-21 02:15
 

Go Kalmar!

Medlem 2005-05-21 10:12
 

grym skatepunk, precis som den ska låta. så jävla skönt att sån här musik är så föraktad av töntiga "indie"-talibaner och annat trendkänsligt folk.

Medlem 2005-05-21 11:29
 

inte min musik, men det hade varit roligare om Fredrik Löfgren, basist i "Left Nine" hade skrivit recensionen.

Medlem 2005-05-21 12:48
 

Nej, nej, nej… Det var med denna platta som Ataris förlorade all sin charm. Tacka vet jag "Blue skies, broken hearts… Next 12 exits". DET är en tiopoängare! *)

Medlem 2005-05-21 16:17
 

10 av 10!?Nej du detta är precis som Good Charlotte, Simple Plan, Sum41 mfl enbart låtsas"punk" för personer mellan 10-15 år

Medlem 2005-05-21 18:19
 

Fy bubblan.. 10/10.. alltså en fulländad platta… Håller absolut inte med. Hatar den här typen av musik av hela mitt hjärta. Skulle gett eländet max 3.

Medlem 2005-05-21 20:21
 

Fan, jag kan inte sluta störa mig på bilden på Erik och de passande? fyra sista bokstäverna i hans efternamn.

Medlem 2005-05-21 20:28
 

Svar till enrico: Ah, du menar ratt? tackar för berömmet…

Medlem 2005-05-21 22:05
 

tror jag det att man har ångest efter studenten när man inte ens lärt sig räkna..

Medlem 2005-05-22 19:56
 

Tycker också det är grymt kul när den här musiken får lite positiv uppmärksamhet och sticker i ögonen på indietalibanerna. Good Charlotte… bahh… det visar klart och tydligt på någon som inte fattat ett piss. Lär om, lär rätt.

Och ja, det finns faktiskt människor som gillar både Bright Eyes och Jimmy Eat World, både Anthony and the Johnstons och Millencolin. Inget utesluter det andra… äckliga elitister. Hoppas jag aldrig aldrig blir som er.

Medlem 2005-05-23 08:33
 

Nu har det gått långt här på dagensskiva när de låter en 18 årig trall-punk-trummis resenscera en skiva med The Ataris,,,, och ge den en 10/10???

Ataris,Good Charlotte, Blink 182, Jimmy Eat World. New Found Glory vad är detta?? nån new wave punk-fused power pop, med ketchy la-la melodier!! tidlöst va? IDAG ÄR DET 2005 om jag inte minns fel skivan släpptes 2003 och Erik föddes 10 år försent det är INTE hans fel kan jag lova…

Medlem 2005-05-26 12:33
 

Hej.

Jag blev medlem endast för att kunna kommentera de personer som inte kan uttrycka sig bättre om vad de tycker om recensionen, utan att ta till personangrepp.

Detta tycker jag är ett utbrett problem, inte bara här utan överallt på internet, med folk som kastar ur sig floder av onödiga kommentarer. Ge konstruktiv kritik, inga barnsliga inlägg som t.ex. syftar till recensentens efternamn.

För övrigt lyssnar jag själv på The Ataris, och jag gillar dem stenhårt. Boze, dela gärna med dig av varför du tycker eländet endast skall ha 3, så det ligger någonting bakom dina uttalanden.

Tack för mig.

Medlem 2005-05-28 18:48
 

Haha, Boze, den var bra:) En trea liksom! Du kan ju inte lyssna på alltför rolig och meningsfull musik… Ärligt talat killar, ni som klankar ner på den här skivan vet inte vad äkta musikalisk glädje och "feeling" innebär. Punk/Skate-rocken borde få oerhört mycket mer creds än vad den i dagens läge får. Lyssna bara på Fall Out Boy, The Starting Line, Millencolin, Blink 182 mfl och njut av tempot, melodierna och öset! Detta är äkta livsglädje och musikalisk njutning.

Medlem 2005-06-05 00:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig