dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Flaming Lips: Late Night Tales
Late Night Tales (CD) The Flaming Lips
2005
Azuli
8/10

Konsten att samla

Lyssna

Sök efter skivan

Jag förstod inte vad meningen var med den här skivan. Samlingen är onekligen intressant, den börjar väldigt lugnt och förföriskt, som en godnattsaga. För att sedan ta upp i takt och bli rockig och efter det flippa ur och sen avsluta allt med ett spoken word med irriterande bakgrund. I förvirringen framstod sedan ett faktum, The Flaming Lips har blivit ombedda att plocka ur det bästa ur sin skivsamling, och det är det här.

Jag vet inte riktigt vad man kan vänta sig av Flaming Lips. Och vilket jävla uppdrag, okej det är en schysst möjlighet att få plocka ut låtar och sälja till folk men hur väljer man? Om någon hade fått för sig att fråga mig hade jag nog kollapsat i en våt hög, vilken ska jag välja när jag har fem skivor av honom och alla låtar är bra och de här har ju gjort tre epos. Och om jag tar den så kommer jag ångra mig för att jag inte tog den andra. Vet inte hur svårt det här var för Flaming Lips med det mest framstående frågetecknet av den här processen är hur i hela friden 10cc's ”I'm Not In Love” kom med.

Azuli Records har i hel serie med skivor bett artister om samma sak. Till exempel har Jamiroquai och Sly & Robbie gjort det. Absolut värt att kolla upp är Four Tets ”Late Night Tales”. Alla skivor kännetecknas av att blandaren gör en cover av valfri låt och att David Shrigley gör ett exklusivt spoken word. Så vem är den här skivan till för egentligen? Flaming Lips-fans eller folk som gillar samlingar eller folk som gillar samlingar som Flaming Lips gör eller folk som inte gillar Flaming Lips men gillar musiken som de gillar?

Jag vet inte hur jag ska rekommendera det här jag vet bara att jag gillar det väldigt mycket. Efter att ha lyssnat konstant i över två veckor och diggat det här jag äntligen förstått storheten i den här samlingen. Den sätter samman fantastiska låtar av olika genrer och mixar ihop dem i ett genialiskt svep, man märker knappt hur Alfie går ihop med Aphex Twin. Och att kontraster som Miles Davies och The Chemical Brothers kan flyta ihop på samma skiva. Jag gillar jättemycket idén att slänga in ”Pyramid Song” och ”2HB” i samma blandning. Förstår fortfarande inte varför ”I'm Not In Love” är med här men det är sådant man får leva med.

Tydligen är Flaming Lips cover av ”Seven Nation Army” redan en bootleg-klassiker men det här är första gången den släpps officiellt. Det är alltid svårt att göra covers på bra låtar. Den här versionen låter mest som en utvattnad version av originalet med pålagda sirenljud. En annan utstickare är Fausts ”A Bit Of A Pain”, en låt inspelad 1973 av ett tyskt artrockband. Den inleds med en mjuk aukustisk melodi som helt plötsligt hamnar under ett högst irriterande skrikande ljud. Stämsången fortsätter tills ett ljudspår kommer in, det verkar vara taget från ett svenskt informationsrullband och förklarar att olika människoraser har olika mycket hårväxt.

Oavsett varför du gillar eller inte gillar samlingsskivor finns det minst en anledning att gilla den här skivan.

Marie Lindström

Publicerad: 2005-04-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-13 13:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3201

9 kommentarer

törst…..

Medlem 2005-04-17 00:01
 

Nu snackar vi. Värd att kolla upp är också Sly & Robbies Late Night Tales. "Coming up for air" av George Katsiris är bara en av de bästa downtempo-stycken som någonsin gjorts. Och glöm inte alla fina "Another Late Night"! Rae & Christian och Kid Loco rekommenderas. Recensera fler såna här skivor, yeah!

Medlem 2005-04-17 00:19
 

itttt'sss juuusssttt aaa faaaseee I'm going througggghhhh

Medlem 2005-04-17 01:06
 

Marie kan du förklara varför du tycker att "I'm not in love" inte skulle få vara med?

Vackrare låt finns ju inte!

Medlem 2005-04-17 07:17
 

Jag var mest förvånad att Lush var med.

Medlem 2005-04-17 10:27
 

äntligen!

Medlem 2005-04-17 15:24
 

Det här verkar spännande. Bra recension Marie!

Medlem 2005-04-17 22:42
 

Herr Ryder>> Den är som en långoch plågsam tandläkarsession. Det skär i mina öron. Speciellt jobbigt är att den kommer direkt efter "Pyramid Song" som är en riktigt vacker låt

Marie Lindström Redaktionen 2005-04-17 23:54
 

Måste höra detta. Roligt låtval.

Medlem 2005-04-26 23:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig