dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Exmortem: Nihilistic Contentment
Nihilistic Contentment (CD) Exmortem
2005
Wicked World/Sound Pollution
6/10

Förvaltare och utvecklare

Lyssna

Sök efter skivan

Antar att Morbid Angel är med i tacklistan på ”Nihilistic Contentment”. Danska Exmortem är likt Insision och Decapitated förvaltare av den amerikanska sortens death metal. Tekniskt, snabbt och hårt.

Samtidigt som de förvaltar arvet har de även den goda smaken att tänja gränserna. Exmortem utmanar det extrema på ett spännande sätt och kan nog likt Behemoth vara med och driva den utvecklingen framåt. Att banden turnerar ihop är fullt naturligt.

Exmortems bidrag sitter i riffen. Skeva och aviga, men coola och intressanta. Detta är både skivans styrka och dess akilleshäl.

Styrka så till vidare att riffen gärna går ett steg längre. De nöjer sig inte med att stanna på de övre strängarna som gemene kvintackord utan fortsätter gärna och begagnar även de tunnare strängarna som de bänder och svajar. Därav det skeva intrycket som ger en spännande oförutsägbarhet.

Deras skeva natur ligger dem även i fatet. Det gör att skivan aldrig lägger sig och jag kan aldrig riktigt slappna av och finna total harmoni i mitt lyssnande. Kanske är disharmoni en del av avsikten med skivan, men icke desto mindre stör det mig.

Faktum kvarstår dock: ”Nihilistic Contentment” är ett intressant och extremt death metal-släpp.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-02-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 18:42

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #3107

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig