dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Intelligent Toys 2
Intelligent Toys 2 (MP3) Samling
2004
Sutemos
9/10

Litauen140:28:0

Lyssna

Sök efter skivan

Hand upp alla som har en skiva från Litauen i sin skivsamling.

Jag är definitivt inte en av dem.

Jag skulle önska att jag kunde säga att ”Intelligent Toys 2″ blev min första, men det skulle inte vara sant. Inte så mycket för att den inte är från Litauen, som för att den inte ens är en skiva.

Nästan precis på dagen ett år efter det att det nätbaserade skivbolaget Sutemos slog upp sina virtuella dörrar har de hunnit med att släppa sju titlar. Sju titlar som alla har det gemensamt att det handlar om elektronisk musik av det svepande, luftiga och smekande slaget. Mestadels harmlös.

Skittrist, säger en del. Fantastiskt vacker, säger jag.

Andra delen i bolagets ”Intelligent Toys”-serie (med det sällsynt fantasifulla tillägget ”2″) bjuder förstås på mer av den här varan. Skittrist eller vacker. Ibland kanske till och med skittrist vacker. Oavsett vilket har tvåan växt till sig ordentligt jämfört med ettan och sträcker sig nu över två skivor.

Eller, ja, de dryga 140 minuterna hade sträckt sig över två skivor om ”Intelligent Toys 2″ varit en konventionell skiva. Men nu är så alltså inte fallet. Istället är ”Intelligent Toys 2″, precis som bolagets tidigare släpp, enbart tillgänglig i mp3-format.

Och precis som bolagets tidigare släpp kan den laddas ner via bolagets sida. Helt gratis.

Och även om bolaget kanske är okänt för dig är sannolikt inte många av namnen som återfinns särskilt främmande för alla som tycker att elektronisk musik av det svepande, luftiga och smekande slaget är grejen åtminstone sex av veckans sju dagar. Här återfinns nämligen Ulrich Schnauss, EU, Zegunder, Manual, Maps + Diagrams, Lackluster och Faction för att nämna några av de artister som medverkar på samlingens 28 spår.

24 artister från 11 länder. 28 spår som samtliga ska vara exklusiva för ”Intelligent Toys 2″. Allt gratis.

Visst. Jag skulle ljuga om jag påstod att de artister jag känner till sedan tidigare gjort något musikaliskt revolutionerande jämfört med sina tidigare alster. Kanske är det i sig skittrist. Men när jag hör EU:s rytmintensiva ångmaskin ”Reruw” släpa sig fram under sin Jean Michel Jarre-ekande melodihimmel eller när Ulrich Schnauss fortsätter att skapa samma slags små underverk i dynamiken mellan tunga rytmer och sirligt mjuka eldflugeklockor känns det som att det spelar mindre roll.

Från öppningen med Marsen Jules kyligt varma islandskap ”Brouillard” (om ett norrsken dansar runt på himlen och ingen är där – hur låter det då? Så här) är ”Intelligent Toys 2″ en vacker, suggestiv och bomullsmjuk ljudresa. På vägen passerar vi Mint som står vid sidan av vägen med sitt digitala positiv. Zegunder sitter uppkurade i sitt vindsförråd och sjunger på sin ömma godnattvisa insvept i de mest oskuldsfulla klockspel. ML låter oss förstå hur Kraftwerk egentligen hade låtit om de hade bytt ut miniräknarna mot bärbara datorer och en nypa skrap, samtidigt som Liudas Svirskas sveper förbi med sina lågmält smattrande drum'n'bass-rytmer i en värld mellan Art of Noise, hoppande radiokanaler och lösryckta livsöden. Unit 21 bjuder på lågfrekventerad bas, ambient mjukistechno och det ensammaste pianot i världen i ”Yellow” medan Sabi tjuvlyssnar på lekande barn i samma hamn som Björks ”Anchor Song”.

När så Multiplex vräker sig in med sina pillerpumpade rytmer, blir det nästan dans på riktigt (chock!) Fast på ett nedtonat, försiktigt sätt.

Samtidigt är det på något sätt oundvikligt att det finns stycken som inte är lika roliga att lyssna på. Sense genomromantiska ”Oh Yeah Baby”, i introvert-techno-förpackning, är ett sådant. Manuals ”A Real America”, ett pårökt Saint Etienne på halvfart, är ett annat.

Men så vadå, så vadå. Sleepy Town Manufacture fortsätter att imponera. Dels genom den sorgligt bubblande vätepopen i ”Restrained Ambitions” och dels genom försiktigt breakbeat-stökande och Japan-smurfade ”O Nei”. Factions Israel är lika oförstört som alltid. Då är det lätt att glömma några få felsteg.

140 minuter.

Fantastisk musik.

Helt gratis.

Tack?

Ola Andersson

Publicerad: 2005-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3029

17 kommentarer

Först

Medlem 2005-01-04 00:05
 

men guuuuu va lång tid det tar att ladda ner.

Medlem 2005-01-04 00:24
 

bra att ni gått över till mp3, nu kanske nya plattor recenseras lite snabbare när ni inte behöver vänta på att skivbolagen ska skicka ut dem

Medlem 2005-01-04 00:26
 

Så nu har jag laddat ner. Låter lugnt och harmoniskt.. Och bra.. Bra recension. Och kul att ni även recenserar sånt här. Internätet är fantastiskt!

Medlem 2005-01-04 01:22
 

mp3 låter skit, men litauen låter kul !

Medlem 2005-01-04 07:00
 

oh! Det är ju min melodi hela dan! Jag ska ladda ner bums! nya låtar med ulrich och Manual.. och Zegunder som släppte en av årets bästa skivor.. fänks Ola!

Medlem 2005-01-04 09:45
 

Grymt bra recension och tack för tipset. Jag laddar också ner just nu (vilket jag tycker går fort, 400kb/s) och det låter ljuvligt.

Medlem 2005-01-04 10:15
 

Cool musik, men trist att de bara ger ut det på mp3, ok bra för att hitta nya artister eller kolla upp sina favos nya alster. Men det är inget att sitta i i soffan och njuta av. Nej det är synd att skivan inte finns producerad på en bra inspelad skiva eller ännu hellre en bra inspelad sacdmultikanal,det hade varit mumma.

Medlem 2005-01-04 10:51
 

..men tyvärr så vinner mp3 pågrund av att det är oftast gratis/kostar mindre, folk bryr sig tyvärr inte om ljudkvaliten av musiken är bra, bara det låter.

Sorgligt men tyvärr sant.

Medlem 2005-01-04 10:59
 

Jag tyckte det var roligt att det var en negerdocka på framsidan!

Medlem 2005-01-04 11:11
 

Tack för att ni recenserar internetsläpp, har haft svårt att hitta dessa!

Att den här, och de flesta andra släppen på Sutemos är superbt gör inte saken sämre.

Medlem 2005-01-04 12:46
 

Det här håller inte längre…pga de här inloggnings-diskutionerna så kan jag inte göra mina Se & Hör inlägg längre. Vart är världen påväg? när man blir censurerad vart än man går, dina åsikter spelar inte längre någon roll. tssss

Medlem 2005-01-04 15:02
 

detta är suveränt

Medlem 2005-01-04 17:03
 

jag har inte heller någon litauisk skiva, faktiskt inte någon baltskiva trots att jag är åttondelslett.

Det blev en lite lustig mening på ett ställe:

"Oavsett vilket har tvåan växt till sig ordentligt jämfört med tvåan och sträcker sig nu över två skivor."

Medlem 2005-01-04 18:34
 

rasputin: Nu förstår jag inte alls… Vadå konstigt?

Har ändrat. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-04 18:38
 

Men var får man tag i den?

vad heter hemsidan?!

Medlem 2005-01-10 03:03
 

socialize: Länk som vanligt uppe till vänster.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-10 03:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig