dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kylie Minogue: Ultimate Kylie 1987-2004
Ultimate Kylie 1987-2004 (2CD) Kylie Minogue
2004
Parlophone/EMI
9/10

Pudding åt Publiken, Maräng för Miljoner!

Lyssna

Sök efter skivan

Här kommer Kylie. Det snöar florsocker på hennes hatt. Hon har en körsbärsröd Cadillac. Hon har en limegrön pudel. Hon svävar i ett moln av fluff. Hon är tidlös karamell och pärongul pastell. När hela havet sinat ut till damm och bergen smält till rök – då kommer Kylie igen. I en ny ännu mera körsbärsröd Cadillac och nu med en en konjaksdoftande pudel. ALLT ÄR KOSMISKT KITSCH.

And I like it.

Jag har sökt genom minnet och försökt hitta en enda artist som så konsekvent bara gjort dekorativt fluff-fluff så tappert, tongivande och lysande länge. I snart tjugo år har hennes kulörta låtar sprayat västvärlden i regnbågens alla förgätmigejer.
Det kanske är POP?

Men hon har erövrat en alldeles egen underavdelning inom genren.

Du kanske tänker på henne i samma varv som Madonna – men glöm den parallellen. Madonna stiger och faller i medias gunst. Ibland har hon viktiga BUDSKAP. Ofta sammankallar hon pressen och ger sin egen nya gospel sin egen uttolkning.

Kylie är mycket mera basic. Och konsekvent.

Visst kom det en armada artister ut ur Stock-Aitken–Waterman-fabrikens synthblippiga laboratorium på 80-talets slut. Visst byggde dom ibland vidare på Holland–Dozier-Holland-traditionen från Tamla Motown. Men alla artister och grupper levde några år som bäst. Bananarama? Borta med blåsten.

Det är med detta perspektiv jag ser igenom DVD-n som också heter Ultimate Kylie.

Jag tror knappast att jag behöver beskriva musiken. Alla har hört Kylie pysa ut ur frisörsalongens högtalare eller ur taxibilens radio.

Hur mycket och hur många du sett av hennes videos är mera oklart. Ett sätt att beskriva dom snabbt är att säga att dom blir bättre och bättre ju närmare nutid vi kommer. Nu finns större budget. Nu finns pengar att hyra in kreddiga regissörer. Ändå är det tydligt hur det i två decennier så konsekvent handlat om färgladdad dekor och kitschiga kreationer. Visst har hon blivit alla bögars diva – men vilken total turbo-tussilago hon är. Evigt gyllene smil med hundra klädbyten. Busby Berkely, som gjorde koreografi och produktion av klassiska Hollywoodfilmers dansnummer är en andlig frände till Kylie. Ibland i videofilmerna syns också klara referenser till honom och lån av hans bildakrobatik. En stor dos Kylie ordineras alla prettopraliner och insnöare på udda brötmumrikar. Det är den snabbaste genvägen till rolig regnbågsdekor. Vad det ska vara bra för? – frågan är irrelevant. Vad gör en solnedgång i havet för nytta? Och alla sommarens regnbågar. Vad ska vi ha dom till? Dom tar väl upp plats på himlen där det kunde skett något nyttigare och mer folkbildande. Ja, tack och lov. Kylie har rödare rötter än regnbågen och flera stereofötter än steppfotingen. Enjoy!

PS. Detta handlar aldrig om sex. Det handlar om andra tal. Miljoner, miljoner, miljoner. Känn dig rik på associationer! Här under kan du nu fråga vad i himlens helvete jag menade med detta. Vem blir etta?

Kjell Alinge

Publicerad: 2005-01-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 23:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3027

37 kommentarer

jag blir etta!

! Oregistrerad 2005-01-02 00:00
 

Visst lär det bero på cd-skivans rent fysiska begränsningar, men det är ändå lite tråkigt att "Ultimate Kylie" inte är den kompletta samling som skivbolaget vill göra gällande. Av de sex singlar som saknas gör det kanske mindre att exempelvis Manic Street Preachers-"Some Kind of Bliss" inte finns med, men att varken "Word Is Out", "What Kind of Fool (Heard It All Before)" eller "Finer Feelings" finns med är inget annat än en ren skandal. Att de saknade singlarna dessutom verkar lysa med sin frånvaro även på dvd:n är ett gigantiskt hål i huvudet.

Det till trots är "Ultimate Kylie" förstås en fantastisk samling. Av de två riktiga "best of"-samlingar som Kylie släppt ifrån sig är den här den överlägset mest heltäckande, men den första, med enbart SAW-material, är fortfarande den bästa. Dessutom hade jag hellre sett samlingen kronologiskt ordnad, men det beror ju på att jag är en kronologikille.

Det jag mest vill ha nu är en komplett remix-samling, där pärlor som "Can't Get Blue Monday Out of My Head" (med på dvd:n vad det verkar) och Fischerspooner-mixen av "Come Into My World" förhoppningsvis är givna.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-02 00:01
 

3:a

Kylie... Oregistrerad 2005-01-02 00:03
 

Hur hann du haspla ur dig allt det där på en minut, Ola? :)

Medlem 2005-01-02 00:06
 

Jasså, dsc gillar kommersiell reklamradiomusik? Vad kommer härnäst? Kjell recar absolute music 48? Hmm.

prettomannen Oregistrerad 2005-01-02 00:13
 

Visst kan Kylie vara lite kul ibland på dansgolvet efter några glas rött men det är ju knappast bra musik på riktigt. Det är högst en femma.

Medlem 2005-01-02 00:30
 

kommersiell reklamradiomusik är omöjligt att begripa som term. men vad jag intill tjatighet försökte påpeka är att kylie m är ett unikum inom lättviktarmusiken. den uthålligheten och den tydligheten finns inte hos nån annan. dubbel-cdn plus dvdn bevisar det. sen kan man ge ut fyrtioåtta malmvagnar med mixar och annat med datumstämplar och klockslag angivet- så blir ola glad. men kolorerad pop med den här fluffigheten är sällsynt – och jag påstår att kylie är ensam om uthålligheten. det kan nån sedan tycka är fel hela vägen – men – om musik ska vara fluffigt ytlackerat kitschig är detta bäst. det finns inte ens nån kokurrens.

Kjell Medlem 2005-01-02 00:30
 

Jak gillar pra musik. Kylie er snel musiker.

Medlem 2005-01-02 00:45
 

Kjell, om recensioner "ska vara fluffigt ytlackerat kitschig är detta bäst. det finns inte ens nån kokurrens."

Jag är inte säker på att recensioner skall det.

Chet Atkins Oregistrerad 2005-01-02 00:47
 

Finns det verkligen seriösa musiklyssnare som tycker att Kylie är bra. Läste inte recensionen eftersom den inte intresserar mig det minsta. 9/10. Allt jag har hört från Kylie har varit skräp.

Medlem 2005-01-02 02:17
 

jag gillar kylie minogue.

Zorro!! Oregistrerad 2005-01-02 03:45
 

Kylie är mäktig, bara lyssna på "Chocolate" och njut.

Zlatan Oregistrerad 2005-01-02 05:36
 

Boze: På min ääära, inte

får man tycka om Kylie…Kul att det forfarande finns en kulturelit.

Juniper Oregistrerad 2005-01-02 09:03
 

ge mig en recension som ger mig något nytt nu!

Medlem 2005-01-02 10:40
 

Ingen "Some Kind Of Bliss"? Då håller jag med Ola om att EMI har dabbat sig hårt. Varför ge ut en samling där Kylies kanske 5:e bästa låt inte är med?

Medlem 2005-01-02 12:13
 

varför ge ut en samling där kylie mingoue är med?

halfaperson Oregistrerad 2005-01-02 12:18
 

Kan inte alla ni jävla prettoarslen gå och hoppa utför ett stup eller något?

Medlem 2005-01-02 12:24
 

Det enda bra jag hört från henne är Nick Caves låt where the wild roses grow. Inte konstigt när det är han som skrivit låten. Inte ens hon kan sabba den då. Men hennes ben är ganska bra iaf.

Medlem 2005-01-02 12:24
 

och där kom den första sexistiska kommentaren. bra jobbat där.

mattih Oregistrerad 2005-01-02 12:32
 

Men är inte Kylie en artist som lever på i första hand sin sexighet, och först i andra hand musiken…?

Själv gillar jag när man kan runka åt hennes videos, och ingen ska inbilla mig att inte hennes bossar tänker på samma sätt.

Sexist? Oregistrerad 2005-01-02 13:29
 

Pizza är en frukt

Medlem 2005-01-02 13:42
 

Själv gillar jag när man kan runka åt en recension och kom inte och säg att inte Kjell tänker på samma sätt…

X-15 Oregistrerad 2005-01-02 13:52
 

Tycker inte det var särskilt sexistiskt och som det skrevs tdigare så bygger ju en stor del av hennes musik på det.

Medlem 2005-01-02 14:05
 

I såna här kretsar är det nog oftast lite mer pretentiösa människor som säger att de gillar Kylie än som avskyr henne. Jag gillar henne!

Medlem 2005-01-02 16:32
 

Ja, jag skulle humpa henne…

Thrice Oregistrerad 2005-01-02 17:06
 

Men behöver ju absolut inte gilla Kylie Minouge, men jag har svårt att förstå hur man kan vara seriöst intresserad av musik utan att begripa att även "kommersiell reklamradiomusik" är värd att ta på allvar.

Ibland stör det mig att folk i allmänhet är så jävla korkade, att de är så jävla ytliga, och att de inte ens kan föreställa sig möjligheten av att tänka bortanför sin erigerade penis.

Anders S. Oregistrerad 2005-01-02 17:06
 

Anders S: Apropå ditt fascinerande "tänka bortanför sin erigerade penis" – du verkar på något sätt utgå ifrån att alla som kan bli aktuella i det här sammanhanget är män. Säg, vem är det _egentligen_ som har lite svårt att vidga vyerna bortanför könets begränsade räckvidd..?

Medlem 2005-01-02 17:30
 

lo and behold it is the empire of the night: Du kan alltså inte föreställa dig en kvinna med penis?

Men du har å andra sidan en poäng. Jag försökte hitta en synonym till "näsa" samtidigt som jag var irriterad på runkarna ovan… Det är klart att man kan se problem i det om man vill vara petig. När "Thrice" skriver "Ja, jag skulle humpa henne…" tycker jag inte det finns något tvivel om att det är hans erigerade penis det handlar om.

Anders S. Oregistrerad 2005-01-02 18:58
 

Har ni som polcy att bara recensera skit på sidan nu för tiden?

Bjarne Oregistrerad 2005-01-02 20:25
 

Så jävla dåligt är det inte.

Medlem 2005-01-02 21:11
 

lalalala ja .

hm..... Oregistrerad 2005-01-02 21:40
 

skitbra recension!!

Medlem 2005-01-02 22:08
 

jag bryr mig inte om hur ni runkar eller om ni gör det , inte heller vad ni använder. jag bryr mig inte heller så mycket om ni tycker kylie är bra/dålig- vad jag försökte få synligt är att hon faktiskt är den enda artisten i världen som så länge gjort dekorstyrd musik med enorm framgång och konsekvens.

det var huvudtanken.

synpunkter på vilka låtar som hoppats över eller skulle ha strukits överlämnas åt revisors-sektionen.

KONSEKVENT KITSCH ÄR EN BRISTVARA.

Kjell Medlem 2005-01-03 00:09
 

Kjell har verkligen helt rätt i att beständig kitsch är lite av en bristvara. I en intervju för ett antal år sedan besvarade Kylie frågan hur hon, som musikindustriprodukt och såpaprodukt, kunnat hålla sig med ett svar som var ungefär "jag är rätt okej på flera saker – rätt okej sångerska, rätt okej skådespelare" (plus några saker till). Ligger kanske något i det. Jag tror det mest beror på att hon är så överjordiskt cool.

Ola Andersson Redaktionen 2005-01-03 01:15
 

I belive in ALL OF u

Medlem 2005-01-06 21:52
 

jag skrattar nästan alltid åt era diskussioner

Medlem 2005-01-10 14:43
 

Strinberg släng dej iväggen, här kommer Kjell Alinge

Medlem 2005-01-11 23:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig