dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Natalie Gardiner: Natalie Gardiner
Natalie Gardiner (CD) Natalie Gardiner
2004
Ramjac
9/10

Cool like dat

Lyssna

Sök efter skivan

Use your mentality
Wake up to reality

Det har snart gått femton år sedan Neneh Cherry hiphopifierade Cole Porters I’ve Got You Under My Skin till AIDS-välgörenhetssamlingen Red Hot + Blue. En låt som i Nenehs version förvandlades till svettig och supersexig minimalistfunk, nästan uteslutande byggd kring basgången.

Att videon till I’ve Got U Under My Skin kom att domineras av vibrerande högtalarmembran kändes just därför helt självklart. Det var någonstans där i de nedre basregionerna som Neneh mullrade omkring, sett genom ett Blue Note-blått filter.

Jag får precis samma känsla när jag lyssnar på Natalia Gardiner. Avklädd, ultracool soulfunk som får högtalarna att vibrera i blått.

Nästan alla texter jag läst om Natalie och hennes album har på ett eller annat sätt dragit parallellen till Sade. Att Natalie stillat abstinensen hos alla Sade-fans som hoppas slippa vänta åtta år till nästa gång. Att Natalies röst är Sades röst i en annan kropp. Jämförelsen mellan Natalie och Sade måste ha funnits med i någon pressrelease någon gång, det är faktiskt den enda förklaring jag kan tänka mig till den kollektiva vilja att tvinga på Natalie den kostym Sade än en gång hängt upp på vinden.

Jag kan nämligen nästan inte höra någon likhet alls.

Röstmässigt ligger Natalie betydligt närmare exempelvis Titiyo. Visst, både Natalie och Sade delar samma tillbakalutade och visksmekande sång, fjärran från waildrillat överspel, men att fösa ihop dem enbart på det är lite som att konstatera att R Kelly och Jaheim är en och samma för att båda är svarta och sjunger soul.

Musikaliskt finns det ännu mindre gemensamma drag. Där Sade alltid legat närmare välpolerat mjuk och sval soul (med enormt stort hjärta) återfinns den musik Natalie skapat, tillsammans med människorna bakom Ramjac, snarast i den introverta partyfunk som Kaah skapat på senare år. Kantig och maskinell, men samtidigt svängig och organisk.

Och cool. Så jävla cool.

”Lovin’ never gave me nothin’ / never gave me you” sjunger Natalie uppflugen på en alldeles för liten scen nere i en alldeles för rökig källarlokal. Människorna längst bak i lokalen är övertygade om att det är Erykah Badu. Monday Girl ekar av Diana Brown & Barrie K. Sharps The Masterplan. Time Ain’t on My Side är Apparently Nothin’ inspelad något decennium senare. Blappa-blappa-basen som sparkar sönder baslådor och välter bord i I’m Satisfied hade lika gärna kunnat höra hemma i Jenny Devivos Season of the Witch. Krydda allt med elpianon, handklapp och riktigt fläskiga syntar direktimporterade från åttiotalet och du inser förhoppningsvis precis hur knasigt bra det här är.

Men så finns det också en annan sida av Natalie Gardiner. En sida där hon kryper in i högtalarens innersta med bara en ensam gitarr i händerna. Med bara några få vibrerande millimeter mellan hennes röst och världen utanför förvandlas hon till Lauryn Hill, så som Lauryn låtit om hon fokuserat mer på låtar och mindre på terapi på MTV Unplugged 2.0.

I tried to walk away from your love
I tried to walk away from you
Now I got worry baby

Jag ljög faktiskt lite i början. På ett sätt är jämförelsen med Sade inte alls särskilt konstig. Båda har röster som nästan är för bra för att vara på riktigt.

Rökiga.

Coola.

Röster som klär bäst i blått.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-11-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-18 16:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2981

21 kommentarer

Loco

Loco Oregistrerad 2004-11-25 00:02
 

föst!

jadå! Oregistrerad 2004-11-25 00:02
 

Äh, kärringmusik…

Saul Oregistrerad 2004-11-25 01:03
 

kärringmusik? vad bra!

Medlem 2004-11-25 01:12
 

Trist, trist, trist. Dags att rycka upp sig DSC! "Sade" i en recension får mig att tänka på hissar. Och toalletter där man spelar musik i bakgrunden.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-25 08:25
 

Ja, vad säger man om Mötörsågen? Förknippa Sade med hissar och toaletter är ju sådana klyschor att det nästan är skrattretande! Sade är fortfarande en av de mest spännande och intressantaste artisterna på den här sidan universium och i min lilla värld kommer hon alltid att vara en av dom stora. Natalie Gardiner ska jag helt klart kolla upp, inte hört något av henne tidigare men blir helt klart nyfiken. Speciellt när det också dras en koppling till Neneh Cherrys sorgligt bortglömda version av "I've got you under my skin". Coolt var ordet!

Medlem 2004-11-25 08:37
 

Django. Sade spännande?! Kom igen nu för fan. Slår vad om att du gillar Herb Albert och Klaus Wunderlich plays 20 Hammond greats åxå?!

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-25 10:04
 

Mötörsågen. Sade är spännanden ur den synvinkel att hon är en artist med integritet som inte faller för allehanda trender som poppar upp här i musikvärlden utan håller sig till sin formel. Detta blirspännande i och med att den musik som hon ändå leverar utvecklas från skiva till skiva utan att för den skulle förlora de distinkta kännetecken som gör artisten Sade. Lyssna bara på Diamond Life från 84, sedan på Love Deluxe från 92 och sist Lovers rock 2000 så förstår nog alla vad jag menar. Sedan vet jag inte riktigt vad Herb Albert eller Klaus Wunderlich har med Sade att göra eller med Natalie Gardiner för den delen, men det kan nog säkert någon förklar för mig!

Medlem 2004-11-25 10:28
 

Ehh..precis som Sade och dom andra (borde!)förekommer Herb Albert och Klaus Wunderlich ofta i hissar. Tyvärr – vi har helt olika smak här. Jag somnar – du tycker det är spännande.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-25 10:32
 

Arclight!!! Silverbullit!!!

Medlem 2004-11-25 11:45
 

Jag slår vad om att när de reccar Arclight så kommer den att få en 8:a!

Modern Day Molester Oregistrerad 2004-11-25 13:33
 

jag har aldrig hört Sade i en hiss, jag tror ni bara hittar påååå.

Medlem 2004-11-25 13:52
 

Nu är det officiellt: Dagensskiva har slutat recensera hiphopskivor annat än som bonusrecensioner.

Medlem 2004-11-25 14:03
 

Molester: När Dagensskiva reccar Archlight BÖR den få en tia. Det är en av de absolut bästa rockplattor som gjorts i Sverige, ja, i hela världen.

Medlem 2004-11-25 14:05
 

…och trots det kan jag uppenbarligen inte stava rätt till titeln…

Medlem 2004-11-25 14:05
 

kuksugig musik

jepp Oregistrerad 2004-11-25 15:05
 

Jepp: Hur låter sådan? Är det inte mer i stil NWA:s mest misogyniska grejer? Du kanske är expert, eftersom du slänger dig med så fina termer, och kan tala om?

Medlem 2004-11-25 15:48
 

Spännande, måste kollas upp. Jag älskar "I´ve got you under my skin"

Kina/Nina Oregistrerad 2004-11-25 16:34
 

Jag tycker att det brukar se bättre ut utan gardiner.

Medlem 2004-11-25 18:36
 

Kom igen då, jag vill ha U2, jag vill ha Silverbullit.

Medlem 2004-11-25 22:30
 

Kära Ola, tack! Ska genast kollas upp!

Medlem 2004-11-26 14:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig