dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Estelle: The 18th Day
The 18th Day (CD) Estelle
2004
V2
6/10

Handgranaterna i hennes halsband är osäkrade!

Lyssna

Sök efter skivan

Råa beat och detonationer ligger tjockt över ljudlandskapet på Estelles skiva. Hennes inlånade lila hårprydnad, hennes massiva örhängen och hela den rasslande smyckeutstyrseln betonar egentligen: ”Här har ni en bitch som inte tar skit från nån!”.

Kvinnor offras världen över – det är inmonterat i vårt kulturarv – när Stravinsky började skissa på sitt ”Våroffer”, kom en vision till honom i drömmen – en hednisk rit där dom Äldste (man kan nog räkna med att dessa äldste var av samma kön. Skrot och korn som Bert Karlsson) satt i ring och såg hur en ung kvinna dansade sig till döds.

Detta skedde (Igors drömmeri) vid förra seklets början så han må vara ursäktad för inkorrekt drömmande.

Nu när Bushmannen är på plats är det bra om en stor klunga bitches hålls käftande eldfängda och laddade. Estelles musik är sådan man vill ta med sig ut på gatorna och ordna dygnslångt party till.

Skivan är ett bra spektrum över nutida r&b med rap-tillsatser. Musiksorten har idag inget riktigt vettigt namn – Urban Contemporary? Ja, det är bestämt stadsmusik. Det är glad, uppkäftig, vild, snabbsvängande, tungträffande, smittsamt rytmisk, hedniskt hamrande musik.

Varje skiva av denna moderna r&b som faktiskt släpps ut är nyttig för detta silltrypar- och granförsäljardominerade lilla struntland. Estelle skapar en Stereoplan (en ljudets motsvarighet till Stureplan). Med läckerhets-koefficienten uppskruvad i topp. Temposkiften mellan olika låtar gör att resan ryker lite extra. Låtarna tar svängkurvorna på två hjul, men är fast förankrade i en limousinefeeling som är precis så anti-Säffle & Mellerud som behövs.

Och bakom ratten sitter Estelle. Glidande i sin soulgalax. Musik utan motstånd! Den bara rinner ut över dig som vätskor av härligt tveksamt ursprung.

Dessutom finns ett embryo till en jazzballad-diva smygande i många låtar. Orden trivs i hennes mun. Hennes register är stort. Soul av den här sorten ger Manhattanfnatt. Här finns krom och försilvrade speglar så det räcker och täcker en hangarkryssare. Så varmt! Så vackert! Så julklappsriktigt. Vill du omvända en inåtvänd surpunkare eller smutsvensk sillstrypare är Estelle rätt val. Smyg in i ett litet paket och ge julgransfötterna gyllensvaj.

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-29 07:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2932

16 kommentarer

det är sån här skiva som får minnen att fastna i musiken.

dj simono Oregistrerad 2004-11-05 00:21
 

ok men ska man gå efter recensionen borde den åtminstone få en 8 …

Medlem 2004-11-05 00:25
 

Nya hives!!!!

snorren i örat Oregistrerad 2004-11-05 00:32
 

varför skriver nån NYA HIVES ???

Kjell Alinge Medlem 2004-11-05 02:57
 

jag ger lugnt henne en 8a. för fan.

och kaffet jag nyss drack får en 9a. för fan.

kjell, håll inte tillbaka med siffrorna, ändra 6an till en 8a innan alla vaknar..för fan.

mot statoil för att köpa grovt(?) bröd och ost! smör har jag redan.

Medlem 2004-11-05 04:22
 

Syrsorna drunknar i handgranaterna! I handgrananterna!

På avstånd Oregistrerad 2004-11-05 07:53
 

Kjell: Hela första delen av recensionen bygger upp mot att du skall säga att "detta är musik för att stärka kvinnans r¨tt i samhället", istället blir slutsatsen att det är bra party musik och att du vill dansa på gatorna hela natten. Osnygg vändning…

Host! Oregistrerad 2004-11-05 08:20
 

Tillrättalagd politiskt korrekt färgad rnb -sirap för en vilsen NRJ generation. Skölj och spola!

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-05 09:05
 

Host!:

Så du ser alltså bra partymusik att röja loss till på gatorna all night long som något förkastligt, hemskt och…eh, icke-feminististiskt? Herregud, var är världen på väg? Kan inte folk bara lägga ner allt jävla svårmod å röja lite mer? Jag skissar redan på nästa blockparty å där ska fan Estelle spelas så skoningslöst högt att inte ens de nervöst sneglande skenintellektuella kan förneka den briljanta idén stavad D.A.N.S!

Medlem 2004-11-05 09:37
 

Kjell: är du feminist?? du är ju gubbslem!!

natalia k Oregistrerad 2004-11-05 14:06
 

>>>Kjell Alinge, dagensskiva.com

För att någon är trött och har lite underlig humor. Konstigare än så är det inte.

snorren i örat Oregistrerad 2004-11-05 15:59
 

"Här har ni en bitch som inte tar skit från nån!".

Väx upp för fan, Kjelle!

Dingamagoo Oregistrerad 2004-11-05 17:34
 

Jag skulle uppskatta om jag på basen av recensionen i alla fall fick den minsta aning om hur musiken på den recenserade skivan låter. Ok att du skriver OM artisten och skivan, men efter denhär recensionen känner jag mig inte alls som om jag visste mer om skivan än innan jag läste… Har ingen aning om hur the 18th day låter….

Medlem 2004-11-05 17:59
 

Vad är det som är så svårt att förstå med den här recensionen? Att klaga på detta avslöjar bara ens eget klena tankegods. Bara för att liknelserna inte är hyperkonventionella betyder inte det att de inte säger något.

Medlem 2004-11-05 20:03
 

estrella? mums.

ketchup Oregistrerad 2004-11-05 22:27
 

ok – vi höjer till en 8-a.

Kal!!? Det går väl att bygga på med ett par blåa fält. Här behövs inga exitpolls! Bra soul föder mycket ilskna kommentarer. Det är ett mönster. Hejdå. Kjell

Kjell Alinge Medlem 2004-11-09 01:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig