Recension
- Real Gone (CD) Tom Waits
- 2004
- Anti/Epitaph/BonnierAmigo
Tom Waits smilar i sin soliga smörjgrop
Lyssna
Externa länkar
- Official Tom Waits
- Gammal men fyllig sajt.
- Anti: Tom
- Artist nummer ett hos Anti som också härbärgerar bland andra Nick Cave, Tricky och Jolie Holland.
Nu börjar det igen. Lagom till hösten och lervällingen som muntert stänker över oss från passerande bussar anländer en plufsig, osorterad lösdrivare med klonkiga instrument och en röst som rinner ur högtalarna som graffitti i lös vikt.
Dags för Tom Waits. Han gör Tom Waits-musik. I början var Tom Waits-musiken långa noveller med miljöer och platser myllrande över låtkartan. Det var märkligt. Det påminde om alla författare som skildrat sitt USA i närbild. Det smakade Raymond Chandler, John Cheever, Sinclair Lewis, och det smakade alldeles bestämt film noir à la Hollywood. Det kunde rent av påminna om Chester Goulds skruvade serie ”Dick Tracy”. Men kanske var Waits inspiration mer hämtad från tysk kabaré. Han såg utklädd ut och han var extremt övertydligt utklädd dessutom. Som Albert Engströms Kolingen men placerad på Main Street med ett paket Chesterfield och en brun påse innehållande billig whiskey.
Den Waits-figuren försvann plötsligt. Realisten och samhällsarkeologen som visste vilket varumärke själva månen och molnen över nattklubben hade blev i stället magiker och buller-artist. Hans senaste skivor har innehållit instrument hämtade från garage, badrum och kök. Det har i alla fall låtit som som symfonier för spruckna badkar, kullvält spis, kastruller och pannrumsreglage. Bom zpank kookka chappa DONKA krasa SKROKSCHA MAHÄPP.
Nya skivan är skvalpig. Men ganska snart hör jag att vi är kvar i DIY-arsenalen. Det finns många ”låtar” på ”Real Gone” som låter som Frank Zappa när han rengör sin brödrost med motorsåg.
Samtidigt har Tom nu kommit så lång in i bullerbuskaget att det är rent djungelprimitivt.
Det är skitfult och omöjligt att ha som bakgrund till nånting. Det är smuts och lort av organiserad sort som om det gällde livet. Mycket låter så ute i marginalen att det kunde arkiveras under LJUDEFFEKTER.
Bara en sån sak. Han försöker inte ställa sig in. Han är ett skrammelmonster värd en respekt som få hiphoppare eller dödsmetallpuckon. Jag begriper mig inte på det. Och det är en stor gåva. Obegripligheten och det asfula på en gång. Plus några små snuttefiltiga tårdrypare. Och nästan hela tiden tunga, mörka, bankiga BLÄNG från nån som verkar knacka i rören nere i källaren. Visst låter det hemtrevligt. Nä. Det är vidrigt men troligen omistligt.
Publicerad: 2004-10-13 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-25 23:24
48 kommentarer
dålig skiva
#
först by the way
#
Kungen was here
#
blaj…recensera STINA NORDENSTAM istället!
#
sonic nurse då??
#
nejdå, skivan är underbar. ge den ett antal lyssningar. där finns riktiga guldkorn överallt.
förövrigt en ganska dålig recension
#
Det känns som att Kjell (recensenten) vill tycka om det här men har inte riktigt nått dit än.
#
Var det inte denna skivan Harry k. Cody från Shotgun Messiah var med på? Och Les Claypool?
Skandal av recensenten att missa det!
#
Okej, jag brukar hata Kjells recensioner, men den här var riktigt, riktigt BRA!! TACK KJELL!!!
#
ray lamonatgne?
#
jamboree, det är inte så att dsc-folket gör det för vår skull. dom är ju pretentiösa idioter.
#
Tycker inte Kjell skrivit något positivt om skivan ändå får den en sjua…..sluta använda name-dropping och göra vad som helst för att verka svår och skriv om musiken istället.
#
Fantastisk recension av en fantastisk artist. Måste köpa denna snarast!
#
Bra recension. Jag uppskattar naturligtvis att Zappa börjar droppas i recensioner, på ett betydligt mer positivt sätt än under de senaste 20 åren. Zappa åter till heders! Waits gör ingen besviken – "Real Gone" är däruppe bland alla klassiker, om än inget mästerverk.
#
Tyckte den här skivan sög rätt hårt… tyvärr.
#
Måste köpa den här så fort som möjligt. Sen tycker jag att det hade varit kul om recensionen anknöt mer till hans senare skivor som referens. Det hade gjort det lättare att få en uppfattning om hur den låter.
#
"Bom zpank kookka chappa DONKA krasa SKROKSCHA MAHÄPP" är en väldigt träffande beskrivning.
#
lsb: jag förstår inte vad du menar??
#
Kistan mitt p[ spiken eller hur s'ger man. Jag h[ller med fllst'ndigt. Tom ar storst
#
OK, OK men när ska ni recensera Balck Belts nya album? Var på releasekalas i veckan och det var så jävla bra!!! Vill veta om skivan också är så bra.
#
Six 10: Var på samma fest, men jag är osexig lokalpatriot så jag säger att Novak var bättre.. :)
#
Kanske årets bästa skiva.
#
R.E.Ms nya?
#
Men Brian Wilson då?
#
Vilken skiva e best av Tom Waits anser ni? Vet inget om honom, tänkte se vad jag tycker
#
Vad betyder DIY?
Jag håller envist fast vid att Franks wild years är Tom Waits största ögonblick som musiker.
#
Bra recension. Vill höra denna skiva.
#
Fritz: Do It Yourself.
#
Tomas: Tack! Och det betyder typ att man lirar alla instrument själv eller?
#
Det betyder i princip att man gör allting själv. Full kontroll. Från skrivandet av låtar till försäljningen av skivan. Ursprungligen kommer termen från punken har jag för mig.
Följden brukar resultera i en ganska skramlig ljudbild, på grund av de ofta väldigt begränsade resurserna.
Och jag tror det är ljudbilden som Kjell syfar till här, om jag ska ge mig på en tolkning.
#
men hallå nasum dååååå
#
Fast när det gäller Tom Waits beror den skramliga ljudbilden knappast på begränsade resurser. Han har både erfarenhet och tekniska möjligheter. Han har målmedvetet arbetat för att få fram detta rätt risiga ljud. Varje missljud är nog lika kalkylerat som trumljudet på en Toto-låt.
#
mkt bra skiva. tom äger.. fortfarande.
#
Grave Dohl: Precis som Kjell skriver finns det två Tom Waits, en som skriver fantastiska pianoballader med jazz/blues-anstrykning (bäst och mest renodlat på Small Change), dels den som går loss på köksredskap, bilreservdelar, ståltråd och halvkvävda tramporglar, samt filtrerar allt genom en telefon (mest överjävligt på Bone Machine). Ska man fundera ut vilken av dessa världar man tycker bäst om gör man klokt i att välja en skiva med en fot i vardera lägret, lämpligen Rain Dogs eller Swordfishtrombones. De är bra och relativt lättillgängliga introduktioner bägge två.
#
Kjell Alinge sopar f.ö. mattan med hela jävla musikjournalistsverige. Alinges samlade betraktelser i halvfranska band å det snaraste delas ut till alla svenska skolungdomar.
#
OK tack så mkt :) Ska kolla upp det, när Dc börjar funka igen dvs. är fattig :´/
#
men SONIC NURSE DÅÅ eller vaa???
#
Här har man loggat in på sidan, varje dag i över en vecka, i hopp om en recension från någon som åtminstone vill ge sken av att vara insatt i Tom Waits musik, och så kommer det här. Suck. En usel recension på en artist som förtjänar så mycket mer utrymme. Och Waits fungerar i alla tillfällen, t.o.m. som bakgrundsmusik. Mer Tom Waits åt folket!
#
Kristofer Ahlström, dagensskiva.com:
Absolut inget fel på Novak. De rockade hårt också men de har ni ju redan recenserat ;-)…
#
Jag, som föredrar hans pianobaserade verk, anser att "Mule Variations" och "Closing Time" är bäst.
#
Closing Time
#
Klockrent Bååthen. Jag råkade lyssna på skivan i Paris i somras och blev alldeles tagen. Var ju tvungen att köpa skivan dirrekt. Speciellt falsettddubbandet är ju helt underbart. TACK TV on the Radio!
#
tom waits for no one
#
har bara hört "Make it rain" live och på skiva. Var lika bra på skiva som live. magisk låt.
#
dålig recension
#
Kjell har helt rätt den är omistlig.
#
Som en kloning mellan ett ånglok och en metronom drabbar han mig. Igen. Av allt att döma har han inte haft roligare i skivstudion än när han spelade in den här. Casey (sonen?) Waits bidrar med loopar och dottern Kellisimone är med och producerar. En "family affair" – och en klart godkänd sådan. P.S. Missa inte spökspåret!
#
Värdelös recension. Låtarna Hoist that rag och Trampled Rose är underbara. Resten är väl sådär.
#
Kommentera eller pinga (trackback).