dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Rick James: Street Songs
Street Songs (LP) Rick James
1981
Motown
10/10

För Rick

Lyssna

Sök efter skivan

”Now. It seems to be some people out there who don't know what a party is. You know what I'm saying, hell yeah? Let me bring it down for you. You pay too much money to come in here an' sit on yo' ass, right? So the best thing to do is just have a good time, right? So, for all yo' cool people out there, all yo' L Seven people, here's what you do: Raise your left hand. Raise it high. Now. Pretend it is the KU KLUX KLAN AN' SMACK THE SHIT OUT OF IT.”

Våldsamma jubel. Trettiotusen vänsterhänder försöker röra himlen. Publiken är ett hav av handklappar. Men mannen på scenen är inte nöjd. ”Keep the groove going”, säger han vänd till bandet. Sen vänder han sig mot folkhavet igen:

”There still seems to be some 'cool' people in here tonight. But we gon' change all that. Listen up. For all yo' people who still think its old-fashioned to hand clap – here's another one for you. COOL PEOPLE! Take your left hand and hold it in the air. Now, pretend it's that sucker down in Atlanta killing all those black children. NOW SMACK THE SHIT OUT OF IT!”

Long Beach, California. 1981. Rick James äger publiken.

1981 var Rick James störst på Motown. Han toppade Den Svarta Billboardlistan (den hette så då) i 21 veckor och stannade kvar på topp hundra i totalt över 54 veckor. Hans singel, ”Super Freak”, fick en grammis. Den blev en monsterhit (som senare skulle komma att samplas av MC Hammer i ”U Can't Touch This” och på nytt bli en hitsingel), precis som resten av ”Street Songs”.

På ”Street Songs” var Rick James det bästa av George Clinton, Sly Stone, Prince och James Brown sammanslaget i en enda människa. Han var en naturkraft, en källa av till synes outtömlig energi, ett El Niño som red på sitt livs framgångsvåg. Rick själv spelade fem olika instrument på skivan, skrev låtarna och sjöng.

”Ghetto Life” var en av hans största stunder på skiva. Texten gick vid ett tillfälle ”Did you think I was man enough? / Did you think I was smart enough? / Did you think I was strong enough? / Did you think I'd work it out?” Rick ändrade ett ord när han uppträdde i Long Beach. Han sjöng inte strong. Han ändrade det till black. Och han sjöng det inte, han skrek det rakt ut. Publiken svarade med förtjusta, upphetsade vrål.

Rick James var en hel generations röst. Under Reagans första presidentperiod sågs han som ett stort hot mot den politik som den sittande regeringen förde. Många menar att ”Street Songs” och vad som hände däromkring är orsaken till James många tvister med rättvisan och också till hans felaktiga fängelsedom på nittiotalet. Han provocerade allt, med allt från sina bilder – i boken till ”Street Songs” sitter han ridande på en tjock poliskonstapels axlar med en joint i vänster hand – till sina texter, som handlade om väsentligheter som polisbrutalitet, kåthet och sex.

I ”Fire and Desire” gör han världens kanske bästa duett tillsammans med Motownstjärnan Teena Marie. Låten är ett av de vackraste relationsdraman jag hört. Rick framställer sig själv som killen som inte riktigt gjorde vad han borde ha gjort, men som efter en tid i mörker gått vidare (”you know, I've got a new lady now, and it's a little different then it was when I was with you”) och tänker tillbaka på hur det var innan (”love them and leave them / that's what I used to do / use and abuse them / then I laid eyes on you”).

Just ”Fire and Desire” sjöng Rick och Teena för mindre än en månad sedan under det som blev Ricks sista framträdande. Rick dog nyss av en hjärtattack i sitt hem. Han blev 56 år gammal. Han jobbade på sin självbiografi, och hade precis avslutat inspelningarna av en ny skiva som skulle släppas nästa år. Jag hade inga förväntningar på den. Jag brydde mig knappt om den. Men det hade varit trevligt att se Rick göra en ny turné i Europa. Det var kul att veta att han var vid god hälsa och fortfarande trivdes med livet. Rick var ju min polare. Sånt är viktigt. För oss som bryr oss.

Rick brände det mesta krutet på ”Street Songs”. Av de efterföljande albumen som jag har hört är ”Glow” tveklöst det bästa (innehållande den mindre hiten ”Moon Child”) men inget kommer ens i närheten av var han stod 1981. ”Street Songs” var mer än en skiva. Det var rösten av en generation svarta som reste sig över massan och stod upp för sig. Det var funk som funk aldrig innan hade låtit. När ni köper den ska ni se till att få tag i Deluxeversionen från 2001 som innehåller hela ”Live at Long Beach”. Det är världens bästa liveskiva, och den finns konstigt nog inte utgiven mer än som bonusmaterial. Men vilket bonusmaterial.

1977 sa han i en intervju att ”I'm trying to change the root of funk, trying to make it more progressive, more melodic, and more lyrically structured. More honest, as opposed to putting riffs together, saying, 'Get up and get down. I feel alright. Oomph! Good God! Get up and boogie' and all that redundant bull.” Fyra år senare lyckades han. Jag håller beviset i handen just nu. Det gör förhoppningsvis du också efter att ha läst den här texten. Annars borde du skaffa det. Genast.

Rick – den här är för dig.

Carl-Johan Johansson (Vismut)

Publicerad: 2004-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-13 13:35

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2762

20 kommentarer

oskar oskar

tjoho Oregistrerad 2004-08-14 00:00
 

grattis rick

mikaal Oregistrerad 2004-08-14 00:01
 

hurra för vismut!

Medlem 2004-08-14 00:02
 

Fin recension.

Medlem 2004-08-14 00:11
 

Rätt hyfsad skiva faktiskt. Saknaden av de korta reccensionerna finns dock fortfarande kvar.

Luberg Oregistrerad 2004-08-14 00:12
 

Bra Vismut. Det här är bland det allra bästa som har gjorts. Någonsin, alla kategorier. Betyget är så givet det kan bli.

Medlem 2004-08-14 01:27
 

I'm Rick James, Bitch!

Klart välskriven text, visse.

One love.

Medlem 2004-08-14 02:38
 

Var är Visses lejonman?

Medlem 2004-08-14 03:11
 

Jag är lite missnöjd över att jag missade tillfället att göra världens bästa ordvits på mitt nick i viktspalten – heavy metal.

Medlem 2004-08-14 03:30
 

Satan laughing with delight> jasså du. alla kategorier? Även inom genren techno också eller? tänk.

hål Oregistrerad 2004-08-14 09:05
 

för låååång

orkar inte läsa

palm Oregistrerad 2004-08-14 10:45
 

Röda, lårhöga lackstövlar?!

Mötörsågen Oregistrerad 2004-08-14 11:22
 

Hål: Med "… alla kategorier" menas att alla kategorier tävlar tillsammans och endast en vinnare utses. Det handlar alltså inte om att vara bäst i alla kategorier. Så fungerar den här delen av det svenska språket.

Svenska språket 30p Oregistrerad 2004-08-14 12:17
 

vismut! :) bra recention, som alltid när du är igång och skriver.

Medlem 2004-08-14 15:25
 

Snygga stövlar ^^

mig Oregistrerad 2004-08-14 16:39
 

jag håller med om vartenda ord i den här recensionen.

Medlem 2004-08-14 17:19
 

Mycket trevlig recension. Rick var nog sympatisk.

Medlem 2004-08-14 18:11
 

Det är en grym Vismut.

Medlem 2004-08-14 19:39
 

Tack för alla vänliga ord.

Jag hade egentligen en helt annan text i åtanke, men ibland finns det saker man känner att man måste göra. Det här var en av dem.

Peace.

Medlem 2004-08-14 23:32
 

Näe, ingen tia detta.

Ganska tafatt känns han..

Marco Oregistrerad 2004-08-20 03:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig