dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kelis: Tasty
Tasty (CD) Kelis
2004
Arista/BMG
5/10

Mer eller mindre moderna mastodonter

Lyssna

Sök efter skivan

Hej, det är jag igen. Jag som inte håller mig till ämnet. Jag som kanar runt och konstaterar att Kelis är en smattermatta som rullar i milkshake på MTV. Och att jag gillar rullningarna. Inte milkshake. Men Kelis kulörta r&b-pop. Jag gillar Kelis. Jag tycker hon är bra. Jag gillar det hon gör. Nu har du fattat det, va? Bra.

För annars är jag orolig. Ute på gatan såg jag nyss han som heter Nylin och håller i den svenska skivetiketten National. Han sprang nästan. Gatuarbetarna hade grävt upp ett stort hål och det steg en frän asfaltrök som hindrade sikten. Svenska skivbranschen har bråttom. Anyday. Och dom stora bumlingarna sitter och äter upp sina slipsar på dyra konferenser. Nu glömde jag ju fråga om nya National-skivor som jag vill skriva om här. Med kanel och kaffesmak i munnen cyklar jag tvärs över en refug.

Jag tror hela världen borde remixas. Fast jag och kompisen Tomas Birnik tänkte börja med Hans Edler. Hans cd-skiva ”Elektron Kukéso” (Boy Wonder) är ett musikarkeologiskt fynd från '71. Vi tänkte ta hans ”Jag längtar efter kärlek” – med magstödssång och pingpong-elektron-effekter – och göra en extended version. Om det nu är etiskt? På Discovery-kanalen visar man hur en stor mastodont (dom hette så) grävs upp i Hyde Park och hur benen spolas och käkar och skalle lyfts i triumf. Mastodonten ska inte remixas. Den ska bevaras. Det är ju så med den stora musikskatten också. Den är inte bärgad än.

Arkeologin är en nyttig påminnelse. Folk kommer om miljoner år att sitta och försöka förstå vad den här texten betyder (ni har redan börjat undra) och samtidigt kommer alla era kommentarer att fingranskas av våra avkomlingar Homo Samplicus (den totalmixade och multi-ultra-kompetenta människan). Så skriv med vördnad. Varje liten purken kommentar om att jag inte beskriver musiken kommer att tas upp till granskning. Den skumma stress-faktorn som gör att kommentarerna oftast inleds med en massa målsnöres-mastodonter som brölar ”FÖRST! ” blir intressant för forskarna. Vad säger det om er som läser mig? Och om mig som just fick höra en annan kompis berätta den långa versionen av hur han knockade Ulf Lundell på Cafe Opera på åttiotalet så att Lundell föll som en fyllo-fura och drog ner en massa glas och flaskor i en mastodont-krasch. Inga av ljuden finns samplade, så nån remix blir det inte här heller.

I stället vill jag sprida kunskapen om hur vår ZTV-, MTV-, P3-, Mix Megapol-värld går att ana redan i framväxten av den amerikanska kommersiella radion. Det skedde på '20 och '30-talet i USA och följderna lever vi med än idag. Jag hittar texten ”Music and Advertising in Early Radio” i nät-tidningen Echo, som skapas av studerande vid Departement of Musicology på UCLA (University of California, Los Angeles). Du kan hitta länken dit på en bra media-sida med stort länkurval. Klicka på Echo! Där berättas hur mastodonten med den bräkande & säljkråmande parningsdansen uppstod. Du får i alla fall en aning. Distans ger klarsyn.

Vill du mixa din klarsyn och blurra till språket så att schablonerna lossnar ska du besöka en annan favorit-site: DadaDodo. Där du kan framställa musikaliska textmixar eller hitta det ständigt föränderliga webbcollaget – gömt bakom Jamie Zawinskis (sajtskaparen) eget namn som klickbar länk.

När du begrundat det du finner under dessa webbresor är du en annan människa. Mera redo att möta Kelis. Det kan kvitta om hon är halvnaken, sexig och så vidare. Hela den rumpfaktor som skakar i dagens r&b skulle vi behöva en nutidarkeologs syn på. Det kunde ju ha räckt med att fundera över hur det kunde komma sig att mitt under värsta tokmaoistvågen på sjuttiotalet kunde nattklubbsägare ordna offentliga samlag på sina scener. Ingenting är tydligt eller entydigt eller komplett genomtänkt. Kelis i TV och Mona Sahlin som ploppar upp och vill lagstifta om sexistisk reklam. Vem av Kelis och Mona är himmel och vem är pannkaka. Jag släpper frågan eftersom jag är skithungrig och måste hitta nån sallad från Ciao Ciao. Sen när tjejen jag älskar, Helen, och jag sitter och testar ett nytt amerikansk Zinfandel-vin tänkte jag dåna ut en hel armada av mitt eget senaste arkeologiska fynd. En hel kasse 80-talsmaxisinglar. Hittade på Röda Korsets lumpgalleria Kupan. Storfynd! Associates! Långa skumma mixar. Peter Shelley & Blancmange. Lime med ”I don't Wanna Lose You” som A-sida och ”The Party's Over” på B-sidan. Och för den verkligt besatte musik-arkeologen – Kajagoogoo med ”Ooh to be ah (Construction Mix)”. Från mastodontåret '83.

Vi hörs snart igen. Mellan stolarna! Visst är det extremt exotiskt. Bra- eller dåligt-begreppen vissnar. Som dom gör när du lyssnar på musiken på denna tidlöst onyttiga sajt: Bellybongo.

Gör som jag och Kelis – gå vilse i kaostårtan.

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-04-15 00:00 / Uppdaterad: 2004-04-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2571

32 kommentarer

föööööööööööööööörst

murvan Oregistrerad 2004-04-15 00:00
 

Dussin-rnb om du frågar mig. Kan dom inte lägga ner hela genren bara?

Medlem 2004-04-15 00:00
 

Fantastiskt märkligt. Är det en recension, är det ett flygplan…..nej, det är Kjell Alinges ego!

Krug Oregistrerad 2004-04-15 00:32
 

óm man skulle smälta ner denna skiva till flytande plast, forma den som en äggkopp och måla den trevligt påskgul, skulle den ändå inte vara värd att använda till att äta ägg ur. typ…

(den är alltså inte speciellt bra tycker jag.)

Medlem 2004-04-15 01:31
 

lysande text. hoppas det gick bra med refugen.

Medlem 2004-04-15 08:57
 

den som gått vilse ska inte rita kartan! Jag förväntar mig mer av både Kjell och DSC än detta, även om jag ibland känner igen det jag älskar hos Alinge.

Medlem 2004-04-15 08:57
 

Jag brukar ha svårt för Kjells pårökta påskrivelser men den här texten funkade tack vare Kjells klädsamma självdistans. Kan nog vara det bästa Kjell skrivit i alla fall här på DSC.

DDDamn Oregistrerad 2004-04-15 09:12
 

henko är som vanligt en lipsill. oerhört tröttsam kille. gå och tryck upp näsan i david byrnes röv ett tag till va?

Medlem 2004-04-15 09:13
 

Hans Edler!! Kjell Alinge, låt mig kyssa dina fötter!!

Whoaha! Oregistrerad 2004-04-15 11:26
 

jag tycker d är jobbigt med p3 att de aldrig säger vilken mix man hört. det är liksom bara "- ni har just hört nerd med she wants to move" när tribe called quest och några just rockat beatet i 3-4 minuter… det är ju en javla skillnad mellan remixen och radio edit ibland..

Medlem 2004-04-15 12:08
 

Nog för att recensioner ibland flyter iväg, men när man kan skriva en hel recension (som är fallet här) utan att ens behöva ha hört skivan då är det inte skivan som recensceras, då är det skribenten som runkar av sitt ego.

Tholik Oregistrerad 2004-04-15 13:35
 

Fattar inte ett skit. Var skivan bra eller dålig? Kjell, vad fan håller du på med?

Wizzle Oregistrerad 2004-04-15 15:30
 

Så här borde alla recensioner se ut. Det enda man behöver veta är ju betyget (om sådant finnes). Det säger ju allt om vad skribenten anser. Sen skiter man väl i ingående analys av musiken. Bättre då att beskriva vilket tillstånd recensenten når när vederbörande lyssnar.

En fjäder i hatten för Kjell.

Bump Oregistrerad 2004-04-15 15:49
 

lite pretto-varning ändå på recensionen… rätt kul läsning men…nja…

Medlem 2004-04-15 16:59
 

En helt värdelös recension av en skiva som jag faktiskt ville läsa om. Inte kul över huvud taget.

Mofeta Oregistrerad 2004-04-15 18:08
 

Hur i helvete kan man INTE gilla milshake? Det som ju smakar supergott!

pepelipepmannen Oregistrerad 2004-04-15 18:08
 

Håller med Wizzle. Skivorna ska väl trots allt recenseras på den här sidan? Eller är jag helt fel ute?

Mjölk-skak Oregistrerad 2004-04-15 18:57
 

ja tihi tihi det var ju "kul" kan nån annan recensera skivan nu?

vertigo amynmenth Oregistrerad 2004-04-15 20:24
 

Jag gillar det här väligt mycket. Recension är vanligtvis en ganska tråkig och förutsägbar genre. kul med någon som vågar skita i alltihop, strunta i artisten och hans/hennes avsikter och andra fånerier. Det viktigaste är ju trots allt lyssnaren. Det är han/hon som avgör vad det handlar om. Grymt Kjelle! Och jag är inte ens ironisk.

Medlem 2004-04-15 20:25
 

Om man laborerar lite med "Kelis" så blir det "lekis" – och den nivån var den här så kallade "recensionen" på. Fast variation förnöjer väl…=)

..och Nilsson var namnet Oregistrerad 2004-04-15 20:33
 

Det kan också bli silke. Tål att tänkas på.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-04-15 21:17
 

haha anderas – skön ironi! :))

jodå Oregistrerad 2004-04-15 22:57
 

Ja bra att skita i regler.Det är också bra om en artist skiter i musiken den gör.kanske spelar in ackorden baklänges tar in en ko som brölar istället för sång och har toalettspolningar som trummor osv.mkt bra – strunta i fånerier hur det ska vara! (det blir iofs skit men det e inte så noga)

sugemento mascifanity Oregistrerad 2004-04-15 23:00
 

NI ÄR NU ARKIVERADE FÖR FRAMTIDENS OCH NUTIDENS ARKEOLOGER!!

KJELL

Kjell Alinge Medlem 2004-04-15 23:25
 

Men ge dig Kjell… varför klistrade du in en sida från din filosofiska dagbok istället för att skriva en recension?

Medlem 2004-04-16 11:26
 

Tufft att kommentera kommentarerna redan i ursprungstexten, tufft!

Sveree Oregistrerad 2004-04-16 14:32
 

Hej, arkivet sväljer allt. även mina kommentarer till kommentarerna.

Kjell Alinge Medlem 2004-04-16 18:05
 

Ja, det var kul läsning med ett bra flyt på språket. Men jag ville faktiskt läsa om skivan, så jag antar att jag får vända mig åt ett annat håll.

Medlem 2004-04-17 12:49
 

Jävla gnälliga as… Fattar inte varför folk som kommenterar på dsc aldrig har bättre för sig än att svenssongnälla! Tvi vale! Ni gör mig spyfärdig!

Medlem 2004-04-18 14:00
 

Skönt att få lite innehåll till betyget.

Jo jag gillar Kelis, om bara den bästa musiken skulle få släppas ut, ja då räcker det med en radiokanal ju, mix megapol säger ju sig ha alla svaren, lägg ner alla siter, skivbolag, privata samlingar och behåll bara Mix Megapols blandning men skippa den nya musiken, japp, det bästa återstår och ..

Medlem 2004-04-26 21:38
 

Bara för att Kelis falit till föga och börjat visa pattarna som alla andra och som lantispuckona alltid velat kommer jag skamlöst bränna av skivan.

Medlem 2004-11-23 10:26
 

[...] i vårt arkiv: Kelis live på Way Out West 2008 Kelis Was Here (2006) Tasty (2004) Wanderland (2001) Kaleidoscope (US 1999/EU [...]

Hurra för Kelis | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-08-21 15:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig