Recension
- When I Said I Wanted To Be Your Dog (CD) Jens Lekman
- 2004
- Service
Människans bästa vän
Lyssna
Externa länkar
- Jens Lekman
- Innehåller mest en väldigt fin bild på Jens i plåtkostym.
- Service
- Göteborgsbolag med extrem fingertoppskänsla.
- Secretly Canadian
- De gillar Jens väldigt mycket.
- José González
- Jens musikaliska vän.
Det är sent 80-tal och på ett dagis i Hammarkullen, Göteborg, sitter sexårige Jens Lekman och klipper silkespapper i olika former, vissa som löv och vissa som insekter. Sedan klistrar han dem mycket varsamt på ett tjockt papper som han ritat en skogsbakgrund på. Senare kommer han att träffa drottningen. Långt senare kommer han bli kär för första gången, tappa förståndet, skriva ett fult ord på hennes pappas Mercedes, åka fast och använda sitt enda samtal för att önska en sång till henne på radion.
Jens Lekman är den perfekta amerikanska framgångssagan. En kille som det inte är något fel på men som ingen förstår, han sitter på sin kammare (som Ola Borgström beskrev det i pressreleasen/kärleksförklaringen) och knåpar ihop mästerverk. Av en händelse kommer det ut och når folks öron. Lovorden haglar och framtiden är gyllene ljus. I det här fallet var händelsen internet. Det verkar lite som att Lekman egentligen inte ville att det skulle bli så stort, till skillnad mot andra musiker har han inte kämpat särskilt mycket för att uppnå berömmelse. Några mp3:or spreds snabbare än ett sarsvirus. Lekman skickade en demo till ett enda skivbolag, Secretly Canadian som blev kära i honom på några sekunder. Efter två efterfrågade ep:s från Service kommer äntligen debutalbumet. Det har tagit lång tid.
”When I Said I Wanted To Be Your Dog” innehåller en låt som tidigare släppts, ”Maple Leaves”. Men för de fildelare som laddat ner allt som går att hitta känns de flesta låtarna igen. Låtarna är skrivna under en fyraårsperiod och har bytt skepnad några gånger. De osläppta låtarna är fantastiska ihopskurna alster, samplade från här och där men sydda med finsöm så att det låter som en komplett orkesterinspelning. På albumet är det bara ”Maple Leaves” och ”A Higher Power” som innehåller samplingar (iallafall som nämns i konvolutet). Resten av skivan är mer minimalistisk. Huvudrollen är Jens, hans vackra stämma ackompanjeras ofta bara av handklapp, en lågmäld gitarr eller ett lätt piano. Det är rösten och texterna som står i fokus.
Kanske är det juridiska skäl till att de arrangerade samplade låtarna inte är med och i så fall är det synd för jag saknar låtar som ”Pretty Shoes” på det här albumet. Å andra sidan kommer Jens Lekman verkligen till sin rätt i stillsamma melodier. ”You Are The Light” som i mp3-versionen bara är kompad av gitarr och ett gäng skrålande brudar som ibland utbrister ”det är liksom vi som är samplingen” har här blivit ett svängigt trumpetnummer. ”Maple Leaves” har fått ett nytt intro med tvärflöjt. Lekman som tidigare gjort allting själv ska nu ut på turné med ett band bakom sig. Lite hjälp har han fått på skivan men produktionen är hans och man hör ibland små klippljud som aldrig slunkit med i större produktioner men som här bara ger extra känsla åt musiken.
Jag älskar ”Maple Leaves” och ”Happy Birthday, Dear Friend Lisa” men egentligen fungerar Jens Lekman lika bra totalt a cappella. Jag anser honom vara Sveriges lätt bästa textförfattare. Bortförklara det med att jag egentligen bara vill vara ihop med honom eller att jag också bor på 7:ans spårvagnslinje men han är en stor begåvning. Okej att man egentligen inte ”kan” rimma worry med hurry, eller Jehovas med pullovers men han kommer undan med det. Han sätter fingret på så mycket känslor, stora som små, som man inte kan etikettera. Han sjunger så att man vill sälja allt man äger och bara åka bergochdalbana. Jag kan inte sluta lyssna på Jens Lekman.
Den 11 december uppträdde Jens Lekman som förband till José González på konserthuset i Göteborg. Han stod ensam framför 1 300 dödstysta åskådare. Några timmar senare stod han på den något mindre scenen på Jazzhuset och spelade. Efter fem extranummer sa han matt, -förlåt men jag orkar inte mer nu. Det för mig, är bilden av en enastående musiker, utan pretentioner eller förbehåll som gör musik i dess vackraste form.
Publicerad: 2004-04-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-16 15:36
62 kommentarer
Den är verkligen bra. Lyssnade flera timmar idag. Rimmen han drar känns sådär, men i övrigt är den jättebra.
#
Gång på gång detta hypande..
#
kan man bli gulligare på ett skivomslag?
#
Jag som trodde detta var för sött och radiovänligt för mig. Har jag fel?
Bra recension förresten.
#
en helt ok skiva, trots en rätt ospännande sångröst och "nä nu driver han väl ändå med oss"-rim.
#
Man rimmar inte 'devour' med 'eiffel tower', jag är ledsen.
#
Den bara fortsätter att snurra i min cd-spelare. Förhoppningarna efter vackra Farewell Song (to the blind Girl) lever denna skivan definitivt upp till. Väl avvägd tempoväxling som gör att den aldrig känns långrandig. 9 förlorade kärlekar av 10 möjliga.
#
"Det för mig, är bilden av en enastående musiker, utan pretentioner…"
artister utan pretentioner är aldrig intressanta, ville jag bara säga.
#
Lysande, genial och underbar!!
#
Jose Gonzales kan sjunga. Det kan inte Jensa.
#
kärlek
#
mmm… jens gör fantastisk musik, men ibland blir det bara FÖR mycket grötrimmande…
#
omslaget känns väldigt mkt peter saville!
#
Jag känner mig sårad och förvirrad av all denna romantiska förtvivlan. Jag tycker det vore bättre om ni bara uppmärksammade house-musik.
#
Kan Jens inte sjunga??
Dimman du har rökt för mycket gräs för att fatta i sådana fall! Han sjunger ju grymt!
#
Mimikrys nya då??
#
Vet inte ifall man kan kalla det sjunga när han bara sjunger som Stephen Merrit ändå, inte speciellt unikt.
#
om det låter som om det rimmar så rimmar det. det är inte stavning som är det viktiga. jens rim är skojiga. när kommer uppföljaren?
#
gunnur: WORD!
#
han sjunger fint. men det är klart han aldrig kommer upp i samma klass som stephin merrit.
skivan är bra, någon låt är tråkigt, bäst är de tre avslutande. ska nog lyssna på den strax.
#
Nej, tråkig. Tvingades lyssna på den på Folk & Rock innan. Till och med de låtar som tidigare var riktigt bra låter bara seeega. Tycker jag.
#
Är inte hela skivan lite slätstruken? Jag tycker aldrig att det hettar till riktigt. Texterna är övervägande bra, trots att det ibland känns som om det är en mellanstadielev som har skrivit dem. Lyssna istället på The Hidden Cameras nya eller Transformer med Lou Reed!
#
Jag tycker det låter ganska falskt i många partier av sången – eller så är det bara nåt allmänt disharmoniskt med den. Jose har däremot en mycket mer tonsäker och vältränad röst känns det som.. Han kanske borde ta sånglektioner?
#
Tjejmusik vill jag kalla det. Varför 80% av hans fanbase består av tjejer vet jag inte.
#
Sanglektioner? Lagg ner. Kop Peter Jobacks nya och var nojd. Eller lat bli.
#
Får alla skivor endast åttor eller nior på det här stället. Den här är kanske värd en sexa, typ. Ganska tråkig musik uppblandat med skojfriska texter som mest verkar gå ut på att rimma på så lustiga ord som möjligt.
#
Väldigt bra skiva, roligt att folk olika favoritpartier. Mitt är låt nummer 6 till 9. Kan bero på att jag lyssnat så mycket på intermaterialet och de tidigare släppen redan.
#
Så bra , ska ev se honom i helgen i Eskilstuna.
Hans platta är så grymt bra.
Det är klart att det kanske inte är det absolut bästa i denna våg "ensamkillemedgitarr"
Men det funkar så bra, han ska spela på hultan om jag inte minns fel.
Och det ser man fram emot.
#
han ar ju bra ju
#
"chilly" med "chili"….
#
Bjorn: Sånglektioner är farliga saker som inga artister någonsin har tagit. Om man tar för många måste man byta namn till Pter Jöback och sjunga musikaler för resten av livet..
#
varför är alla så besatta vid huruvida någon kan sjunga korrekt eller inte? det spelar ju ingen roll. det handlar ju om pop-musik, inte kommunala musikskolan. jens lekman: what you see is what you get. jag tycker han är grym.
#
Problemet är att musiken inte känns njutbar om sången är mindre bra (jag brukar inte vara petig i normala fall), men det är en personlig reflektion. De flesta band kombinerar ju ett musikaliskt hantverk med själva uttrycket för att det skall vara trevligt att lyssna på. Många band har ju en producent som arbetar med bandet och talar om vad som är bra och dåligt för att få någon extern att bedömma vad som görs.. det kanske saknas här, jag vet inte..
#
Helvete! Han har ju en klassisk och riktigt bra röst. På 60-talet skulle han kunnat vara crooner. Inte riktigt Scott Walker-klass på rösten men det är det ju ingen som har.
#
9/10 är överdrivet…
har inte lyssnat igenom hela skivan än. Men mitt intryck så här långt är 7 eller 8 av 10…
just nu 7/10 tror jag..
#
är det sämre rim än raket martins? typ "vi är fiskar som viskar.. vi är ålar som vrålar" osv
#
sånglektioner kan väl göra att någon lyckas använda sin röst bättre, inte ta bort det unika i den (om något unikt nu finns).
#
Säger bara In Flames nya!
#
låter på tok som en plastig kopia of Stephen Merrit, typ magnetic fields.. fast mycket mycket sämre…
#
Inte trodde man väl att en vanlig lekman kunde göra så här bra musik! (Haha, dagens skämt)
#
konstigt att folk klagar på hans rim. Som om det vore bätre när Morrissey rimmar "desolate" på "yet". Men Jens Lekmans skiva är hemsk. Musik för mentalt sjuka människor.
#
Om Pretty Shoes och Farewell song to the blind girl hadde varit med skulle det nästan varit en tia. Plocka bort medelmåttiga låtar som Remember the riots och Silvia
#
Begriper inte hypen …sällan hört något så intetsägande, tråkig och själ lös musik…jag har verkligen givit den en chans …har lyssnat på den flera ggr men jag kan ändå inte förstå. vad e det som e så bra?
#
I en värld av dårar…. Ack ni som inte faller plastblöta på ett plåttak av denna utomordentiga skiva som Jens har gjort! Hur skall vi någonsin få vett i skallen igen… Så: Den förste som möter Jens efter det här, ge killen en kram!
#
jag tror att många irriterar sig på att jens har modet nog att skippa refränger i många låtar. kan man inte uppskatta det är det nog kört. att kalla musiken dålig är en sak, men själlös är bara okunnigt.
#
Jag kan inte förlåta honom för den nya versionen av Do you remember the riots? men i övrigt så…
#
det här är den bästa svenska skivan nånsin. hans rim är helt geniala. silvia ska inte bort! däremot tycker jag inte han borde ha tagit med maple leaves, eftersom den är släppt innan. han skulle tagit med pretty shoes, when my dreans eller f-word istället. han är dessutom sveriges bästa liveartist
#
ja det ser ut som han kan rocka ordentligt på scen när han sitter där i sin yllekofta på en pall
#
Dom som dissar jens kan omöjligt ha varit på hans konsert på södra teatern (sthlm) i onsdags (14e april). Ett framförande utan dess like. Nya låtar med grymma rytmer. underbara versioner av "black cab", "you are the light" och "psychogirl". nämnade jag att han hade ett band bestående av: trummor (stående), tjej på bas, fin tjej på piano och sång, cello och fiol, sax och trumpet. för att inte glömma jens i stråhatt och med elgitarr upphottad med en solros. jens är min kompis. vem är din?
#
Jens Lekman till Rundgång (100kr) tillsammans med U.N.P.O.C.(SCO), The happy couple (uk/ger), ant (uk), Dorotea, The Kid, First Floor Power mfl.
http://www.rundgang.nu
#
Vad ar det for legend som fragar efter "Mimikrys nya??" hela tiden?…hah
#
lägg av nu med att kommentera hans likheter med stephin merritt (som för övrigt stavas såhär)…det är inte han som kopierar..det är ni
#
Nej du, Jens var inte mycket att hurra för. Satt och lyssnade igenom skivan och blev, tro det eller ej, glad när jag hörde att The Crash – Still Alive spelades på tv. usch usch.
#
Skippa avundsjukan ni som klagar på sången. Ni tittar på för mycket Fame Factory!
#
de som tycker den är dålig, sjuka människor är vad ni är, sen till chamberlain: det heter själlös och inte "själ lös" om du nu inte menade att det inte fanns något skäl (inte själ) till att göra skivan isåfall skäl lös, kanske är det en egen distinktion mellan orden själ/skäl som du kommit på och passar in i ditt helt klart felaktiga system, sen bra av dig fredrik att påtala stephins stavning, sen är ju jämförelsen helt sjuk tycker jag, never struck my mind faktiskt, PLASTIG VARIANT AV STEPHIIN, WTF! stephin är ju kanske bäst men en av poängerna med honom enligt mig är väl just att det låter väldigt plastigt (och därmed bra) men jämförelsen är superidiotisk…
#
hmm, det är faktiskt TRE låtar som släppts tidigare Mapleleaves, Tram # 7 och If you ever need a stranger. Men det gör ju inte låtarna sämre för det. Bästa svenska skiva nånsin (tills nästa Jens Lekman skiva kommer)
Och jag har haft de flesta låtarna i nästan ett år så det är inte nyhetens behag heller.
#
accepterar att vissa tycker skivan är bra. den har sin charm, helt klart. en 8/10 kanske. men den bästa svenska skivan nånsin? för det första: jens är en trevlig person, vill inte dissa honom. men skivan har sina brister – musikaliskt. jag syftar på felspelningar (vad som är "rätt" lr "fel" kan diskuteras). men jag tycker att låtarna tappar lite då.. men detta vägs upp av den underbara "you are the light" och den grymma "happy birthday". Nicolai Dungers senaste "Here's my song…" är därimot en av de bästa svenska skivorna nånsin. grym röst (van morrison i mitt hjärta), grymma melodier. inte så nyskapande som jens, men o så fint (och välspelat !).
#
det bästa rimmet är ju Helicopter och lobster.
jens är så jävla skön.
#
asså vad är dealen? ni är medvetna om att rim är en f o n e t i s k stilfigur?
#
Så här i slutet av året är det bara att konstatera, "When I Said I Wanted To Be Your Dog" är årets bästa skiva.
#
Maple Leaves var igentligen orsaken till att jag köpte skivan men jag visste att de fanns väldigt bra låtar med på den,och inte blev jag besviken;P
#
jag tycker verkligen jens lekman är dålig.
#
Kommentera eller pinga (trackback).