dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pet Shop Boys: PopArt - The Hits
PopArt - The Hits (album, cd) Pet Shop Boys
2003
Parlophone/EMI
10/10

Pop blir inte mycket bättre än så här

Lyssna

Sök efter skivan

Clouds drift away when they see you
Rain wouldn’t dare to fall near you here
Miracles happen when you’re around

I princip sedan de släppte sin första singel 1984 har Pet Shop Boys setts som lite annorlunda. Nydanande estetiker eller för smarta för sitt eget bästa. Popsnickrare med absolut popgehör eller discofjolligt bögiga. En konstellation som inte borde kunnat leta sig så högt upp på så många topplistor så många år. Som inte borde kunnat bli tidernas mest framgångsrika popduo. Men mer än något annat har Neil Tennant och Chris Lowe blivit ironins galjonsfigurer.

Det har jag aldrig kunnat förstå.

Men det går knappt att läsa någon text om gruppen utan att stöta på det. Pet Shop Boys ironiska texter. Pet Shop Boys ironiska image. Pet Shop Boys ironiska omslag. Pet Shop Boys ironiska albumtitlar. Pet Shop Boys ironiska videor. Pet Shop Boys ironiska intervjusvar. Överallt ironi. Detta trots att de ironiska låtarna gruppen släppt ifrån sig kan räknas på vänstra handens fingrar (om man är utrustad med ett eller två extra fingrar).

Neil Tennants texter har istället spänt över allt från ryska revolutionen över katolsk skuld till drömmar om Lady Di, allt blandat med fler historiska referenser än en genomsnittlig universitetskurs i historia. Däremellan en hel del uppgörelser med sexuell osäkerhet (det är ingen slump att duons musikal Closer To Heaven handlade just om detta). Men trots detta är det ett ämne som mer än något annat genomsyrat Pet Shop Boys texter.

Kärlek.

Vemodig, bubblande lycklig, hjärtskärande olycklig, havererad, nyupptäckt. Alla nyanser och smaker. Och i de fall Chris Lowe stått bakom mikrofonen: desperat och lidelsefull.

Därför är det på något sätt helt naturligt att Pet Shop Boys, när de nu firar 20 år sedan de första inspelningarna, väljer Miracles som förstasingel. En av deras allra mest storslagna kärleksförklaringar så här långt. En lite mer nedtonad och nykter I Wouldn’t Normally Do This Kind of Thing, om man så vill.

Thunder is silent before you
Roses bloom more to adore you too
Miracles happen when you’re around

PopArt har de, som alla säkert gissat sig till, samlat singlarna från karriären och spritt dem över två skivor: Pop som enligt medlemmarna själva är ”direkta, euforiska poplåtar”, medan Art är ”mer ovanliga låtar som ofta innehåller kommentarer och rollspel istället för mer direkta texter”. Jaja. Det är ju ett sätt att säga det. ”Krystat i överkant” skulle kunna vara ett annat, inte för att det spelar någon som helst roll för lyssnandet.

Det som däremot är ställt utom tvivel är att PopArt innehåller alla gruppens singlar som nått topp-20 på Englandslistan. Det innebär att alla EMI-singlar finns med, utom Was It Worth It (som med sin 24:e-plats tydligen inte förtjänade att vara med. Lite synd med tanke på att just den låten enbart finns att få tag på via samlingen Discography och som singel – inte på något album).

En karriär över 18 år där samtliga singlar utom en letat sig upp bland de 20 mest sålda singlarna på Englandslistan. Ett snudd på osannolikt facit.

Här finns alltså mer eller mindre allt. Från Grandmaster Flash-inspirerade genombrottet West End Girls och sanslöst vackra Love Comes Quickly, klassiska Being Boring och Always on My Mind över gay-signaturen Go West till Studio 54-discon i New York City Boy och West Side Story-låten Somewhere fram till gitarrpoppiga I Get Along. Här finns Rent och Dusty Springfield-duetten What Have I Done to Deserve This?, två av de bästa relationsdramer som skrivits. Här finns de förbisedda, fantastiska pärlorna Before och DJ Culture. Här finns It’s Alright, där Pet Shop Boys, tillsammans med Style Council, kanske var det allra första popbandet att spela in covers av den sprillans nya, svarta dansmusiken som precis växt fram i USA – samma sak som flera av deras brittiska kollegor gjorde drygt 30 år tidigare (i Pet Shop Boys hette artisten Sterling Void, medan det i Style Councils fall var Joe Smooth och Promised Land).

Självklart finns även låten som gav dem ironistämplen med här: Opportunies (Let’s Make Lots of Money). Ja, och sist men inte minst återfinns även den bästa poplåt som någonsin skrivits på samlingen. 95-remixen av Paninaro kan visserligen inte riktigt mäta sig med originalet, men de tillagda textraderna gör det än tydligare vad den egentligen handlar om. Paninaro är för övrigt den enda singel från gruppen där Chris Lowe sköter merparten av sången.

PopArt är förstås inte en samling för fansen. Med några undantag finns de flesta låtar på albumen (även om det här rör sig om singelmixarna – särskilt stora är skillnaderna på singlarna från Very). Men för att ge de riktigt nördiga fansen en anledning att köpa samlingen finns givetvis två nya låtar inkluderade.

Och vilka låtar.

Samlingen i all ära, varje nytt släpp från Pet Shop Boys är en mindre julafton för mig, men det som verkligen får mig på gott humör är att duon de senaste åren spelat in några av sina allra bästa låtar. Efter snedsteget med större delen av Release har de hittat hem igen. Home & Dry, For All of Us, Miracles och Flamboyant, samt de nygamla spåren från Disco 3 tidigare i år.

Glädjepillret Miracles är en alldeles naturlig fortsättning på just Home & Dry och deras egen inspelning av musikallåten For All of Us. Sådär riktigt sprudlande storslagen och vacker. Flamboyant å sin sida är en nyinspelad tvilling till Miserablism med sin electrogrund. Precis som samlingen spänner över nära två decennier gör även de två nya spåren det: Om Miracles är Pet Shop Boys 2003 är Flamboyant nära nog en tidsresa tillbaka till det New York där de gjorde sina första inspelningar tillsammans med Bobby O för 20 år sedan. Två helt omistliga låtar. Den goda nyheten, om Neil och Chris följer samma mönster som när de släppte Discography, är att båda låtarna sannolikt kommer att ges ut som singlar, för dem som inte vill köpa samlingen. Mircales är redan släppt, mitt tips är att vänta till början av nästa år så kommer nog Flamboyant också att dyka upp.

Ja. Och så det där med betyget då. David frågade mig häromdagen om jag kunde sätta något annat betyg än 10 och, herregud, nej, hur skulle jag kunna göra det? Pet Shop Boys är den grupp som betytt mest för mig, alla kategorier. Med undantag kanske för I Get Along och till viss del Go West finns det ingen låt här jag känner att jag skulle kunna leva utan någon längre stund. Objektivitet är för mesar och allt sådant där.

Men oavsett betyg kan jag bara konstatera att det här är en samling fantastiska låtar, snyggt förpackad, från en av de senaste 20 årens mest framgångsrika och mest inflytelserika grupper. Om du bara vill äga en enda titel med Pet Shop Boys är PopArt skivan du ska köpa.

För pop blir inte särskilt mycket bättre än så här.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-07 16:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2334

56 kommentarer

apa

kaka Oregistrerad 2003-12-01 00:00
 

EAT MY MULLET!!!!!!

Marty Turco Oregistrerad 2003-12-01 00:00
 

Kan inte annat än att hålla med Ola!

Viktor Bråttom Oregistrerad 2003-12-01 00:00
 

Tio? Ja det är ju inte skitdåligt iaf så den är säkert värd sitt betyg. Inte tillräckligt insatt för att yttra mig. Bra recension me.

slacker Oregistrerad 2003-12-01 00:07
 

jaha, när i h-vete recenseras Jay-z – Black Album?? Är lite upprörd när ni envisas med att recensera alla skivor som släpps utom den?

Malle Oregistrerad 2003-12-01 00:08
 

men 50 cents då???

sorbitan Oregistrerad 2003-12-01 00:11
 

Men vadfan har ni för problem, får ni nån j-vla kick av att se era favoritskivor recenseras eller? Sedan blir ni ju ändå sura om han sågar skiten i alla fall!

Darcy Tucker Oregistrerad 2003-12-01 00:21
 

se a vida é!

gunnur Oregistrerad 2003-12-01 00:22
 

Patetiskt!

Hifi-Mats Oregistrerad 2003-12-01 00:26
 

…vad ska man säga? Inte en enda dålig låt på hela samlingen. Inte en enda. DVD:n är ju dock lite roligare då man äntligen får se samtliga av de videos man aldrig sett skymten av tidigare. Nåväl, nu sitter jag mest och funderar på hur, var och när de ska släppa A Powerful Friend och Bright Young Things… *iiiik*

Legerdemain Oregistrerad 2003-12-01 00:34
 

En fantastisk samling. Några kommentarer till låtarna finns tyvärr inte till köpskivorna heller.

Mysen Oregistrerad 2003-12-01 00:48
 

Om pop inte blir bättre än Pet Shop Boys, då gillar jag tydligen inte pop alls.

Johan Oregistrerad 2003-12-01 01:02
 

håller med så det står härliga till. det är så mycket pop det kan bli, och vad bra det är!

richey Oregistrerad 2003-12-01 01:14
 

Musik kan inte bli sämre än den Pet shop boys gör.

bah Oregistrerad 2003-12-01 01:33
 

Malle: Varför vill du ha en recension av black album?

varför Oregistrerad 2003-12-01 02:14
 

Neil fyller 50 nästa år; helt otroligt.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-12-01 06:16
 

Jag vill ha en recension på Black Album med Metallica! Ficksa det!

HEAVY METAL OVER DOSER Oregistrerad 2003-12-01 08:23
 

Metal over doser –> ”Ficksa”?!?!?!?

DagensSkiva –> Hur fan ska jag orka läsa så långa recnsioner? Skärp!

Metal Under Doser Oregistrerad 2003-12-01 08:40
 

Okej, ännu en cd till julklappslistan.

Extra pepparkaka till Ola för en glimrande recension :-)

Fredag Oregistrerad 2003-12-01 08:42
 

10/10 till PSB? Fy vad GAY.

sonicwursten Oregistrerad 2003-12-01 08:48
 

Du är rädd för gay? Tönt?

Sune Oregistrerad 2003-12-01 09:29
 

Om det intresserar en så kan det vara trevligt att veta att PSB i och med ”Miracles” sextonde plats i lördags är den artist som har flest Tracks-hits genom alla tider. Trettiosex stycken.

Niclas Oregistrerad 2003-12-01 09:40
 

Black album är nog inte min favoritskiva. Vore intressant att se vad dsc tycker om den. Är det så konstigt? Nej.. det är det ju faktiskt inte

Malle Oregistrerad 2003-12-01 09:59
 

Bra recension!

J Oregistrerad 2003-12-01 10:51
 

Nu måste jag ut och köpa detta omedelbart. Det är alldeles tydligt att det inte räcker att äga Discography, även om jag aldrig tröttnar på den. Fan, måste nog köpa albumen också. Det blir havregrynsgröt den närmaste månaden.

Robban Oregistrerad 2003-12-01 10:59
 

Jag har alltid hävdat att det i rättvisans namn borde ingå ett gäng Pet Shop Boys-skivor till varje nyfödd medborgare. Som en present från staten. Nu kan dom genomför min idé, men bara dela ut den här skivan. Lysande! Mer Pet Shop Boys åt folket!

Bacchi buller Oregistrerad 2003-12-01 11:19
 

ett jävla slös med ord…

Pike Oregistrerad 2003-12-01 13:06
 

ojoj, vilken kärleksförklaring. dumt bra skivrecension. välskriven och mycket intressant!

nisse Oregistrerad 2003-12-01 13:18
 

PSB ÄR verkligen ett av de bästa banden nånsin.

Olf Oregistrerad 2003-12-01 13:24
 

…och man kan ju inte låta bli att köpa DVDn så att man får alla videosarna. Många av dem är ju riktigt, riktigt bra och jag vet inte vid vilket tillfälle det skulle vara fel att ha den rullande i bakgrunden.

Olf Oregistrerad 2003-12-01 13:27
 

Om man dessutom är nörd som många av oss här verkar vara är det en fröjd att höra Neil och Chris vråla ”Acting Alert” på DVDn när de bjuder på stora gester i bild.

Niclas Oregistrerad 2003-12-01 13:35
 

det är liksom inte en recension utan mer en kärleksförklaring, all saklighet slängs ut genom fönstret.

jättekul!

mycket bra recension men är det verkligen bara jag som gillar ”se a vida é”?

snacka om oförtjänt bespottad låt.

babylon zoo Oregistrerad 2003-12-01 14:17
 

självklart går det inte att sätta annat betyg än 10/10, hur skulle det gå till? Du är bäst Ola!

plutogirl Oregistrerad 2003-12-01 14:59
 

Jättebra recension, skönt att läsa en recension som även hyllar de nya låtarna. Angående DVD:versionen, titta på Left to my own devices med kommentarer på. Kommer nog aldrig kunna se den videon igen utan att skratta…

Oskar Oregistrerad 2003-12-01 15:22
 

The Beatles är bättre.

Anonym Oregistrerad 2003-12-01 15:57
 

h to the izzo!!

jay-z Oregistrerad 2003-12-01 16:18
 

tyvärr.. pet shop boys e kass.

beavercleaver Oregistrerad 2003-12-01 16:40
 

Amen…

10/10 känns ju nästan för lågt ;) Mycket bra recension utav Ola, dem som inte har den här skivan i sin samling kan ju knappast påstå sig kunna bra musik.

Givetvis skaffade jag mig videon även om jag sätt alla utom två – tre stycken.

Zyriak Oregistrerad 2003-12-01 16:52
 

jag tycker det känns so om ola tycker det är viktigare att flasha med sin duktiga kunskaper om PSB än att skriva en förstålig recension..

death from abouve Oregistrerad 2003-12-01 17:23
 

sluta recensera skit!!

who? Oregistrerad 2003-12-01 18:03
 

Petshopboys är sömnig retropop för en nostalgisk publik. Inte särskilt dåligt, inte särkilt bra. Går obemärkt förbi.

arg skåning Oregistrerad 2003-12-01 18:10
 

Det enda som saknas är tyvärr just kommentarer till låtarna. Det kändes lite sorligt, speciellt efter dubbleskivorna med utförliga, otroligt roliga/intressanta kommentarer om alla låtarna.

Hanzan Oregistrerad 2003-12-01 18:11
 

Most of the cats that you meet on the street speak of true love

Most of the time they're sitting and crying at home

Anonym Oregistrerad 2003-12-01 20:46
 

Äntligen en recension med Pet shop fags

jodå Oregistrerad 2003-12-01 20:58
 

äntligen en recension med fag gay homos

ja kanske Oregistrerad 2003-12-01 20:59
 

Sluta gnälla, PoopArt är en mkt fin skiva

kinda smelly Oregistrerad 2003-12-01 21:00
 

kinda smelly: jag tycker PopArt är bättre ;-)

John Travolta Oregistrerad 2003-12-01 22:38
 

discofjolligt bögiga? vad är det här för homofobisk fascist sida

mr afa Oregistrerad 2003-12-01 23:02
 

Travolta: det kan ha varit hans mening

Bruce W Oregistrerad 2003-12-01 23:35
 

”Om det intresserar en så kan det vara trevligt att veta att PSB i och med ”Miracles” sextonde plats i lördags är den artist som har flest Tracks-hits genom alla tider. Trettiosex stycken”

Efter lite snabb huvudräkning uppskattade jag Madonnas Tracks-hits till ungefär 51 stycken.

Thomas Oregistrerad 2003-12-02 06:40
 

mycket bra, psb är ett av de bästa banden någonsin. När kommer Sonic Youth´s nästa?

sonicyouth Oregistrerad 2003-12-02 09:18
 

Kindvall bjöd på infon i Tracks i lördags om du känner dig nödgad att researcha. Tvåa är Roxette på trettiofem.

Suck Oregistrerad 2003-12-02 09:42
 

se a vida é är otroligt bra som allt annat med gruppen. att sen deras sexuella läggning eller perfektionism skulle göra dem sämmre är ju löjligt!

pet kött bojs Oregistrerad 2003-12-02 11:12
 

Dom suger seriöst mycket, och alla som vill se sina favoritskivor recenserade kan ju checka http://www.allmusic.com/ istället. Där recenserar dom i princip allt, här på dsc är ju det mesta bajs.

R8N Oregistrerad 2003-12-03 00:37
 

haller med

megatron Oregistrerad 2004-02-27 14:01
 

Jag vill spy på era kommentarer då jag ser att läggningen återigen blir fokus när det egentligen handlar om musik! Fan ta er era inskränka bittra jävlar! (Ps. Jag vet inte så mycket om psb. Därför har jag inga kommentarer förutom att Go west är en tjusig låt.)

Dejvan Oregistrerad 2004-03-29 21:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig