dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Neptunes: Present ... Clones
Present ... Clones (CD) The Neptunes
2003
Star Trak/Arista
7/10

Lekstuga

Lyssna

Sök efter skivan

Pharrell Williams och Chad Hugo har förmodligen ett bra yrkesliv. Ett välförtjänt gott rykte har gjort att dom kan välja och vraka mellan uppdragen. Men när man har en uppdragsgivare måste man ändå följa beställarens order i viss mån och då måste det vara skönt att för en gångs skull sätta sitt eget namn på något. En ventil för idéer som varit ogenomförbara, en lekstuga utan krav.

Det här är en samlingsskiva där The Neptunes producerar en hel rad olikartade artister. Pharrell säger själv: ”The purpose of this record is we don't want people to have to go buy 15 million different albums when they want to hear our sound. They could just go and buy one album.”

Nu funkar det ju inte riktigt så, eftersom de som köper Justin Timberlakes eller Britney Spears skivor enbart för The Neptunes skull ändå är väldigt få. Men omtanken är lika vänlig som idén med skivan är god.

För det är en salig blandning låtar. Hiphop såklart, med Busta Rhymes, Jay Z, Dirt McGirt (”the artist formerly known as Ol' Dirty Bastard”, det står faktiskt så i promobladet!), Nelly, Ludacris, Snoop Dogg, Nas, Jadakiss, N.O.R.E. och Star Trak Entertainments egna Rosco P. Coldchain och Clipse. En rätt OK all star-uppställning enligt min mening.

Låtarna är för det mesta oväntade, vassa och förbaskat bra. Futuristisk oldschool i Rosco P. Coldchains ”Hot”(som en ättling till ”Rapper's Delight”, ”The Message” och ”Atomic Dog” ungefär), stressbouncigt i ”Put 'Em Up”, dragspeligt och dancehall-knasigt i ”Don of the Dons”, plus en hög mer eller mindre konventionella hiphoplåtar. Men alltid lätt skruvade.

Fast det räcker så klart inte. The Neptunes är mer än hiphop, dom ger sig på alla musikstilar med samma okynniga angreppssätt. Ibland är deras inblandning rätt anonym, som i ”Half Steering” med N.E.R.D:s eget livekompband Spymob, som låter poprock från 70-talet. Och High Speed Scenes ”Fuck n' Spend”, som mer påminner om Green Day eller Blink 182 än N.E.R.D:s minimalistiska sound. En minut och tjugosju sekunder av amerikansk solig charmpop med punkinslag.

Skönt. Att bara skita i alla förväntningar. Att blanda friskt. Att vara fri.

N.E.R.D-bidraget på skivan, ”Loser”, bär likheter med ”In Search of…” från förra (och förrförra) året, men det märks ändå att de har tagit ännu fler steg mot ett livesound som passar alldeles utmärkt till det smått primitiva framförandet. Enkelhet med finess.

Dessutom finns en gränslös inspiration från vida världen. Ett tordönljud som en brakande tibetansk lur hörs i Fam-lays ”Rock & Roll”. Något som låter som japanska taikotrummor kompar både urgulliga r'n'b-sången ”Good Girl” med Vanessa Marquez och ”It Blows My Mind” med Snoop Dogg. Knäppt och vackert.

Singeln ”Frontin'” med Pharrell Williams på ljuvlig sång får mig att smälta totalt. Han kan verkligen sjunga i falsett utan att låta tillgjord och spänd. Den i grunden simpla låten blommar dessutom upp i ekvilibristiska harmonier och stämmor som gör att man vill kramas. Söt.

Det tråkigaste på skivan är ”Popular Thug” med Kelis, som är gammal skåpmat från den europeiska utgåvan av ”Wanderland” från 2001. Det låter gammalt, trots att hennes fästman Nas har ersatt Pusha T som rappare och ljudet är lätt modifierat och sandpapprat.

Även om man vid det här laget har lärt sig Neptunes och N.E.R.D:s anslag finns det i alla nya projekt en gnista av upptäckarglädje och charmigt ofog som hittills bara har blivit mer och mer förfinad och attraktiv.

Neptunes har inte nått sin konstnärliga topp än.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-08-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 13:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2165

26 kommentarer

Tjena!

Malle Oregistrerad 2003-08-31 00:01
 

Visst, de är duktiga musiker, men ser jag Pharrell Williams stå med bar överkropp och stirra in i kameran med sin hundvalp-uppsyn en gång till så kräks jag.

vocodad Oregistrerad 2003-08-31 00:44
 

men BCQ då?

nisse pisse päron pungens polare Oregistrerad 2003-08-31 00:48
 

kan någon väcka mig när neptunes når sin konstnärliga topp? för som de håller på nu orkar jag inte lyssna på dom.

jakobb Oregistrerad 2003-08-31 01:10
 

jakobb: word. det har liksom gått mer än ett år sedan ”Hot In Herre”, det är dags att gaska upp sig.

maxim Oregistrerad 2003-08-31 02:01
 

vocodad.. Det är alltså inte bara jag som har problem med hans uppenbarelse? Jag blir liksom illa berörd av hans utseende. Kan inte riktigt sätta fingret på vad som är fel men jag vill liksom bara sparka in ansiktet på honom.

Yeah! Oregistrerad 2003-08-31 02:26
 

Pharrell är den nye Phil Collins. Har ska vara med precis överallt. Ni har väl sett videon där han sitter bakom trummorna?

Anonym Oregistrerad 2003-08-31 02:29
 

Du menar Timberlakes ”Senorita”?

Leo Oregistrerad 2003-08-31 02:50
 

fifi, vart har du hållt hus?

robban Oregistrerad 2003-08-31 09:29
 

ja pharell ska vara med i ett nazipunk band snart,spela bas.oi oi

Hgol Oregistrerad 2003-08-31 09:48
 

Årets fulaste skivomslag?

Fyfasen va gräsligt!

Musiken är ingen höjdare heller, enligt mig, men skivomslaget ser ut som någon eurotechno-platta som hittas i reabacken.

Tyler Durden Oregistrerad 2003-08-31 10:51
 

Äsch, var inte så kräsen. De är ju snygga…eller nåt…

Leo Oregistrerad 2003-08-31 11:39
 

ärligt, skit samma hur dom ser ut eller hur? de är väl musiken som står i centrum.. eller? bortsett från de sketna rock inslagen på skivan är den helt ok! mer än ok kanske. popular thug med kelis och nas e ju tight fifi! vad är de frågan om?

ijah Oregistrerad 2003-08-31 13:51
 

Snoop´s låt KNÄCKER!!!

Orangutan Man Oregistrerad 2003-08-31 14:27
 

ijah: Jag har haft den på skiva i två år och var trött på Kelis-soundet redan då. Hoppas de hittar på något nytt till hennes nästa skiva.

Fifi Nylander Oregistrerad 2003-08-31 17:03
 

Allt Neptunes gör kickar högst. Fakta. Dom är inte så här stora utan anledning.

Ted Lj Oregistrerad 2003-08-31 18:06
 

omslaget är väldigt 1978

watcher of the skies Oregistrerad 2003-08-31 18:34
 

Är Pharrel 1/4 kines eller nåt i den stilen? han påminner om svenske rapparen Ayo.

björn Oregistrerad 2003-08-31 21:07
 

Bara jag som tycker Pharrell Williams sång är allt annat än ljuvlig? Han och Justin kör sång ”jag-inte-sjunga- men-om-jag-piper-riktigt- högt-kanske-ingen- märker-det?”-sång som verkligen låter tillgjort i mina öron. Jag hörde stackars Pharrell live på TV en gång och det lät ruskigt illa. Neptunes kan hålla sig till produktionen tycker jag, det sköter dom ok i alla fall, trots att Timbaland knäcker dom totalt.

Zimma Oregistrerad 2003-08-31 22:32
 

Fifi: Något nytt för Kelis var det, ja. Har du hört ”Milkshake”? Dräpande.

Karensdagsmannen Oregistrerad 2003-08-31 23:59
 

de är fortfarande grymma men det är lite långre mellan de klockrena singlarna nuförtiden.

senaste som inte går att stå still till: what happened to that boy!

Robert D Oregistrerad 2003-09-01 10:50
 

Pharrell är för jävligt snygg dessutom..

syster yster Oregistrerad 2003-09-01 12:17
 

Karensdagsmannen: Ja! Den ligger loopad på splashen till Star Traks hemsida, länk här intill. Låter mycket lovande.

Fifi Nylander Oregistrerad 2003-09-01 17:22
 

”Milkshake” återfinns på en mixtape av DJ Bijal, som går att ladda ner gratis: ”DJ Bijal presents Women of Hiphop – Hosted by Kalia Yu (5x Playboy Playmate)”. Förstås. Jag har lagt till länk högre upp.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-09-01 18:20
 

neptunes och allt de gör blir alltid bäst, vare sig det är n.e.r.d eller snoop eller kelis som pryder omslaget på det proddade! frontin', pharrells första egna singel med inhopp av jay-z – kan man annat än älska den? och pharrell – the hottest shit on the market – är så jäkla snygg dessutom.

moi Oregistrerad 2003-09-01 19:06
 

Ola: Du och dina suveräna länkar. Trevligt mixtape. Saknar dock Ms. Jade och Queen Latifah eller Monie Love.

Karensdagsmannen Oregistrerad 2003-09-02 08:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig