dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kiss: Symphony - Alive IV
Symphony - Alive IV (album, cd) Kiss
2003
Kiss Records/Sanctuary
6/10

Världens allra bästa

Lyssna

Sök efter skivan

Jag vet. Det är egentligen inte tillåtet att gilla Kiss ”Symphony – Alive IV”. Knappt ens om du som jag lyssnat på bandet i över tjugo år. Det är ju samma gamla låtar en gång till. I måttligt nya kostymer.

Men jag kan inte stå emot öppningen med ”Deuce”, ”Strutter” och ”Let Me Go Rock'n'Roll”. Redan där står jag på knä och tillber rockens gudar. Tre låtar i rad som alla skulle kunna plats på en tio i topp med Kiss i versioner som är inget annat än utmärkta.

Jag står på knä och spelar luftgitarr. Står upp och vevar högerarmen runt runt. Vickar på höfterna och är superrockhjälte. Större än livet självt.

I fantasin i alla fall.

Fantasi. Superhjälte. Större än livet självt. Kiss har alltid handlat om allt det där. Lika mycket som om rockmusik.

Tio-elva år gammal upptäckte jag Kiss för första gången. Mest för att en tjej jag var lite småförälskad i gillade dem. Tänkte att det kanske var ett smart sätt att skapa kontakt om jag också var Kiss-fan. Så att vi hade nåt gemensamt. Och även om förälskelsen i tjejen dog efter någon vecka så har jag hållit fast vid Kiss.

Den första nya singeln jag köpte var ”Heaven's On Fire”. Den första nya skivan jag köpte var ”Asylum”.

Då hade jag och några av mina kompisar våra Kiss-skivor tillsammans. Vi åkte på skivköparresor till Karlskoga. Expert hade alltid gamla sminkskivor på rea. 39:90 per styck. Vi såg till att aldrig köpa samma utan lånade dem istället av varandra eller lyssnade tillsammans. Självklart byggde vi Kiss-gitarrer och till och med en scen som vi hade långt gångna planer på att använda i en super-8-film.

Den här skivan får mig att minnas allt det där.

Gene och Paul har alltid levt efter mottot att ge folk vad de vill ha och att dessutom överträffa förväntningarna. När de rekryterat nya musiker har det varit minst lika viktigt att de är beredda att spela solon exakt som på skivorna som att kunna tillföra något nytt. Publiken ska veta vad den får på en Kiss-konsert. Samtidigt ska det vara den största upplevelsen du varit med om.

”Symphony – Alive IV” är indelad i tre akter. Först bjuds vi på sex låtar där Kiss spelar som vanligt. I andra akten ackompanjeras de av en stråkensemble. Slutligen kliver hela Melbournes symfoniorkester in och ackompanjerar bandet i elva låtar.

Som ni redan förståt gillar jag den första akten. Jag hade kanske hellre sett att de valt att låta bli ”Psycho Circus” till förmån för någon annan låt. Invändningen till trots visar Kiss här att de fortfarande är ett av världens allra bästa rockband. Det känns på något märkligt vis skönt att de inte helt ignorerar den osminkade perioden och väljer att spela ”Lick It Up” (precis som de gjorde relativt ofta under ”Farewell Tour”).

Jämfört med de liveupptagningar som fanns på specialutgåvan av ”Psycho Circus” är det här Kiss på det sätt jag alltid velat höra dem live. Det låter förbaskat bra. Och jag saknar för min del inte Ace det minsta. Tommy Thayer (Genes personliga hjälpreda sedan lång tid tillbaka) gör ett utmärkt jobb.

Akt två funkar också förvånansvärt bra. Ett nedskalat Kiss ger oss ett set som tyvärr påminner lite för mycket om ”MTV Unplugged”-setet för att jag ska vara nöjd. Ok för ”Shandi”, men den var en stor hit i Australien och spelas alltid där och därför väntad. Dessutom är den i ärlighetens namn inte särskilt bra.

Allra bäst gör sig den på sin tid oväntade hiten ”Beth” där jag anar att Peter Criss sitter ensam på scenen tillsammans med stråkensemblen. Ingen favorit i vanliga fall, men den går ändå hem. För det är ju precis så här den ska framföras egentligen.

Generellt tycker jag att bandet borde ha tonat ner de akustiska gitarrerna i det här setet. De låter lite tama och meningslösa ovanpå de snygga stråkarna. Det hade varit intressantare om man valt att släppa på de egna instrumenten lite och gjort mer av situationen.

Det där problemet med att göra mer av situationen blir ännu påtagligare i den tredje akten. För här dundrar Kiss på som vanligt medan symfoniorkestern gör sitt bästa för att fylla ut och fylla i. Oftast drunknar den i rocken.

Det förvånar också att låtvalet är så pass traditionellt. Jag hade nog förväntat mig att en eller ett par låtar från ”The Elder” skulle ha dammats av. Nu får vi egentligen bara ”Great Expectations” som överraskning (en låt från bandets allmänt sett bästa skiva ”Destroyer” som mig veterligen aldrig spelats live av Kiss tidigare). Det är också här symfoniinslagen fungerar bäst.

Allt hamnar ändå i skuggan av ”God of Thunder” .

För där har vi tredje aktens verkliga vinnare. En av Kiss farligaste låtar. Mer skräckinjagande än någonsin. När jag var tio år gammal var jag skitskraj för Gene varje gång jag hörde ”God of Thunder”. Nu låter han lika farlig igen. Toppen. Rysningar av välbehag.

Det är egentligen omöjligt för mig att sätta betyg på den här skivan. Jag älskar alla låtarna (nåja, nästan). Jag tycker att versionerna är som sämst bra (Gene och Paul har som vanligt försäkrat sig om att de ska låta så originaltrogna som möjligt).

Samtidigt har jag ju det mesta förut. Till och med i liveversioner. Jag tycker att det saknas ett moment när det visuella inte finns där. Allra helst hade jag velat ha DVD:n med en gång. Så kan du hålla dig ett tag är det nog värt att vänta. Är du ett Kiss-fan behöver du den här skivan även om du inte tror det på förhand.

Kort sagt, det här är skitbra om än lite för välbekant och fegt för att jag ska vilja plocka fram de riktigt höga betygen.

Förlåt.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-06 12:32

Kategori: Kiss, Recension | Recension: #2140

28 kommentarer

Kiss! Du och jag, Patrik, du och jag…

Vismut! Oregistrerad 2003-08-15 08:59
 

fan ta dig, Hamberg; nu får jag väl köpa den ändå, trots att jag också har alla låtar flera gånger om redan. För min egen del började kärleken redan vid sju års ålder när brorsan köpte Alive och sedan Destroyer. Julen 1976 fick jag Rock´n´roll over – min första egna Kiss-skiva… Jag har lyssnat på Symphony ocj håller med dig om nästa allt, Patrik. Utom på en extremt viktig punkt: Kiss är aldrig detsamma utan Ace!!! Spelar ingen roll hur bra andra spelar hans roll – jag saknar Ace väldigt mycket, både gitarren och hans släpiga underbara sång. Då kanske vi också fått Shock me, Cold Gin, Parasite eller New York Groove… nåja… som sagt, jag får nog köpa den här trots allt…

henko Oregistrerad 2003-08-15 09:04
 

Det är du och jag Hamberg som sätter höga betyg på den här skivan. Folk fattar ju inte att det är KISS!

Anders Jakobson Oregistrerad 2003-08-15 09:16
 

Kiff? Tror inte det.

Alias Oregistrerad 2003-08-15 10:41
 

jag är mycket tveksam till kiss, men ”new york groove” svänger, yo!

jakobb Oregistrerad 2003-08-15 19:34
 

är inget större kiss-fan.. men ändå, att ge en ”skitbra” skiva bara 6 är ganska skumt

palm Oregistrerad 2003-08-15 23:58
 

http://www.dagensskiva.com/index.asp?datum=1999-12-28

Jag förstår inte varför det Kiss får 6/10 när Metallica får 3/10. Fick Metallica lägre betyg därför att de bara jagade pengar (enligt recensenten), medan hela Kisskonceptet går ut på att få mer pengar och därför mer accepterat? Eller är det för att Metallica har ”sålt sig”, medan Kiss har mer eller mindre gått ut på att sälja saker med ett rock band som marknadsföring.

Eller har det kanske rent av med musiken att göra, fast den berörs ju inte alls i recensionen av S&M.

Ghwomb Oregistrerad 2003-08-16 13:04
 

henko: Har du hört de liveupptagningar som fanns på ”Psycho Circus” i dess begränsade utgåva? Det är inte alls lika bra som det här. Där spelar Ace. Nog sagt.

Anders: Ja, jag förstår inte varför den fått så risig kritik på andra håll i svensk press (NA undantagen då). Det är faktiskt Kiss.

palm: ”för välbekant och fegt för att jag ska vilja plocka fram de riktigt höga betygen.”

Ghwomb: Tja, jag och Patrik E är två helt olika personer. Det kan ju bero på det. Jag har över huvud taget inte hört ”S&M”, så jag kan inte uttala mig om den.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-08-16 15:51
 

Vilka var det som gjorde knarklåten ”Meth (I hear you callin')”?

Gräset Oregistrerad 2003-08-17 15:43
 

Alive 4… ett av bandets starkaste album på väldigt lång tid. Kiss ska ju upplevas live, så är det ju, en hyfsat oskriven regel. Som Kiss-älskande musikjournalist kan jag inte annat än hylla den.

GlamStar Oregistrerad 2003-09-09 14:24
 

Halva ”Alive IV”-upplevelsen är ju att skaffa den magnifika den begränsade digipak-utgåvan. Maffigt utvik med en tom, svart scen där man kan ana Gene och när man öppnar utviket så exploderar scenen i ljus och bomber. Och bilderna på orkestern och barnkören som samtliga givetvis är iförda Kiss-smink. ”God of thunder” rockar fett, som redan konstaterats i rescensionen. Partylåtarnas partylåt ”Rock and roll all nite” är den totala avslutningen och ”Beth” med Peter är bara så vacker. Peter Criss är f.ö. den Kiss-medlem jag tycker bäst om. En lång kommentar, snudd på rescension, men skivan är minst sagt skitbra!

Berra Oregistrerad 2003-09-28 15:51
 

Det är märkligt hur accepterade Kiss är på dsc bara för att Patrik H lyssnat på dom sen han var bebis. Annars brukar gamla trötta rockikoner korsfästas här dagligen av indie/hip/kredd-maffian.

Kiss = gäsp Oregistrerad 2003-10-07 14:59
 

Kiss 0 gäsp: Kan du exemplifiera det där sista: ”Annars brukar gamla trötta rockikoner korsfästas här dagligen av indie/hip/kredd-maffian.”

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-10-07 20:44
 

Skräp var ordet. Pinsamt.

Fyfan. Oregistrerad 2004-06-01 13:56
 

god of thunder är ingen dålig låt. livsfarlig är vad den är

Medlem 2005-07-20 22:30
 

Kiss = gäsp: KISS har aldrig och kommer aldrig att tilltala några jävla pretto-töntar! Tycker det är jävligt skönt att det finns NÅGON recensent som har stake nog att hylla detta sorgligt underskattade band. KISS har alltid fått skit för sin show, sina prylar och sin image, men hur många av de som klagar har hört en hel skiva? Troligen inte många. Jag tycker inte att alla ska gilla samma musik, men att avfärda band/artister som ”skit” efter att ha hört typ tre låtar (av ca 300) är ju enbart extremt omoget… Jag tycker exempelvis att Radiohead (för att ta ett band som går hem hos pretto-töntarna) är jättedåliga, men skulle ALDRIG kalla dem ”skit”, då de är extremt skickliga musiker. När ska folk lära sig skilja på sak och person!?

Martin Oregistrerad 2008-03-17 00:36
 

Bland deras tre bästa.

Peterok Oregistrerad 2008-03-17 07:47
 

Bandet Bajs har släppt en icke-liveplatta som heter Dead. Hahahahahaha

Erik Oregistrerad 2008-03-17 11:55
 

Otroligt moget av dig Erik, är du 5 år?

\m/ Oregistrerad 2008-03-17 15:09
 

Tyckte den var fyndig jag, men jag har ju humor…. :)

Medlem 2008-03-17 15:51
 

Ja humor som en 5 åring

\m/ Oregistrerad 2008-03-24 23:06
 

Hej Jag 19 år slkar kiss med lårten its my life Från Skivan , Psycho Cirus 1998. vill gör ett nytt .Studios albums i höst. Krammar Emil Hejdå.

Emil Oregistrerad 2008-04-07 16:18
 

[...] Alive! (1975) Alive II (1977) Alive III (1993) Kiss Unplugged (1996) Symphony/Alive IV [...]

Kiss tio allra bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-24 00:17
 

KISS! :D

Paul Oregistrerad 2008-05-24 17:45
 

Hej Emil Prahl.Jag gillar kiss spyohoni alive 4 från 2003 .Hejdå Hälsiniar Emil

emil Oregistrerad 2008-12-07 20:20
 

..skumt att man inte släpper Kiss efter man fyllt 10 bast.

..the hardest band in the world… :-D

Mr L Oregistrerad 2008-12-07 22:03
 

Han med tungan har en same mamma! Sägs det!

erimos Oregistrerad 2008-12-07 22:30
 

Intressant att höra de klassiska låtarna i dessa tappningar.

Josefine Oregistrerad 2010-11-24 20:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig