dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Timbuktu: The botten is nådd!
The botten is nådd! (CD) Timbuktu
2003
Juju/Playground
7/10

Inget mästerverk, men bra

Lyssna

Sök efter skivan

Tage Danielsson var en av vårt lands största ordkonstnärer och då inte bara för ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. Hans lek med det svenska språket har influerat fler än jag kan räkna upp här. För den som tvivlar är det bara att läsa Tages dikt ”Livet är kort” (1967), där han sammanfattade livets gång på 13 rader genom att enbart använda förkortningar.

När Just D kastade sig in på den svenska hiphopscenen 1990 bar de med sig två av de centrala delarna i genren: lekfullheten och respektlösheten. I texter såväl som i musik. Musikaliskt plockade Just D upp det som kändes rätt för stunden, utan att bry sig särskilt mycket vilken källa man öste ur. Precis som den tidiga hiphopen. Det var först i början av nittiotalet som tunnelseendet letade sig in i genren och kväste nyfikenheten och genreöverskridandet. När det blev viktigare att vara rätt än att använda fantasin.

Men lika viktig som musiken var Just D:s lek med orden, influerade inte minst av Tage Danielsson. Fortfarande är Pedda Pedd och Doktor C två av de främsta textförfattarna inom svensk hiphop. Ja, egentligen svensk musik överlag.

När Timbuktu klev ut i stråkastarljuset med sin ”MVH” var han i rakt nedstigande led släkt med Tage och Just D. Förutom att fantastiska ”MVH” var ”Livet är kort” 23 år senare, hade Timbuktu också samma avslappnat lekfulla förhållande till språket.

Det är också då jag gillar Timbuktu bäst. När det blir rimsmedande för rimsmedandets skull. Som i ”MVH” och ”Wåtts dö diil?”. Den här gången heter låten ”Din lian i rapjungelen”. Då finns det få som kan matcha Timbuk.

Sedan förra gången har rootshiphopen fått större utrymme. Det blir mer lägereldsvibbar som för tankarna till namn som Wyclef Jean, Speech och Me Phi Me. Bäst fungerar det i mötet med världens bäste Peps Persson i ”Dynamit”, där några av plattans bästa textrader också dyker upp:

”Dynamit nu till rea-pris / vi stöder erat krig / vi behöver mera flis, bygg en bomb / så ni kan spränga nån, här köp ett plan / så har ni nått att släppa den från”

En annan av skivans favoriter, ”Flunitrazepam” med sitt reggaeblås, sitter även den med gitarr på magen. Och det är, som sagt, den stämningen som i mångt och mycket genomsyrar materialet den här gången.

Visst. Breakmecanix har lyckats bygga vidare på sitt hus, som de är rätt ensamma om i Sverige. Men jämfört med förra gången tar Timbuktu den här gången inte ut svängarna lika mycket musikaliskt. Det är därför knastersvängiga ”Din lian i rapjungelen” (förutom sin fantastiska text) är det stora utropstecknet på ”The botten is nådd!”. Det blir nästan Kaah-funk av alltihop. ”Lobbyn om 5″, ”Ett brev” och ”Strö lite socker” är nästan lika bra. Fläskiga nostalgiballaden ”För länge sen”, med gästerna Chords och Supreme, lyckas däremot inte riktigt nå ända fram.

Men även om några av spåren lämnar mig rätt oberörd finns det bara ett riktigt bottennapp: avslutande ”Fuck D”. Det är minimalistisk electrostuds som kunnat bli hur bra som helst, men som nu mest är irriterande. När den dessutom sträckts ut till åtta och en halv minut är det inte roligt någonstans. Dessutom lyser de riktigt vassa låtarna, i klass med ”MVH”, ”Gott folk” och ”Jag drar”, också med sin frånvaro.

”The botten is nådd!” är inget mästerverk. Den saknar det där lilla extra som får mig att dansa på väggarna. Men det beror säkert också på de löjligt högt uppskruvade förväntningar som föregick skivan. För Timbuktu är fortfarande en helt egen röst i det svenska musiklandskapet och ”The botten is nådd!” är en av de bättre svenska skivorna på ett tag.

Bara inte riktigt så fantastisk som jag hoppats.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1961

31 kommentarer

grym skiva….högre betyg!!!

oskar Oregistrerad 2003-05-02 00:02
 

Högre än sju? Njaej.

Galen Oregistrerad 2003-05-02 00:05
 

sjua känns fattigt (några har säkert läst vad jag sagt i diskussionsforumet och det står jag för)

Och faktiskt, (nu jälvar nu hoppar jag på med båda fötterna före) så känns betygsättningen som en bekräftelse av att du hade dina förväntningar för högt uppskruvade snarare än bedömning av skivan.

nåja, för mig är det årets skiva.

Legoland Oregistrerad 2003-05-02 00:07
 

det var mycket skitsnack för att vara en enda recension.

rohyp Oregistrerad 2003-05-02 00:30
 

Tage Danielsson vs. Doktor C??

Mad For It Oregistrerad 2003-05-02 00:41
 

Underbart att någon äntligen ger upprättelse till Wille Crafoord genialiska texter. Hade den sällsynt trångsynta och credfixerade samling talibaner som påstår sig vara svensk hiphop lärt sig något av såna som doktor C hade svensk hiphop inte varit inne i en sådan humorbefriad återvändsgränd som den är nu. Timbuktu är ett väldigt sällsynt undantag. Crafoords nya och genant nog bespottade Griniga Gamla Gubbar för också vidare en genre som är på väg att ta död på sig självt i all sin strömlinjefornade tråkighet.

När blev egentligen humor tabu?

fruktpappa Oregistrerad 2003-05-02 00:47
 

sant det där med dom vassa låtarna… men 7? hade betygskalan varit från 1-5 hade betyget alltså hamnat på 3,5… det här förstår jag inte riktigt vad är det egentligen som är Dåligt med denna plattan??

jumojoss Oregistrerad 2003-05-02 10:31
 

Omslaget ser ut som det sitter på en destination goa-skiva. Grymt fult.

arg skåning Oregistrerad 2003-05-02 10:38
 

det är alvaro tapia som har ritat! Han är svingrym! Han har gjort omslag till några harry potter-böcker och dessutom illustrerad en grym bok vid namn jorges bestiarium.

kalcidis Oregistrerad 2003-05-02 11:23
 

Tycker också sjua var lite snålt.. eller rättare sagt mycket snålt betyg.

lalala Oregistrerad 2003-05-02 11:27
 

Får jag bara fråga fruktpappa vad det är som säger att svensk hiphop måste vara rolig?!!! Amerikansk hiphop är ofta allvarlig, vad är det för fel med den? Och varför skulle svensk hiphop inte få vara allvarlig, är vi för dåliga för det eller?

Lägg av!

tholik Oregistrerad 2003-05-02 11:33
 

Tramsrecension. Han vill bara verka viktig.

. Oregistrerad 2003-05-02 12:24
 

haha det där om goa-omslag var rolig. Skivan är riktigt bra

Ricky Brusch Oregistrerad 2003-05-02 13:14
 

Håller med Ola om att skivan saknar de starka låtarna som fanns på förra skivan. Detta är ändå en fantastisk skiva på många sätt. Frågan är om Timbuk är hiphop längre? Jag tvivlar. Han håller på att karva sig en helt egen nisch i musiksverige (och världen! lyssna på imbumba unity på svenskunderjord.com) och det är han just nu helt ensam om.

Däremot roas inte jag alls på samma sätt av JustD och framför allt inte av Griniga gamla gubbars spetsfundigheter. JustD känns väldigt daterat och studentikost idag, och GGG ska vi inte prata om. Skivan fick dessutom rättmätigt minusbetyg av de flesta recensenter. Riktigt riktigt dåligt, både musikaliskt, textmässigt och flowmässigt (konstigt ord…).

Emil Oregistrerad 2003-05-02 13:33
 

Just D regerar fortfarande i hip hop-Sverige!

Stokowski Oregistrerad 2003-05-02 13:58
 

Det jag menarde var att svensk hiphop ofta är så totalt distanslös. Man verkar tävla om vem som mest fållat in sig i mallarna på vad man fått för sig är hiphop.

Timbuktu och just Griniga Gamla Gubbar hör till undantagen som kan göra det med viss finess, medan dom flesta andra bara upprepar mantrat ”här kommer jag och jag är ballast” utan artt en aningom hur komiska dom är.

Tro mig, väldigt snart kommer mycket av den hiphop som görs idag att framstå som den Spinal Tap den tyvärr är!

Respekt åt sådana som Timbuktu och Crafoord som vågar gå utanför ramarna.

fruktpappa Oregistrerad 2003-05-02 14:01
 

”Don't criticize what you can't understand.”

Cassius Clay Oregistrerad 2003-05-02 14:06
 

Timbuktu och næstan all hiphop idag ær ju sá förfærligt tráááákigt! Lægre betyg…

Mikael L Oregistrerad 2003-05-02 14:34
 

för länge sen är ju ett grymt spår och vad heter 2:an ta d lugnt eller nått?

tycker skivan är bättre än en 7:a! men WDMD var klart bättre och att fuck d är ett uselt spår håller jag fullständigt med om!

Selecta cannabis Oregistrerad 2003-05-02 16:01
 

Botten med o, inget annat, men skivan är tåppen…

perss0n Oregistrerad 2003-05-02 17:50
 

Jag håller verkligen med om att Just D är och förblir den överlägset bästa hiphop-gruppen som funnits. Jag lyssnar inte längre på hiphop sen flera år tillbaka, men blir fortfarande alldeles överväldigad av Willes & Peddas texter, när jag då och då lyssnar på någon av Just D:s fem skivor. Det var när hiphopen blev allvarlig och som den samtidigt blev stel och stentrist.

JustDaren Oregistrerad 2003-05-02 20:06
 

Det är vackert när man på omslaget tydligt ser att t2 valt att stava till ”botten” precis som ordet är tänkt att stavas, och sedan märker att recensentet valt att byta ut o:et mot ett å. Roligt. Skärpning, allvarligt.

perra Oregistrerad 2003-05-02 20:36
 

Om man inte har lyssnat på hiphop på flera år är det väl svårt att ta ett uttalande som ”Just D är och förblir den överlägset bästa hiphop-gruppen”. Klart att den kommer förbli det för dig om du inte lyssnar på något annat JudDaren.

Tholik Oregistrerad 2003-05-02 20:42
 

perss0n och perra: Japp, ibland ser man vad man vill se. Klantigt, men nu är det ändrat.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-05-02 21:06
 

[stååå: dens]!

daim Oregistrerad 2003-05-03 20:09
 

Fel fel och åter fel. Det ÄR ett mästerverk, det är Mästerverket med stort M. Gudomlig skiva, helt klart värt ett högsta betyg.

pÄN Oregistrerad 2003-05-04 14:19
 

skit snack säger jag….timbuk bäst…absolut..

Damage Oregistrerad 2003-05-12 17:27
 

Köpte precis skivan efter att jag tankat ner några spår och lyssnat. Lysande, brilliant och oemotståndlig! Hittar hela tiden nya spår som är guld. Dynamit, Lobbyn om 5, strö lite socker på mig, the botten is nådd, dynamit, ett brev… alla solklara mästerverk som visar vem som är kungen. Att nämna J*st D i recensionen är pinsamt. Tage D är däremot helrätt.

lovely! Oregistrerad 2003-06-11 13:33
 

"MVH", "Gott folk" och "Jag drar", jag tycker nog att Pendelparanoia borde nämnas där också!

hejpådej Oregistrerad 2004-07-01 00:58
 

Fan denhär skivan är värd mer än 7/10!!!

kommigen nu!

Medlem 2004-10-21 22:18
 

Fan denhär skivan är klart värd mer än 7/10!!!!

Medlem 2004-10-21 22:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig