dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Franke: Optimismens hån
Optimismens hån (CD) Franke
2003
Service/EMI
7/10

Du är min vän, Franke

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tycker det är att missuppfatta Franke när man säger att de står med knytnävarna sträckta mot hela världen. Bara för att de är ett popband som gillar oljud.

Oljudet är bara en ingrediens. En viktig eller helt oviktig ingrediens, beroende på hur man ser det. Det är inte oljudet som är viktigt i sig. Men det är en krydda till resten. Det där extra som lyfter anrättningen till något speciellt.

Franke lutar sig på musikalisk tradition, svensk och västerländsk. Och imploderar i kakofoni och mjuka melodier.

De inleder i ”Stäng alla dörrar och fönster” som ett instrumentalt bob hund från en replokal mitt i bygget av ett kontorskomplex. Basen och gitarren spelar mot varandra och bygger upp det Franke ska bli. Väggar, tak och golv. Från gatan mitt emot har världen sin gilla gång och tittar på med ögon av fönster från kontorsrummen. Någon har glömt stänga av lampan när de gick hem till helg och familj.

När jag hörde Franke för första gången hade jag ordentliga problem med att de sjöng på svenska. Det skulle inte låta så. Det brukar inte låta så, när musiken låter så här. Naken svenska. När Thåström återvände till att sjunga på svenska sa han i intervjuer att ”det är mer på riktigt [att sjunga på svenska]. Engelska är som att sjunga med filter”. Franke har inget filter och Niclas texter med Fredriks röst kommer närmare eftersom de är på svenska. Jag har vant mig nu. Och det låter rätt. Som det ska. Som i ”Drunknandets färg” när alla bitar faller på plats och Franke gör briljant popmusik. Skört, hållfast. Vackert, fult. Med ett kraftfullt slag som känns som en smekning i öronen.

Musiken ligger tung runt de spröda textraderna. Basen skorrar, nästan smattrar i högtalaren. Gitarrens strängar bänds och dras i med larmande, varnande ljud. Moll i nutid och dåtid. Du kan tänka på Joy Division och Jesus & Mary Chain om du vill. Men Franke står på egna ben.

Många svenska band känns ofta som de slår igenom för att sedan försvinna. Jag tror inte det kommer hända Franke. Om de bara klarar av att leva själva.

Förresten, stirra er inte blinda på betyget. Jag har pendlat ganska mycket med skivans betyg. Om jag lägger ifrån mig ”Optimismens hån” ett tag vill jag sätta en femma, en sexa när jag börjar lyssna igen och om jag bara lyssnar på Franke under en längre tid vill jag höja betyget ytterligare några snäpp. Jag tycker om skivan, men den har några svagheter här och där som jag glömmer bort om jag hårdpluggar den. Men det spelar ingen roll i det långa loppet.

Kal Ström

Publicerad: 2003-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-26 10:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1952

22 kommentarer

du fuckar mig franke..

Cliff Oregistrerad 2003-04-27 00:04
 

Skulle kalla honom Franke den vilde, men det gör jag inte.

Galen Oregistrerad 2003-04-27 00:52
 

Såg dom live igår. Här kommer en rörig, kort mini-recension. Inte någon särskilt lättillgänglig spelning. Mer post-rock än Jesus & Mary Chain/Joy Division/BD som jag tycker att det låter som annars. Väldigt anti-publiken och min kompis pratade lite kort med ena gittaristen ang. lättillgänglighet och han sa: ”Det är väl det som är grejen. Vi kände på oss att det skulle komma lite folk”. Den smala brodern Franke körde nån Ian Curtis-pastisch. Det kändes som att han drev med schablon-bilden av deprimerad sångare, eller så ville han bara åka hem och hänga sig. Det kändes verkligen som det var Bröderna Franke med gästmusiker. 7 låtar spelades.

heythatsmybike Oregistrerad 2003-04-27 10:05
 

Vadå ”pop” i varje jävla franke-recension. Är det verkligen pop?

SMÅLAND Oregistrerad 2003-04-27 10:20
 

TIMBUKTU då?

Majs Oregistrerad 2003-04-27 11:03
 

Liberator imorron då!

Pidde Oregistrerad 2003-04-27 11:10
 

såg dem också live igår, och håller fullt med heythatsmybike när han säger att det var mer post-rock än pop, eller synthpop också för den delen. de tidvis väldigt slammriga partierna var stundvis fantastiska, när symbiosen hos bas, trummor, 2 gitarr och niclas på synth var utan läckage så var man helt plötsligt tillbaka på sigur rós i sthlm, februari tillsammans. fast upptempo.

en bra, men kort spelning, det känns som om man har sett någonting väldigt unikt.

hysterisk Oregistrerad 2003-04-27 12:55
 

Visst är det fint med poesi. För fint ibland. Alienatiner och rum utan dörrar eller hur det nu var.

Mungo Jerry Oregistrerad 2003-04-27 14:20
 

franke är rock.

dB Oregistrerad 2003-04-27 15:05
 

Bra jobbat Ramo! Jag trodde du skulle slå igenom med Ronja men du har höjt dig många snäpp. Gott att Åmål har fått gett ut nått viktigt till musik världen.(Shebang kunnde dom ju skippat.) Ska se er på popaganda…hoppas ni håller.

Ted Oregistrerad 2003-04-27 15:50
 

kommer det en timbuktu recention? e lite nyfiken på vad ni tycker om den. den har prisats en del ju.

ijah Oregistrerad 2003-04-27 16:09
 

Årets sämsta pophype. Gå inte på smörjan.

arg skåning Oregistrerad 2003-04-27 16:13
 

Den bästa recnensionsrubriken någonsin. Så enkel, så viktig, så sällsynt…

Piotr Oregistrerad 2003-04-27 19:52
 

Äh, rubriken är ju snodd från P3s program ”Frank”.

Frank Oregistrerad 2003-04-27 20:20
 

Mmmm, EMI ska det vara

Galen Oregistrerad 2003-04-27 20:49
 

Frank: Ähum, skojar du? Citatet kommer från den danska filmen ”Pusher”.

Kal Ström Oregistrerad 2003-04-27 23:38
 

7!!!!

alla recensioner får... Oregistrerad 2003-05-07 19:46
 

har du den dope franke?

Pusher Oregistrerad 2003-05-19 16:52
 

10+.

”Ställs mot dig” är grym.

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-08-17 11:07
 

10/10 utan tvekan. Bästa svenska rockalbumet ever.

Medlem 2005-03-18 00:21
 

Denna skiva ar verkligen maktig. Nagot nytt pa gang? Emmabodaspelningen for tva ar sedan var nog festivalens hojdpunkt (sager kanske inte sa mycket iofs).

Medlem 2005-04-26 11:26
 

Tillsammans med Lesser Matters kanske den bästa debutskivan som kommit ut i det här landet. Men fan vilken tid det ska ta och göra en uppföljare, såg dem i somras och då spelade de nästan bara nya låtar så matrial verkar ju finnas..

Jonatan Oregistrerad 2008-02-13 13:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig