dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Haunted: One Kill Wonder
One Kill Wonder (CD) The Haunted
2003
Earache
7/10

Bra live, bra på skiva

Lyssna

Sök efter skivan

Folkets Park i Växjö. Ett halvfullt Polketten bjuder på Mustasch. Jag slås av hur bra ljud bandet fått, och gläds i takt med de svartklädda rockare som dykt upp så pass tidigt som halv nio på kvällen. Skrattar lätt åt att jag kommit tillbaka efter ett dygn och alla ser ut att ha bytt kläder. Kläderna verkade ha krympt till tight från säckigt mellan Looptroop och Mustasch.

Med ölen kom diskussioner om nya ”One Kill Wonder” och funderingar om hur konserten skulle bli. Historier och skrönor byttes och förväntningarna steg.

Efter att först ha felbedömt The Haunted som rena återskapare av den bästa typen av thrash, har de kommit att bli ett av favoritinslagen under de mangelsessioner som genomförs med jämna mellanrum. Ett par konserter och några år senare har jag glömt fadäsen, men en felbedömning av något mindre slag skedde även den här gången.

Innan bandet tog plats på Polkettens scen hade jag hunnit peppa ordentligt. Skivan som jag kände en liten besvikelse över, glömdes och konserten blev allt viktigare. Vet att jag blev gladast av att höra ”Revelation”, men även nya ”Godpuppet” kändes ordentligt i magen. Den klart bästa konserten jag såg på årets Popstad var snart över och jag var inte den enda som gick runt storögd en stund efteråt.

Ett par, tre chanser senare har jag blivit mer kompis med skivan. Den är mörkare och svänger mindre, men det är inte något som jag vill hålla som argument mot den. Ju mer jag lyssnar, ju mer förstår jag vad tanken är. Den är helt enkelt brutalare. Mer döds. Jag är fortfarande mer förtjust i föregångaren, men jag tror den här kommer att växa.

Ljudbilden är perfekt. Som väntat. Det jag saknar lite är melodierna. Den där riktigt plåsteraktiga varianten som The Haunted förfinat med finess. Dynamiken är inte heller lika stor här. Men samspelet är galet bra rakt igenom och Per Møller Jensen fortsätter att imponera. Sällan har jag tänkt så mycket på enskilda trumbitar på en skiva som när han är inblandad.

Att ett band övertygar så många ofrälsta genom att spela live är också något jag blir imponerad av. Jag blev överraskad flertalet gånger i lördags natt. Skönt att ett bra, taggat band, kan få upp ögonen på fler än de som redan förstått.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2003-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2003-02-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1829

25 kommentarer

hi hi, Först

Grym spelning i Lördags och skivan verkar bra.

Bacon Oregistrerad 2003-02-11 00:02
 

Skulle vara mycket, mycket intressant med en 50 cent recension..

lalala Oregistrerad 2003-02-11 00:10
 

Hallucinerar jag eller är det en äntligen en rock-platta som recenseras här på dagensskiva?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-11 00:59
 

Vad händer? Extremt lite info om hur plattan egentligen låter. Vadå föregångaren förresten? The Haunted har släppt två album och detta blir alltså tredje…

Kan någon förresten översätta detta stycke?

”Efter att först ha felbedömt The Haunted som rena återskapare av den bästa typen av thrash, har de kommit att bli ett av favoritinslagen under ett de mangelsessioner som genomförs med jämna mellanrum. Ett par konserter och några år senare har jag glömt fadäsen, men en felbedömning av något mindre slag skedde även den här gången.”

Yepp Oregistrerad 2003-02-11 01:36
 

Hur kommer det sig att Haunted alltid slipper undan med sina våldsamma rip-offs på Slayer? Om nåt hårdrock/metal band ”lånar” minsta lilla från nåt klassiskt band blir det nedslag direkt men med Haunted är det bara ballt när dom rippar ”Seasons in the Abyss” på introt och ”War Ensemble” på nån av låtarna därefter. Missförstå mig inte, jag gillar Haunted som fan men är det inte dags att ifrågasätta detta eller ge alla band samma behandling?

Birdbrain Oregistrerad 2003-02-11 08:18
 

recenscera skivor. inte spelningar…

vilken Oregistrerad 2003-02-11 08:37
 

Jag antar att man blir utan en recension av Zwans platta!?

Tobbe Oregistrerad 2003-02-11 10:44
 

Tack, tack och åter tack för att ni har med riktig musik nångång.

Danne Oregistrerad 2003-02-11 10:57
 

Tyckte iofs att recensionen var rätt bra. Skulle kanske ha varit lite mer om själva skivan som faktiskt recenseras. Osså skulle jag väl personligen ha velat höga betyget ett par snäpp.

Jocke Oregistrerad 2003-02-11 11:00
 

ja, det verkar som att dagensskiva.com inte kommer att börja med att lägga två recensioner på samma dag idag heller. inte ens när det gäller Zwan. konstigt tycker jag. han den där skallige verkar ju vara en sån bra människa.

manimannen Oregistrerad 2003-02-11 11:15
 

Kom igen nu. Recensera gärna 50 cent i år =)

Calle Oregistrerad 2003-02-11 17:01
 

Calle: Universal har inte skickat skivan till oss. När, och om, en recension dyker upp beror på när, och om, någon i redaktionen köper den.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-02-11 17:59
 

kanske var the haunted bästa konserten under popstad enbart för att du missade ett otroligt moneybrother. vore trevligt att fortsätta diskussionen om musikskolan igen, på en annan herrtoalett.

niklas nilsson Oregistrerad 2003-02-11 18:05
 

Ola..

Då står hoppet till dig. Spring iväg och köp den fortare än någon hinner säga ”en halv dollar”!

Vismut Oregistrerad 2003-02-11 18:10
 

perkele! märks att det är en finne med i bandet..

hk blue Oregistrerad 2003-02-11 20:20
 

hk blue: det är fantastiskt, så fort något kan härledas till Finland är någon finne boende i Sverige där och slår sig på bröstet för det. undrar varför …? man hör aldrig någon som hävdar att de har rötter i ett annat land göra så.

vansinnigt bra skiva i alla fall. men, som sagt, synd att recensionen inte handlar om den i högre grad.

Kalle Oregistrerad 2003-02-11 20:50
 

För det första så sjunger/skriker Marco bättre och hårdare än tidigare och för det andra så låter det mer At The Gates än förut. Gôtt! Synd bara att finnen vid mikrofonen inte tillät att Dolving och Tompa Lindberg gästade skivan.

Martin M Oregistrerad 2003-02-11 21:51
 

Fegt av Marco att inte låta Dolving vara med varken på skivan eller på en spelning nyligen.

Men han inser väl att han skulle bli utklassad av den forne sångaren.

Dolving är så mycket bättre.

Hursomhelst så ska det bli spännad e att se hur det kommer att låta live denna gågn, Klubben på söndag.

Soda Oregistrerad 2003-02-14 11:30
 

Fick tag på skivan för flera veckor sedan, men la den åt sidan i besvikelse. Efter popstadsgiget var jag tvungen att plocka fram den igen… En av de fetaste konserer jag sett på mkt länge. Och skivan är helt lysande när jag väl gett den en chans till… Synd att hans spexiga snack i låtarna sabbar lite lite live bara…

Fredrik Oregistrerad 2003-02-14 11:40
 

Hoppas att ni har biljetter till spelningarna i helgen. Spelningen i Göteborg i går var lysande. Alla tre band var tokigt bra.

cleaner Oregistrerad 2003-02-15 16:32
 

SNÄLLA ÖVERSÄTT BRACKAN!:

Efter att först ha felbedömt The Haunted som rena återskapare av den bästa typen av thrash, har de kommit att bli ett av favoritinslagen under ett de mangelsessioner som genomförs med jämna mellanrum. Ett par konserter och några år senare har jag glömt fadäsen, men en felbedömning av något mindre slag skedde även den här gången.

Skaffa ett jobb din lilla fadäs.

den som lyfter gul med tungan Oregistrerad 2003-02-18 11:13
 

den som lyfter gul med tungan: all kritik mottages med glädje. Är det nåt du inte fattar ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig. Personliga påhopp betackar jag mig. Bracka? Du kunde verkligen inte ha mer fel.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2003-02-20 11:45
 

Översättning:

Först tyckte Mikael att The Haunted enbart återskapade det de bästa thrashbanden tidigare gjort, men efter någora år och ett par konserter har han insett att The Haunted gör något eget, och de har därmed blivit ett favoritband på scenen när det vankas tuffare konserter. Denna fadäs/felbedömning har han nu lagom till recensionen av nya skivan glömt bort.

Vad är det som är svårt att förstå?

Anders Jakobson Oregistrerad 2003-02-20 14:50
 

The Haunted gör min morgon och eftermiddag varje dag, på bussen till skolan och på bussen hem från skolan så får man den där tiden själv med den underbara musiken!! Man får ut ett antal av dom agressioner man behöver bli av med efter ännu en dag bakom den förbannade skolbänken.

Daniel Oregistrerad 2003-05-27 15:46
 

brutal metal skiva, helt underbar med andra ord, ska bli intressant att se Dolvings comeback..

fool for a lifetime Oregistrerad 2003-12-17 23:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig