dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Roots: Phrenology
Phrenology (cd) The Roots
2002
MCA/Universal
8/10

I förändring

Lyssna

Sök efter skivan

Jag får frågan då och då. ”Vad gillar du för musik?”

Snubblar oftast på svaret och hasplar ur mig ett: ”jag gillar bra musik.”

Kanske inte så konstigt att jag ägnat en hel del tankeverksamhet åt att försöka definiera vad det är för sorts musik jag egentligen gillar bäst.

Varje gång jag nått fram till någon sorts tillfredställande svar på frågan kullkastas min teori och jag får börja om från början med en ny definition som mål. Just nu är mitt svar någonstans i närheten av: ”jag gillar musik som befinner sig i förändring.”

Vad menar jag då med det?

Musik som är lite osäker på sig själv. Som inte funnit sin slutgiltiga form. Musik som spränger mallar och vänder upp och ner på det som tagits för givet. Musik som mitt i en jakt på något nytt hittar det nya och samtidigt är medveten om sin historia, sitt ursprung.

Det kan handla om en James Brown som upptäcker vad som händer om alla instrument spelas som slagverk och fokuseras på ettan. Det kan handla om ett Refused som spränger hardcoreramarna med hjälp av samplingar, jazz och elektronik. Det kan handla om en U-Roy som upptäcker att vokalspåret saknas på den fulpressade vinylsjuan och helt enkelt tar saken i egna händer.

Men det kan också handla om att 90-talets mest fokuserade och täta groovemaskin och hiphopkollektiv släpper alla hämningar, frigör sig från sina egna regler och låter sina krafter löpa amok i omkring en timme.

The Roots beskylls ofta för att vara duktiga musiker. Jag skriver beskylls eftersom det ofta framställs som om skickligheten var deras enda förtjänst. Men om The Roots inte hade låtar som fungerade av egen kraft hade jag aldrig brytt mig om dem. Utan bra låtar hade de bara varit hiphopens Toto.

På skivorna Illadelph Halflife och Things Fall Apart ägnade de sig åt att skapa perfektion. Tätast och hårdast var målet. Kompakt. Phrenology är på många sätt en motreaktion tilll det arvet.

Phrenology är en fri skiva och även om Fifi beskrev den som mörk upplever jag den som luftig. Här finns ingen mall som låtarna pressas in i oavsett om det passar eller inte. Här tillåts varje komposition att leva sitt eget liv. Därför spänner låtmaterialet över bland annat hiphop, punk, soul, house och rock. Det bjuds en musikalisk blandning som är minst sagt ovanlig. Kanske särskilt för The Roots, men också i viss mån för hiphopgenren i allmänhet.

Det börjar med en ganska Roots-typisk hiphopstänkare som heter Rock You. Den följs av en Bad Brains-influerad punkrökare som fått det talande namnet !!!!!!!. Sen följer en varm soulkomposition som skulle ha kunnat bli årets jullåt i vårt hem om jag bara fått händerna på cd:n några dagar tidigare (mp3:orna jag lyssnat på i några veckor tidigare fanns bara på jobbet). Allra sist och utan namn finns en hård house-sak som gränsar tilll tidig Detroit-techno.

Jag skulle gärna dela ut en hoper bonuspoäng för raden ”I'm like Imhotep, but don't flaunt it”. Jag tror inte att Black Thought någonsin varit så levande som på ”Phrenology”. Jag väntar mer än någonsin på den fördröjda solodebuten.

Just nu är min absoluta favoritlåt den odistat elgitarrdrivna rocklåten The Seed (2.0). Den är precis det där oväntade som jag försökt beskriva. Den tar mig på sängen genom att vara så öppet inställsam, men samtidigt så löjligt svängig. Oväntad gåshud. Kärlek.

Och även om jag inte till fullo uppskattar de utdragna sluten på magiska singeln Break You Off och efterföljande treakterseposet Water vill jag inte ha dem ogjorda de är en del av den där omvälvande friheten som gör att jag älskar den här skivan.

Jag ska däremot försöka lägga band på mig själv nu. Jag vill bara att ni ska förstå hur bra det här är. Och om du tidigare varit tveksam till The Roots är det dags att ge dem en ny chans nu.

Phrenology är starten på en ny era.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-01-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 18:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1783

24 kommentarer

Jag brukar också svara ”bra musik” på frågan vad jag gillar för musik, men så återspeglas detta i min skivsamling också som täcker allt möjligt från Amon Düül, Deep Purple, Elton John, Moby till Isley Brothers. Uppskattar också musik som är i förändring (engelskans 'transitional' passar bra här). Hoppas Hambergs credo (och alla andras) inte bara är en läpparnas bekännelse.

Bra recension för övrigt.

byzanz Oregistrerad 2003-01-01 00:59
 

Förutom låtnamnen kontra låtnumren har jag inga problem med den här skivan. ”Pussy galore” träffar mitt i Christina Aguileras prick.

karensdagsmannen Oregistrerad 2003-01-01 02:30
 

Gott nytt år era jävlar, jag älskar er fan inte nu era jävlar, önskar mej och jag.

Scoutjäveln från Jämtlandshoran! Oregistrerad 2003-01-01 03:05
 

Hade aldrig kunnat gissa att det var Hamberg som skrivit recensionen! Väldigt atypisk inledning för att vara honom. Öh. Tycker jag iaf.

Vidare tycker jag att det var en mycket bra recension. Kommer inte ihåg själva skivan så mycket, men upplägget – dvs på själva texten – var snyggt. Yeeees. A ger B ger C som ger D. liksom. Ja ja.

Kan bli att titta lite på skivan. Drar mig även till minnes ett Simpsonsavsnitt:

Mr Burns: Hmmm. Hans skallform är si o så bla bla.

Mr Smithers: Men Mr Burns, frenologi är ingen vetenskap!

Mr Burns: Typiskt er att säga det, ni med er stråtrövarskalle!

Ah… text, ävenså i töcknet.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2003-01-01 03:11
 

Jag svarar ”bra musik” eller ”konstig musik som du aldrig hört talas om” när någon frågar vad jag gillar.

Strange One Oregistrerad 2003-01-01 03:42
 

Hmm… min tidigare återgivning av Simpsonsdialogen var kanske väl rudimentär. Så här skall den tydligen vara:

Friday: Are you sure this is the woman you saw in the post office?

Burns: Absolutely! Who could forget such a monstrous visage? She has the sloping brow and cranial bumpage of the career criminal.

Smithers: Uh, Sir?phrenology was dismissed as quackery 160 years ago.

Burns: Of course you'd say that…you have the brainpan of a stagecoach tilter!

Eh ja… bara så ni vet…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2003-01-01 03:50
 

Rätta mig om jag har fel, men det var väl The Roots som kompade Jay-Z på MTV unplugged-spelningen (och följande skiva)?

Humpy Oregistrerad 2003-01-01 14:43
 

tremble.com skrev om the roots, leta efter artikeln längre ner på hans sida.

moriana Oregistrerad 2003-01-01 14:44
 

Humpy: Du har helt rätt!

Christoffer Oregistrerad 2003-01-01 15:21
 

Bra recension, skivan kommer kanske finnas i min skivsamling snart. Kan Patrik vara snäll och skriva ut vad ”jullåten” och den ”hårda house-saken” heter?

Jocke Oregistrerad 2003-01-01 16:45
 

Verkar bra. Detta ska jag kolla upp.

Anders Oregistrerad 2003-01-01 16:56
 

bra recension

henrik sedin Oregistrerad 2003-01-01 17:14
 

?uestlove spelade trummor på Jay-Zs ”Unplugged”. Men hela Roots var inte med.

Kal Ström Oregistrerad 2003-01-01 17:38
 

man kan ju alltid drömma om att the roots blir mer stilbildande än störhuen som miss elliot.

Benjamin Orff Oregistrerad 2003-01-01 17:44
 

skitbra, kan bara hålla med. hoppas alla köper den o kräver nytt snart… fressten, nån som vet vart man kan hitta plattan med extramaterial i svedala?

live med jay-z va ?love, leonard 'hub' hubbard (bas), scott storch (keys) o scratch på beatbox.

den varma souliga jullåten e nog 'sacrifice' med nelly furtado.

go get!

orka Oregistrerad 2003-01-01 18:16
 

Sitter här och funderar … Hur uttalar man ”?uestlove”?

Ikae Oregistrerad 2003-01-01 18:44
 

Questlove uttalas det tror jag.

Strange One Oregistrerad 2003-01-01 18:50
 

kan nån förklara fenomenet nelly furtado för mig? först swollen members, sedan jurassic 5 och nu roots… när/var/hur fick hon hip-hop cred?

björn w. Oregistrerad 2003-01-02 04:20
 

en fin recension tyck er jag. Men samtidigt vill jag göra en liten invändning mot den bild som målas upp av the Roots som ett band som envist hållit fast vid en stil för att nu bryta den. Varje album har varit ett ganska stort steg i en ny riktning, precis som det ska vara medintressanta grupper.

karensdagsmannen verkar inte riktigt ha koll på det här med låtnummren. det ligger till så att the roots numrerar låtarna fortgående, från platta till platta, de började alltså med 1 på Organix och har sedan fortsatt frammåt. Jag tycker det är coolt, ger liksom en bild över att allting hänger ihop även om det spretar.

Till sist vill jag fråga om det är någon som vet om the Roots kommer till Sverige i Mars. De spelar på Vega i Köpenhamn den 21:a med Blackalicious som uppbackning. Det kan bli hur bra som helst, de två bästa hiphopgrupperna just nu!

stefan Oregistrerad 2003-01-04 13:32
 

sannerligen en annorlunda skiva, som jag inte riktigt ännu vet vad jag skall tycka om. Är ingen techno fan precis men den sista låten är fan bra, ettav många bra bevis på att dessa är sanna artister med varierande kvaliteter. Do you want more är deras bästa skiva för övrigt. visste inte att dem var på väg hit…den är spikad

je Oregistrerad 2003-01-05 00:30
 

The Seed (2.0) är en riktigt bra låt. Måste lyssna mer på skivan märker jag. Har inte fattat som PH.

dot Oregistrerad 2003-01-08 15:04
 

Björn W: roligt att du påpekar nelly furtado, har också tänkt på det fenomenet. Tyckte inte heller att hon var någe bra, sen såg jag henne på roskilde i somras. Grym konsert. Hon är väl duktig antar jag.. :-)

Henric Oregistrerad 2003-01-09 15:13
 

måste erkänna att jag blev lite små skidd när jag såg att Nelly Furtado va med på skivan men hon har faktiskt blivit skön som fan precis som henric och björn w säjer! köp skivan!

ijah Oregistrerad 2003-01-09 21:40
 

Såg också Nelly Furtado på Roskilde 02… Tyckte hon var riktigt bra. Köpte skivan, och tyckte det mesta som var bra försvann. Tyvärr.

Men hennes nästa platta kan förhoppningsvis bli riktigt bra.

Hanzan Oregistrerad 2003-09-05 01:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig