dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ladytron: Light & Magic
Light & Magic (CD) Ladytron
2002
Invicta Hi-Fi/Telstar/Warner
6/10

Inte riktigt lika bra

Lyssna

Sök efter skivan

Playgirl landade som en mindre bomb i mitt liv. Det var innan världen lärde sig säga synthcore, electro clash eller nu electro. För mig var det bara en överdos härligt nostalgiskt syntpop koncentrerat till drygt fyra minuter som sköljde över mig. Och det fick det gärna göra.

För Playgirl var en av de där låtarna som fick mig att springa runt, runt i lägenheten och skrika ”OOH! OOH! OOH!” i ett försök att sammanfatta precis hur bra den var. En låt som fick mig att ringa till bekanta mitt i natten och tvinga dem att lyssna genom telefonluren. Musik som fick mig att springa upp och ner i mitt hus, banka på dörrar till människor jag inte kände och trycka egenhändigt kopierade kassettband med Playgirl på i händerna på dem. Tre minuter och fyrtionio sekunder som gjorde att solen för ett tag aldrig gick ner och för en stund målade världen i mycket vackrare färger.

Jag överdriver kanske lite nu.

Men om du inte fattat det vid det här laget, tyckte jag att Playgirl var en väldigt bra låt.

Och även om inget annat på debuten nådde upp till samma fånnostalgiska höjder gillade jag 604 mer än mycket annat förra året. Syntcore, electro clash eller nu electro? Tja, för mig var Ladytron ”pop”, kort och gott. Pop som man gjorde det nästan tjugo år tidigare.

Så när det nu är andra gången gillt för världens mesta brittisksvenskbulgariska syntpopband är det klart att jag började skruva upp förväntningarna så smått. För även om Seventeen inte blev ett lika intensivt motionspass i mitt liv fanns allt där. Helen Marnies sång var lika naivt blasé som förut. Mira Aroyos pratsång precis lika monotont mässande. Daniel Hunt och Reuben Wu förpackade i bakgrunden alltihop i en oemotståndlig popkaramell.

Och Light & Magic är ju också den precis lika bra som förut. Men ändå inte. Eller kanske just därför.

Poplåtarna finns här. Seventeen, Flicking Your Switch, Cracked LCD och Evil sätter sig envist längst bak i huvudet och vägrar flytta på sig. Rätt ofta märks det att kvartetten har en fullängdare bakom sig. Light & Magic känns mer genomarbetad. Känns mer som ett helt album.

Men samtidigt känns det som om lite av charmen har försvunnit. Som om lite av det oborstade har kammats ner och slipats till. Tyvärr. Dessutom har de storslagna syntljudbyggena fått mer plats på bekostnad av melodierna. Eller rättare sagt så har melodierna tvingats in i onödigt undergångsfärgade kostymer.

Fast mest är det nog bara jag. Som hade lite för höga förväntningar. Förväntningar som gör att Light & Magic på det hela taget känns snäppet sämre än 604.

Med andra ord är uppföljaren väl värd att kolla in om du gillade debuten. Men gör just det: kolla upp den. Innan du köper.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-15 01:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1780

12 kommentarer

coolt, första som kommenterar. Ska skriva något smart. fast jag har nog sumpat det redan…

Tänkte bara säga att ”seventeen” är en fantastisk låt. Låter skivan som den så borde man verkligen kolla upp det.

Linnéa Oregistrerad 2002-12-29 00:48
 

fattar inte varför alla tjatar om seventeen. en av skivans svagare spår ju…

nov Oregistrerad 2002-12-29 01:02
 

smaken är som baken.

endo Oregistrerad 2002-12-29 01:14
 

Gillar också Seventeen. Och jag förstår inte varför jag inte äger 604 än.

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-12-29 09:56
 

Klart bäst är ju iaf Light & Magic.

Martin Oregistrerad 2002-12-29 11:35
 

tycker ladytron's material aldrig låter genomarbetat.

det låter så snabbt iopslafsat..

gusk Oregistrerad 2002-12-29 17:13
 

Nu har jag fått den här skivan. Tycker det är dumt att de tagit steg åt klubbmusikhållet… Men Evil är en riktigt bra låt.

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2003-01-13 22:20
 

Ladytron låter intressant efetrsom jag jagar en grupp som skulle kunna vara Ladytron. Jagar en grupp där en låt ljuder ”… you just don't turn me on…” (kvinnlig stämma) samt att låten är belamrad med C64 ljud kombinerat med ”vanliga” ljud”. Någon som kan hjälpa mig?

Intressant - söker en grupp Oregistrerad 2003-01-14 10:01
 

kanske du tänker på superheroes. de har en låt som går så (den heter turn me on) men det är en kille som sjunger…

maria Oregistrerad 2003-01-21 12:30
 

håller med 'nov', seventeen är inte direkt bäst. fast utan den skulle light and magic inte vara komplett. gäller alla låtar. underbar skiva!

Medlem 2006-02-19 15:26
 

Livespelningen igår på Arvika var en av de bästa, om inte den bästa, spelning på hela festivalen. De gick dock på scen klockan 02.00, precis efter Franz Ferdinand, som sista band på festivalen, vilket naturligtvis resulterade i att publiken var jäkligt off. Personligen stod jag precis som Moses med utsträckta armar hela spelning. Det var magi, och Mira Aroyo är definitivt världens vackraste kvinna.

oldboy Medlem 2006-07-17 00:53
 

Witching Hour är ju lätt Ladytrons bästa skiva. Jag är inte lika mycket för de tidigare. Men håller med om att Playgirl är en riktigt bra låt!

Robban Oregistrerad 2008-02-14 22:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig