dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robyn: Don't Stop the Music
Don't Stop the Music (CD) Robyn
2002
BMG
6/10

Bra

Lyssna

Sök efter skivan

Lisa Nilsson har i mina öron en av de bästa rösterna i Sverige. Och även om Ratata-samarbetet var ett steg i helt rätt riktning kan jag aldrig låta bli att önska att Lisa någon gång spelar in en hel skiva av samma kaliber som när hon gjorde Keni Burkes Risin’ to the Top tillsammans med Blacknuss Allstars. Det skulle bli ungefär hur bra som helst.

Samma sak med Robyn. Jag har gillat henne ända sedan Do You Really Want Me, men på något sätt har hon ändå alltid varit bättre än sina egna skivor. För på både Robyn Is Here och My Truth finns några riktigt stora ögonblick. Electric är definitivt en av de bästa singlar som knåpats ihop i Sverige.

Att även hon spelat in en fantastisk låt tillsammans med Blacknuss Allstars (Roll With Me) är mest en slump.

Mina förväntningar på My Truth var, efter debuten och Electric, skyhöga. Men förutom förstasingeln var det egentligen bara det översvängiga Masters at Work-samarbetet Main Thing som var så bra som jag hoppats. Och även om My Truth sålde bättre än Robyn Is Here på hemmaplan, släpptes den aldrig ens i USA, där debuten nådde hyfsade framgångar.

Så landade Keep This Fire Burning och det hördes ganska tydligt att siktet återigen är ställt på USA. Den kändes som en liten besvikelse. I alla fall jämfört med vad jag hoppats på. När jag sedan i en intervju läste att nya skivan mer skulle dra åt Lenny Kravitz-håll blev jag lätt mörkrädd.

Förväntningarna på Don’t Stop the Music var med andra ord rätt nedkylda.

När jag så får fullängdaren i min hand har inledande Keep This Fire Burning fått tid att växa till sig. Den är inte en ny Electric, men den är helt klart riktigt bra. Jag nickar med och börjar så smått hoppas att det kanske kan bli en angenäm resa ändå. Sedan sparkar titelspåret igång som låt två. Rockgitarriff.

Börjar. Ana. Oråd.

Och jodå. Don’t Stop the Music är precis så sagolikt platt och osvängig som det egentligen bara går. Och i efterföljande O Baby spelar det ingen roll att Robyn bitvis sjunger sanslöst bra, det är fortfarande en rätt anonym r’n'b-ballad.

Men som tur är hämtar sig skivan efter det. Till största del, åtminstone.

Blow My Mind är en helt okej gitarrhistoria, med rätt kul rösteffekter. Should Have Known låter som ett mellanting mellan Venus as a Boy och något från Signs o’ the Time. Och så fortsätter det. Mestadels bra, om än inte översvallande bra, pop med rätt påtagliga drag av modern r’n'b.

Men det finns spår som lyfter sig en bit över de övriga. Förutom Keep This Fire Burning och Should Have Known är det Moonlight, Ain’t No Thing (i ärlighetens namn Keep This Fire Burning en gång till) och Still Your Girl som är värda att kolla in lite extra. I den sistnämnda har Cutfather & Joe fått till lite schyssta I Got 5 On It-vibbar (utan att för den delen sno just den basslingan).

Sedan finns också lågvattenmärket Psycho, som till viss del räddas genom one-linern ”Get your tongue out of my mouth / it’s more than a little disturbing”.

Att Regntunga skyar, som Robyn spelade in till samlingen Osannolikt svenskt för ett drygt år sedan, hakas på sist känns också lite fel. Den har liksom inget här att göra, även om jag kan förstå det, eftersom den inte finns utgiven på en Robyn-skiva.

Sammanfattningsvis är Don’t Stop the Music inte så bra som jag hoppats, men heller inte så dålig som jag fruktade. En bra skiva, helt enkelt, utan att vara fantastisk någonstans. Och USA? Nja, jag tror inte det här blir hennes Green Card tillbaka till staterna.

Jag läste nyligen en annan intervju med Robyn där hon fick frågan om det här var hennes bästa skiva. Jag har inte gjort min bästa skiva än, blev svaret.

Och det, mina vänner, tycker jag låter riktigt bra.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 22:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1710

27 kommentarer

Bra recension! Skönt att pusta ut lite efter Nunstedts miserabla.

Max Rebo Oregistrerad 2002-11-10 00:01
 

Börjar bli lite less på denna Robyn nu, hon är ju för f-n i varenda tidning och tv-program numera.

Joe Quaterman Oregistrerad 2002-11-10 00:24
 

Äh vadå, hon är ju mycket snyggare än exempelvis Håkan.

Red Oregistrerad 2002-11-10 00:46
 

Då ska vi inte tala om Jay-Jay Johanson…

Olle P Oregistrerad 2002-11-10 01:20
 

fniss. robyn snyggare än håkan? tillåt mig småle

nov Oregistrerad 2002-11-10 01:56
 

Tjejer och killar kanske tycker olika? Eller är ni bisexuella hela hopen? :)

Max Rebo Oregistrerad 2002-11-10 02:04
 

Robyn passar inte i kjol!

Avslöjaren Oregistrerad 2002-11-10 02:37
 

äh fan håkan är ju snyggast i hela jävla världen :) hellre honom än robyn med andra ord.

malin Oregistrerad 2002-11-10 02:38
 

Är det ingen mer än jag som märkt likheten mellan ”Keep this fire burning” och Brandy/Monicas ”The Boy Is Mine”.

daniel Oregistrerad 2002-11-10 10:34
 

är det ingen mer än jag som har märkt likheten mellan lillebror håkan i sunes julkalender och robyn?

jakobb Oregistrerad 2002-11-10 11:34
 

Det har jag.

Kalle Oregistrerad 2002-11-10 11:46
 

jakobb: nej inte innan du nämnde det.. men likheten är ju slående! :-)

M Oregistrerad 2002-11-10 12:48
 

håkan passar inte heller i kjol.

la laa Oregistrerad 2002-11-10 13:28
 

robyn snyggare än Håkan!? Bah

elit Oregistrerad 2002-11-10 13:36
 

robin snyggare en snyggot håkan? han har iaf inte en snetand! hehe

det du Oregistrerad 2002-11-10 16:03
 

det är ju tanden som gör det!!!!

Neurosis Oregistrerad 2002-11-10 16:46
 

Både Håkan och Robyn är snyggare än Jocke Berg!

Jean-Jacques Smoothie Oregistrerad 2002-11-10 17:13
 

Max Rebo>> tja, jag är kille men tycker håkan är oändligt mycket snyggare än robyn. bisexuell vetefan om jag är…

nov Oregistrerad 2002-11-10 18:14
 

Men för i hela hel*ete! Har det nån betydelse om hon är snygg eller inte?Hon har en grymt bra röst och det är väl ändå vad som räknas eftersom hon är sångerska – inte nån j*vla modell!

Magnus Oregistrerad 2002-11-11 09:24
 

Robyn´s Keep this… är tröttsamt jämntjock Brandy smet. Otroligt att den spelas så mycket. Robyn´s Electric är väldigt bra. Även jag hoppas på mer bra musik från henne.

Hur hon ser ut…ja, men skärp er, så djävulskt ointressant.

Cecilia Oregistrerad 2002-11-11 10:03
 

Five stars. Excellent record. Makes me want to do a record myself. Just need to get my nose fixed first.

Whitney Houston Oregistrerad 2002-11-11 21:27
 

Max Rebo – inte måste man vara bisexuell för att man som kille kan tycka att en annan kille är snygg? Ska jag anklaga dig för tidelag om du säger att kattungar är söta?

Rabarber Oregistrerad 2002-11-13 09:49
 

Lite besviken blev jag, men den håller klart. . man ska aldrig ha för höga förväntningar. Är lite tveksam om den funkar in the states? Har gillat robyns grejer sen hon började. . .

”Dont stop the music” är fet!

Som hon sa i intevjun

”Jag har inte gjort min bästa skiva än”

Det tror jag på. . Hon kommer gå mycke längre

Keep that fire burning, Robyn!

Triple5Soul Oregistrerad 2002-11-17 11:46
 

My truth tycker jag var helt fantastisk, vuxen där jag inte lyssnat mig trött på låtar som fantastiska ”Electric”, ”Long gone”, ”Electric” och ”88 days”. Don't stop the music tycker jag kräver många genomlyssningar kanske men nu tycker jag den är riktig svängig och kaxig. Första gången jag hörde ”Keep this fire burning” blev jag faktiskt imponerad, jag tycker dock den inte är så lik Brandys ”Boy is mine” utan mer lik ”What about us?” med Brandy. Jag tycker det är en stark, rak, kaxig och svängig skiva. Perfekt när man ska träna :) Utseendet : jag tycker hon ser fantastisk ut, en av sveriges snyggaste kvinnor!!!! Robyn kom rysligt nära Mary J Bliges ”My life” på sin skiva My truth men man har alltid höga förhoppningar på Robyn och vi vet att hon kommer göra en riktigt stor skiva en dag. Jag längtar! Dock så tycker jag inte Lisa Nilsson ska nämnas, jag tycker inte hon sjunger så bra egentligen. Opersonlig och tråkig röst, Awa Manneh sjunger bättre. Bästa skivan enligt mig hitills med Robyn är ”My truth” vilken är eran ? Ska väl nämna också ”Is here” som jag tycker imponerade med hennes låga ålder och är ett positivt album och bättre än det mesta som görs i dag av debutanter.

Per Oregistrerad 2003-05-21 23:50
 

Håller med dem som säger att My truth är Robyns bästa. Utseendet spelar ju ingen roll, men Robyn är ju skitnsygg, inte minst för tanden!

JE Oregistrerad 2003-05-23 11:25
 

Schysst skiva, slår in My truth men det finns grymt bra spår på denna!

Mari Oregistrerad 2003-11-11 15:30
 

[...] Pulp His ‘n’ Hers Robyn Body Talk Pt. 3 Body Talk Pt. 2 Body Talk Pt. 1 Robyn Don’t Stop the Music Thåström Kärlek är för dom Mannen som blev en gris Två + två Det är ni som e dom konstiga [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig