dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Tom McRae: Tom McRae
Tom McRae (CD) Tom McRae
2000
db Records
8/10

Bussmusik

Lyssna

Sök efter skivan

Jag hatar att åka buss. Det grundas dels i att jag är två meter lång och dels i att jag var tvungen att åka skolbuss från första klass i grundskolan till sista året i gymnasiet. Enda sättet att göra en busstur någorlunda njutbar är att lyssna på musik.

De senaste åren har jag haft en gammal Volvo 240 som transportmedel och därmed sluppit bussåkandet. Men förra sommaren slog en hänsynslös och känslokall(?) besiktningsman en hammare rakt genom golvet på Volvon och jag var åter hänvisad till bussåkning för att kunna hälsa på i min f.d. hemstad.

Min första ”bussfärdsräddare” var Smashing Pumpkins dubbel-CD ”Mellon Collie & The Infinite Sadness” under min gymnasietid. Efter den har det funnits ett antal och den senaste i raden är Tom McRae. En tjejkompis, som tror sig ha koll, rekommenderade att jag skulle lyssna på några låtar av denne McRae. Jag glömde bort rekommendationen och fortsatte att lyssna på ”mitt” nya fynd Black Rebel Motorcycle Club.

Men en dag när jag satt å spelade flipper på datorn kom jag på att jag ville lyssna på någon ny musik medan jag spelade. ”Kanske skulle lyssna på den där McRae” tänkte jag. Och något hände. Låten ”Hidden Camera Show” fastnade direkt, som tuggummi på undersidan av en stol. Titeln får mig att tänka på en film med Jim Carrey, ”The Truman Show”, där Truman upptäcker att hans liv är en TV-serie. Man kan självklart även dra paralleller till fenomenet dokusåpor. Texten innehåller partier som sätter sig i huvudet.

”If you love, bury it deep. When you talk, know that talk is cheap. Swallow your tongue this is not your fight, it's braver sometimes just to run.”

”…and I close my eyes, turn my face to the sky. I won't smile for your hidden camera show.”

Jag köpte skivan och upptäckte resten av låtarna. I början tyckte jag att det fanns tydliga A- och B-lag bland låtarna. Men B-laget växte mer och mer och är nu i princip jämbördigt med A-laget. Men här är ändå uppställningen:

A-laget:
”Hidden Camera Show”
”End of the World News (Dose Me Up)”
”2nd Law”
”A & B Song”
”Sao Paulo Rain”
”I Ain't Scared of Lightning”
”The Boy with the Bubblegun”

B-laget:
”You Cut Her Hair”
”Bloodless”
”Draw Down the Stars”
”One More Mile”
”Language of Fools”
”Untitled”

En låt som måste omnämnas är ”A & B Song”. Låten är en betraktelse av de två personligheterna A och B och avslutas med en av de mest briljanta textrader jag hört.

”Here we are together, let's roll the dice just one more time.
Odd number says we walk away now, even says we die.”

Tom McRaes musik är av typisk ”upp-producerad” singer/songwriter-stil, med hög kvalitet. Med det menar jag att det här är relativt lugna låtar baserade runt akustisk gitarr och en bra röst, men med musikalisk uppbackning i form av stråkar, mjukt trumspel och piano. Och det här är bra och mycket vackert. För mig spelar Tom McRae i samma liga som exempelvis Nick Drake, Elliott Smith och Mark Kozelek.

Det här är musik som kanske inte förknippas så mycket med sommaren, utan snarare med höst och mer melankoliska sättningar. Och visst, det kan jag till viss del hålla med om. Men jag kan vara melankolisk även på sommaren. Speciellt om jag måste åka buss.

När jag måste åka buss den här sommaren kommer jag garanterat att ha med mig Tom McRae. Nu när jag tänker på det, kan jag inte tänka mig något mer passande än att åka buss genom ett typiskt svenskt sommarregn och lyssna på ”Sao Paulo Rain”. Det borde ni prova.

”Shelter me from this sky, dance with me one last time…
Sao Paulo Rain…
Sao Paulo Rain…”

David Kjellberg, sommargäst

Publicerad: 2002-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-09 18:32

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1591

15 kommentarer

Åh, om han är i samma liga som Kozelek kan det ju vara värt att kolla upp.

Men viktigare: vilket är det bästa flipperspelet till PC?

Pete Oregistrerad 2002-08-24 00:12
 

Yes! Äntligen! Denna skivan har legat på min topp tio sen den kom och äntligen blir den uppmärksammad i Sverige. Tom McRae levererar ett knippe riktigt vackra låtar. Kolla upp!

Mina favoriter är The Boy With The Bubblegum, Bloodless och Language of Fools.

Som sagt. Kolla upp!

Haley Oregistrerad 2002-08-24 00:22
 

Instämmer, kanonplatta. (Men den uppmärksammades av herr Gradwall då feber begav sig)

Stavrogin Oregistrerad 2002-08-24 00:48
 

digital illusions och digital dreams är bra flipper på dator…men det var år sen jag lirade flipper på datorn..

f Oregistrerad 2002-08-24 01:53
 

Tom McRae är nice….

Flipper skall inte spelas på datorn.

Jag har druckit alldeles för mycket öl.

Charlie Oregistrerad 2002-08-24 03:08
 

Jag har druckit alldeles lagom med öl, och jag tror att jag är kär. Plötsligt känns allt helt weird. Jag skulle ju ha stannat hemma och pluggat ju… vilken satans jävla tur att jag inte gjorde det! Ha ha ha ha ha!

Tom McRae alltså… jag ska kolla upp honom, det svär jag på!

Älskar du? Ja, för sann kärlek dör aldrig…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-08-24 03:27
 

Vet inte vad jag tycker…hört Sadly Beautiful…..den känns nästan lite för smörig eller nåt..

sen….you cut her hair är en helt annan sak ju. den e riktigt vacker. skumt. vilken stil dominerar skivan?

Gustaf Oregistrerad 2002-08-24 11:34
 

Gustaf: ”Sadly Beautiful” är en Replacements-cover och alltså ingen av Toms egna låtar. Han gjorde ett strålande framträdande som förakt till Dido på Södra Teatern för något år sedan och då var just den låten en av de som fick mig att falla. Tyvärr, för mig, ligger inte ”Sadly Beautiful” med på debuten, i alla fall inte min utgåva. Resten av skivan skulle jag säga är mer ”You Cut Her Hair” än ”Sadly Beautiful”. Så kolla in. Och missa inte nästa gång Tom McRae kommer till Sverige.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-08-24 11:50
 

bra recension! känner igen mig i musik + bussåkande = en skön upplevelse. hade jag haft pengar skulle jag nog köpa denna skiva ganska direkt.

maggan Oregistrerad 2002-08-24 12:34
 

ganska bra platta, något ojämn dock.

på tal om något helt annat så är ”nothing gets crossed out” från nya bright eyes plattan absolut årets bästa låt, fast det kanske jag bara tycker för att att texten är en exakt kopia av mitt liv just nu…

loke Oregistrerad 2002-08-24 16:58
 

”The Boy With The Bubblegun” är lätt den bästa han gjort… enligt mig. Bra recension.

Kerberos Oregistrerad 2002-08-24 22:36
 

Anledningen till att jag skrev recensionen är framför allt att den inte hade recenserats på dagensskiva.com förut. Dessutom förtjänar Tom McRae att uppmärksammas. Så gå nu å köp skivan…oumbärlig till hösten…

Tjao då!

David Kjellberg Oregistrerad 2002-08-25 14:08
 

Skivan är inte så fantastisk… men ”I ain't scared of lightning” är riktigt vacker!

mackan Oregistrerad 2002-08-25 18:24
 

Tyvärr tröttnade jag ganska fort på plattan. Kan bero på nästan maniskt lyssnande men ändå. Riktigt bra live oxå.

ç|d v|ç|oµ§ Oregistrerad 2002-08-28 13:26
 

Faktum är att jag spelade av låten ”One More Mile” till ett blandband som jag sedan gav till en tjejkompis. Den lyssnade hon på när hon åkte tunnelbana i London, och hon sa själv att den blev något sorts soundtrack för hennes tunnelbanefärder under Londons gator.

I vilket fall, ”One More Mile” och ”Untitled” tillhör A-laget. Lyssna igen.

Tom McRae är bra! Och uppmärksammad för lite, men det gör ju samtidigt att han bara är min..

Pär Oregistrerad 2002-08-30 11:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig