dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Elvis Presley: Memories - The '68 Comeback Special
Memories - The '68 Comeback Special Elvis Presley
1998
RCA/BMG
9/10

Hitlistemusik

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tänkte för en gångs skull vara aktuell och skriva om musik som ligger på hitlistorna. Den som inte hört den oskattbara låten ”A Little Less Conversation” med Elvis (och i och för sig nåt talanglöst klantarsel som kallar sig DJ och har sabbat låten nåt bedrövligt) den här sommaren finns troligtvis inte. Låten kommer från det här underbara tillfället i juni 1968, då Elvis Presley bestämde sig för att komma tillbaka.

Det var länge sedan Elvis hade haft en hit. Åratal sedan. Och de töntiga filmerna gick sämre och sämre. Så det var dags att tala om för folk var skåpet skulle stå och vem som var Kungen av Rockenroll. En tv-special planerades, tvådelad med härliga hitparader och insprängda nya presumtiva storsäljare. Och så rå, svettig rock'n'roll som en lycklig bonus.

Första skivan innehåller den mer tillrättalagda scen-akten där en vacker Elvis i snygga kostymer framför orkestrerade sextiotalsversioner av sina gamla dängor, som ”Jailhouse Rock”, ”Hound Dog” och ”Love Me Tender” med effektfull ljussättning och dansare som dekor. Ett nio minuter långt gospelmedley får plats här, precis som ett lite råare ”Road Medley”. Och så 2002 års storsäljare ”A Little Less Conversation”, som faktiskt inte funnits på skiva i sin nuvarande form förrän 1998 när den här fullständiga versionen av ”The Comeback Special” kom ut. I den här utgåvan finns också de mer busiga tagningarna av showen, där Elvis spexar och snackar mitt i numren.

Vissa av de gamla låtarna mådde nog bättre i sin ursprungliga enkla rockkostym, än i spruttiga, färgglada sextiotalskläder, även om jag gillar den hårda tonen i de flesta numren. Det finns inget publikfriande fjanteri och desperat ”snälla ta mig tillbaka” i Elvis fullkomliga och mogna röst. (Jag vet att jag låter religiös, kan inte hjälpa det.) Men det var ju 1968 och producerat för tv, så soundet är lite fånigt stundtals.

Men nu är det ju den andra skivan också. MTV har helt säkert haft den andra delen av The Comeback Special som förebild för sin fantastiska serieidé Unplugged. Det här är nämligen så opluggat som det blir, med en av världens bästa sångare ihop med delar av sitt äldsta kompband, fjorton år senare. Till stora delar är det samma låtar som i stå-showen, men här i enkla och mer grundläggande tappningar. Det är musikerflams och tramsjam blandat med helt oförvanskad, hård, köttslig och gudomlig rock'n'roll. Framför en liten samling ditplacerade vackra människor (mest flickor) som till delar antagligen var ovetande om att det de hörde var historisk, hysteriskt bra musik.

The Comeback Special har gått på svensk tv vid flera tillfällen och jag har varit galet kär i honom sen jag såg The Sitdown Show första gången. Elvis. Snyggare än någonsin, 33 år gammal. Självsäker, humoristisk – en riktig man. Solbränd, i slimmad skinnkostym. Men viktigast: en röst och en utlevelse som man sällan eller aldrig får se och höra bland de nu levande. Svett. Sex. Rock.

Den som någon gång förnekat att Elvis var en stor rocksångare bör lyssna på den här skivan. På oerhört kassa inspelningar från spontana jamsessions i omklädningsrummet låter Elvis som om han sjunger för sitt liv. Så ostrukturerat, så mycket soul och så otroligt jävla bra. Och det var faktiskt just de (aldrig tidigare utgivna, naturligtvis) bandupptagningarna som övertygade honom om att en liten, tajt, opluggad konsert skulle funka. Inte sedan mitten av 50-talet hade han haft riktig publikkontakt och var hypernervös. Visste helt enkelt inte hur superstjärnan Elvis skulle bete sig inför publik.

(Detta har jag lärt mig genom att läsa häftet till skivan, som ger en schysst genomgång av turerna kring bakgrunden, låtval, Elvis krav och nojjor, förändringar i showen och annat intressant.)

Men det funkade ju perfekt. Elvis hade humor och självdistans. Elvis var otroligt musikalisk. Elvis hade en drift att sjunga och gav allt. Elvis var och är The King. Säger någon emot, lyssna på ”One Night” från den här skivan och ta tillbaka det.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-07-12 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-11 08:58

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1536

17 kommentarer

elvis er kongen

noia Oregistrerad 2002-07-12 00:03
 

Elvis Costello ja.

Pete Oregistrerad 2002-07-12 00:11
 

Bra att visa på att inte allt efter comebacken var en halvtragisk, tjock, pillerknaprande Elvis i Las Vegas. Efter din strålande recension blir jag köpsugen, då samlingen inte innehåller den här Elvis-specialen. Än. Tack.

Wayne Kramer Oregistrerad 2002-07-12 00:43
 

Elvis comeback-special kan nog räknas som en av de stora händelserna i rockhistorien. Denna dubbel-cd är sannolikt den bästa presentation av detta material vi någonsin kommer att få (men man behöver också ”Tiger Man” för att få en komplett utgåva från comeback-sessionerna). I den närmast oöverskådliga djungel av Elvis-skivor som finns på marknaden är detta en av de bästa och recensenten lyckas sammanfatta skivan på ett föredömligt sätt. Tummen upp!

Rev. Oregistrerad 2002-07-12 02:34
 

till noia och pete:

ni har båda fel, alla vet väll att ebbot lundberg är kungen.

nisse Oregistrerad 2002-07-12 03:02
 

Det Elvis släppte i slutet av 60- talet var bra som fan. Ska nog köpa denna platta tillsammans med ”From Elvis In Memphis”.

tobbe Oregistrerad 2002-07-12 05:03
 

kom just underfund med en sak.vadå?

Jo, att vi är en bunt nördar allihopa…sitter och diskuterar musik mitt i natten.

olle Oregistrerad 2002-07-12 05:42
 

Det tycker jag är häftigt…

Adanis Vortachefs Oregistrerad 2002-07-12 13:26
 

olle: Det är ett vanligt fenomen att musiker och musikälskare även råkar vara nattmänniskor…

I mitt fall så hade jag bara datorn på, så jag satte mig framför burken innnan jag käkade frukost och begav mig till jobbet. Kanske ännu nördigare…

tobbe Oregistrerad 2002-07-12 13:39
 

Oj, vad sugen man blir på att skaffa plattan! Alla ni som funderar på att köpa ”From Elvis in Memphis”; köp ”The Memphis record” istället. Den innehåller hela ”From Elvis in Memphis” + några låtar till. Rekommenderas!

Hilly Oregistrerad 2002-07-12 14:53
 

”The Memphis Record” har dåligt ljud, ett fult omslag och låtarna blandas i vad som tycks vara slumpvis ordning. Köp istället nyutgåvan av ”From Elvis In Memphis” som kom häromåret. Den innehåller förutom originalskivan även sex bonuslåtar, bl a fantastiska ”Kentucky Rain” och ”Suspicious Minds”. 79:- på Ginza.

Rev. Oregistrerad 2002-07-12 15:03
 

Hallå Rev.! För det är väl du som gick under namnet Reverend på feber? Kul att läsa dina alltid intressanta inlägg här! Tycker du att ”The Memphis record”har dåligt ljud? Måste lyssna…

Hilly Oregistrerad 2002-07-12 15:15
 

Hilly, att ljudet är dåligt var väl en mindre överdrift från min sida, men i jämförelse med de senaste nyutgåvorna tycker jag att inte riktigt att den håller måttet.

(Du har rätt angående min Feber-identitet.)

Rev. Oregistrerad 2002-07-12 15:25
 

Ok, I see. Kul att du är här Rev.!

Hilly Oregistrerad 2002-07-12 15:56
 

”The memphis recordings” har inte dåligt ljud! )se längre ner). I mitt tycke är det den plattan man ska ha. Jag skulle kunna räkna upp många låtar, men skiter i det. Klart värd att köpa. Alltså ”The memphis recordings”.

Elvéz Oregistrerad 2002-07-18 11:30
 

Alltså, Pete för helvete, hur kan du äns med att nämna elvis costello i samma andetag som KUNGEN. Ta och återgå till din RIcky Martin samling din inkompetente omusikaliska skitskalle! ”the King” var den störste sångaren och preformern som någonsin gått på denna jord. Tveklöst.

Django Oregistrerad 2002-10-18 14:10
 

hahahahaah hur kan man ens ta upp ebbot när man pratar om Elvis! hahaha :P man elvis is bigger in everyway

daniel Oregistrerad 2008-05-03 14:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig