dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Paul Oakenfold: Bunkka
Bunkka (CD) Paul Oakenfold
2002
Perfecto Records/Playground
7/10

Dansmusik für alle

För alla klubbmusikskallar är Paul Oakenfold ett välkänt namn. Men även om du tycker att dansmusik är eländig dunka-dunka har du sannolikt hört hans arbeten.

Du har kanske hört hans produktionsarbete på Happy Mondays Pills, Thrills & Bellyaches. Kanske när han remixade Skunk Anansie, The Cure, Massive Attack, U2, Madonna, New Order, Stone Roses, Rolling Stones, Primal Scream eller Sneaker Pimps.

Kanske när han som talangscout på Champion Records plockade ombord DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince och Salt’n’Pepa. Kanske rentav i biosalongen häromåret när Oakenfold gav Planet Rock en ny kostym till filmen Swordfish.

Och det här är ändå bara ett axplock av allt den legendariske DJ:n har gett sig i kast med.

Men trots att Oakenfolds karriär sträcker sig så långt bak i tiden som i slutet av sjuttiotalet är Bunkka hans debut under eget namn.

Jag visste ärligt talat inte vad jag skulle förvänta mig av Bunkka Varningssystemen bak i mitt huvud började av någon anledning skrika om piskande galopptechno och valiumproppade ambientsömnpiller. Men jag kunde inte ha mer fel. Istället är det en skiva som ligger närmare Bomb the Bass bortglömda Clear med sitt mörka ljudlandskap i gränslandet mellan dansmusik och rock.

En av anledningarna till att Bunkka snurrat många varv i min spelare är att Oakenfold verkar ha inspirerats av de många olika gästerna, utan att jag har riktig koll på vad alla gör för musik till vardags. Från gitarrtechnon i inledande Ready Steady Go med gästande Asher D till den nedrökta The Harder They Come med Tricky och Nelly Furtado. När Grant Lee Philips gästar på Motion blir det nära nog Achtung Baby-danspop, medan högtalarna fylls av mörk och skitig hiphop när Ice Cube greppar micken i Get Em Up.

Det betyder också att när Shifty Shellshock från Crazy Town gästar i Starry Eyed Surprise så blir resultatet en sprillans ny Crazy Town-låt. Sen behöver vi inte prata mer om den.

Favoriterna så här långt är Hypnotised, med Tiff Lacey, Hold Your Hand med sin Massive Attack-mullrande bas och Emiliana Torrini på sång, och speciellt redan nämnda The Harder They Come. Ett ekande Persuaders-piano, en avgrundsdjup basgång och ett släpigt triphopbeat. Och Tricky bevisar återigen att han har en av världens koolaste röster.

En skiva väl värd att upptäcka. Inte minst av alla som skyr dansmusik och electronica.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 02:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1526

9 kommentarer

Nej jag vill inte

Nr 1 Oregistrerad 2002-07-07 00:06
 

Det är jag som är Benjamin Orff och det här är ju inte bra. Bla bla bla.

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-07-07 02:44
 

Jag vill inte heller…

Nr 3 Oregistrerad 2002-07-07 02:52
 

tricky har absolut en av världens coolaste röster. men cool stavas faktiskt fortfarande med c.

daniel Oregistrerad 2002-07-07 03:23
 

Engelskt uppslagsord

cool

Svensk översättning

{i stående uttryck} {informellt} {ingen direkt översättning} (adjektiv)

Stående uttryck

a cool hundred thousand (million) dollars—hela hundra tusen (en miljon) dollar

Nr 5 Oregistrerad 2002-07-07 03:31
 

Jag har förstått efter att följt dagensskiva.com de senaste månaderna att det finns ett STORT intresse av att vara först att kommentera en recension, helst utan att ha något att göra med själva recensionen. För att hjälpa alla andra med denna oerhörda bedrift som är sååå COOOL så har jag satt ihop en liten enkel ”tutorial”:

1) Skriv ner den text du vill ha med i kommentaren i exempelvis Notepad. Kopiera sedan in detta i klipp-o-klistra bufferten. Namnet går oftast så pass fort att skriva att det behövs inte skrivas ner i förväg.

2) Synka din klocka med dagensskiva.com's klocka ett par dagar innan så du vet exakt när den nya recensionen dyker upp.

3) Tryck blixtsnabbt på ”Kommentera Recensionen” och klipp och klistra ultrasnabbt in din text och tryck på knappen ”Kommentera”

4) Voilá! Du är nu en supercool kille/tjej!

Robert K Oregistrerad 2002-07-07 13:34
 

schysst tutorial! men varför ska man skriva det i notepad? verkar onödigt…

ju Oregistrerad 2002-07-08 20:06
 

Oakenfold är duktig men tyvärr spelar han alldeles för mycket icke nyskapande trance i sina mix-set… tyvärr låter mycket av hans eget material så också.. har dock ej hört denna nya skiva men man får ju hoppas att den är så annorlunda mot vad man förväntar sig som du säger…

Zimzimma Oregistrerad 2002-07-10 23:35
 

visste ni att bunkka är ett finskt slangord för sova (heh)

lit Oregistrerad 2002-10-08 12:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig