dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Oasis: Heathen Chemistry
Heathen Chemistry (album, cd) Oasis
2002
Sony/Epic
7/10

Hjärtat slår fortfarande

Från att ha varit alla rock-recensenters våta dröm för snart tio år sedan har Oasis nu blivit föremål för samma recensenters klagan. På samma sätt som The Strokes, The Hives och Black Rebel Motorcycle Club kommer dissas om ett par år. I kritik och tyckande är musik en färskvara nämligen, och då är det viktigare att tycka korrekt än att tycka på riktigt.

Jag har aldrig riktigt förstått hur Oasis lyckas få så mycket människor att bli lyriska/hatiska. OK, bröderna Gallagher har en förmåga att väcka åsikter genom skriverier i tidningar och sin kaxighet. Men jag tycker nog ändå att allt detta är oerhört överdrivet och lyssnar hellre på Oasis som ett rockband. För det är just det de är. Varken mer eller mindre. Något som inte minst är tydligt på live-dubbeln ”Familliar to Millions” som i mitt tycke är ett mycket starkt dokument.

Inför släppet av ”Heathen Chemistry” sitter både asgamar och troende på första parkett med olika förväntningar. Singlarna har spelats en hel del och visat på ganska god form. ”The Hindu Times” svängde rätt skönt på samma sätt som ”D'you Know What I Mean” och ”Go Let It Out” gjorde inför tidigare fullängdare. Balladen ”Stop Crying Your Heart Out” kommer ni höra om och om igen i sommar. Kanske den snyggaste balladen Noel Gallagher skrivit. Piano, stråkar, känsla och en Liam-röst i kalasform. Klistermelodi och snyggt arrangemang för upp den på listan över mina absoluta Oasis-favoriter.

De lugnare låtarna dominerar skivan. Jag går och hoppas att bandet ska trycka gasen i botten, men det händer inte riktigt. Det bränner till i Gem Archers ”Hung in a Bad Place” där Liam sjunger med samma lava i strupen som på de första skivorna. Det gungar på i stompiga ”Better Man” och ”Force of Nature”, men i övrigt är det mest lugnet som råder på ”Heathen Chemistry”.

Den som vill kan alltså bli besviken på den låga farten. Samma problem som på ”Be Here Now” och ”Standing on the Shoulder of Giants” om man tycker så. Men varför gå och vänta på att Noel ska skriva en ny ”Rock'n'Roll Star” eller ”Hello”? Det är ju som att gå och vänta på att Roberto Carlos ska göra en ny omöjlig frispark, eller att varje sommar ska bli som 1994. Ett förhållningssätt som bara leder till besvikelser.

Efter ett par genomlyssningar fastnar jag för det lugna, stabila svänget på ”Heathen Chemistry”. ”Little by Little” är en behaglig sak med Noel på sång. Mycket orgel och snygg melodi, som en ny ”Stand by Me”. ”Born on a different cloud” är skriven av Liam och låter minst sagt rätt mycket John Lennon. Låten växer stadigt och flummar ut skönt i slutet. ”Better Man” låter också rätt mycket Beatles på LSD och är även den skriven av Liam. ”Songbird” är en snygg akustisk sak som också är signerad Liam Gallagher, men ljusår ifrån ”Little James”.

Det är slående att Liam växer till sig som låtskrivare och det är bra. Bra också att Noel lät Gem Archer och Andy Bell bidra med låtar denna gång. Det gör att Oasis känns mer som ett band. Men faktum är att det är Noels låtar som lyfter ”Heathen Chemistry” på samma sätt som de lyft tidigare skivor. Han skriver starka melodier och gör det med ett stort trubbigt engelskt hjärta som slår hårt för rockmusiken. Som ett svar på fotbollens Vinnie Jones eller Tony Adams. Inte alltid briljerande, men med stor kärlek och känsla. Lyssna på kärleksfulla och leendeframkallande ”She Is Love” och försök sen säga att Noel Gallagher är slut som låtskrivare. Ett akustiskt komp och en poppig orgel bakom Noels sång framkallar sommarkänslor i hela kroppen.

”Heathen Chemistry” är inte slutet för Oasis. Visst, den är inte lika omskakande som de två första skivorna, men det var väntat. Oasis kommer aldrig göra en ny debut. Det är bara att lyssna på Oasis med nyktra öron och upptäcka att ”Heathen Chemistry” har en hel del att tillföra. Precis som ”Standing on the Shoulder of Giants” och ”Be Here Now” faktiskt också har det.

”Heathen Chemistry” är helt enkelt en stabil skiva. Inte värd att hata. Inte värd att dö för. Men fylld av goda rocklåtar.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-06-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-19 10:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1516

37 kommentarer

Bra recension. Tänker hålla mig långt bort i från plattan dock. Oasis = inga favoriter.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-06-27 00:08
 

voff! man trycker på uppdatera, och så är där en helt ny recension. nästan lite läskigt…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-06-27 00:09
 

Bra recension, har längtat efter denna ett tag. Jiihaa!

Kalle Oregistrerad 2002-06-27 00:34
 

Tänk, fortfarande inga sura kommentarer

Johan H Oregistrerad 2002-06-27 01:02
 

Jävla bögpop. Usch.

Ingvar Oregistrerad 2002-06-27 05:47
 

Bra skrivet det där om att The Hives, The Strokes etc. kommer att dissas om ett par år…

Martin M Oregistrerad 2002-06-27 09:49
 

Om skivan är usel spelar det väl ingen roll om det är korrekt att tycka så. Det bara är så.

Efter ”Be Right Now” och covershowen på Hultsfred har inte Oasis gjort en människa glad.

De är slut och gör trist musik 2002.

Apotekaren Oregistrerad 2002-06-27 10:57
 

Apotekaren:

Oasis verkade göra 1800 personer rätt glada igår enligt tidningarna och Fredrik Welander. Själv kommer jag nog ge skivan en chans. Singlarna har ju varit rätt sjyssta.

lennon Oregistrerad 2002-06-27 11:14
 

Det med Strokes, Hives osv er totalt misforstået. Pointen er, at de har lavet plader som netop er så speed-rusende skarpe som Oasis' Definitely Maybe var, og det er derfor folk som mig går amok over dem. Hvis de til gengæld kommer til at lave plader så røvsyge som 'Be Here Now' eller 'Standing on…', så tror da fanden at de kommer til at få høvl for det.

Og ja, jeg ved at man ikke kan få det samme sus som på sin debut. Det kan næsten ingen. Men det er ingen undskyldning for at blive så urtriste som Oasis blev på album 3 og 4. De tunge, kværnende, melodiforladte numre, alle de ti minutter lange og kedelige sange Noel sang, al den vildt reaktionære Sgt. Pepper-stil. Og den elendige turné efter 'Be Here Now', kedeligste koncert jeg har været til.

Korrekt at Noel ikke behøver skrive en ny 'Rock'n'Roll Star', det er for meget at forvente. Men hvorfor skulle han absolut skrive en 'Fade In/Out' eller fuckin 'I've got my magic pie'…

-smølle Oregistrerad 2002-06-27 12:15
 

Jag var nere på KB i malmö på förhandslyssning av den här skivan i tisdags. Den var helt okej faktiskt. Bättre än vad jag trodde att de gamla gossarna kunde prestera numera. Och vad som var skönt var att när vi lyssnat på den två gånger kändes det fortfarande som om vi lyssnade på en ny skiva den tredje gången. Det är bra. Men de dör snart, bröderna Gallagher (musikmässigt alltså), tror jag.

Henke Blomquist Oregistrerad 2002-06-27 12:42
 

Egentligen dog de när de släppte nästa platta efter (what's the story) Morning Glory. Men de har faktiskt repat sig lite med denna skivan. Men de BÖR lägga ner den musiken nu och inte bara tjäna pengar. De kan köra solo eller något om de nu måste fortsätta, bara inte inom denna genren!

Henke Blomquist Oregistrerad 2002-06-27 12:45
 

Oasis är världens tråkigaste grupp. De är bara dålig attityd och pissig självkänsla personifierad. Deras plats i musikhistorien kommer för alltid vara: Gruppen som våldtog gamla Beatles-låtar och blev hypade av världens mest korrupta musiktidning(läs: NME).

F.ö. skulle jag vilja ge Liam en käftsmäll för alla drog-förskönande uttalanden han gjort genom åren. Han är bara en korkad liten narscisist som har haft näsan i det vita pulvret för länge och fått hybris.

—–

Var är de utlovade Tom Waits-rescensionerna egentligen????

Usch!!! Oregistrerad 2002-06-27 14:15
 

Jasså du säger det. Men det ironiska är ju att det är först på den här plattan de har börjat låta som Beatles. De har aldrig någonsin låtit som Beatles tidigare. Bara vanlig urtråkig ursäkt för att dissa.

Förresten så var recensionen nästan perfekt. Skivan är vad den är. Oasis är ett av få band som hade 'oturen' att göra två av de bästa plattorna först. Det är inte många band som gör det. Ser du de banden bli dissade? Näpp.

Iallafall..B-sidorna till singlarna har fått ett litet uppsving också. Det är ju kul. :)

Mikael Oregistrerad 2002-06-27 15:31
 

Jaha. Då höjdes mina förväntningar ordentligt. Hoppas nu inte att jag blir besviken. Beställde de bägge maxisinglarna+plattan (har alla maxi-singlarna som de släppt, så samlandet har blivit ett beroende=)

Tyler Durden Oregistrerad 2002-06-27 16:58
 

Att Oasis sågas numera kan ju bero på att det var ett tag sedan dom gjorde någon bra skiva.

J Oregistrerad 2002-06-27 20:57
 

Mikael- Hur kan man påstå att oasis inte låter som Beatles? Då har man inte lyssnat tillräckligt noga.

J Oregistrerad 2002-06-27 21:01
 

Tyler, var det en avslutning på parantesen eller en smiley?

Marla Oregistrerad 2002-06-27 21:33
 

J: Hur kan man påstå att Oasis låter som Beatles? Då har man inte lyssnat tillräckligt på Beatles.

Kal Ström Oregistrerad 2002-06-27 22:50
 

Haha, är det nåt jag har lyssnat på så är det Beatles. Oasis är förmodligen det band som kommit längst utan att vare sig ha egna ideer eller utveckla sitt låtskrivande det minsta.

Om man verkligen vill veta varifrån Oasis har snott sitt sound ska man lyssna på George Harrissons soloplatta All things must pass.

J Oregistrerad 2002-06-27 23:28
 

Att hacka på att Oasis låter som Beatles är att slå in öppna dörrar. Noel har ju själv sagt flera gånger att han inte skriver nyskapande musik utan att han själv i stort sett bara lyssnar på Beatles och Sex Pistols.

Att komma med den dissningen av Oasis är lika spännande som att konstatera att Stålmannen är Clark Kent. Ingen större nyhet med andra ord.

Bra rock behöver inte vara nyskapande. Gör man melodier som Noel Gallagher spelar det inte nån roll att de inte är nyskapande. De är helt enkelt bra ändå.

Spärrvakten på Odenplan Oregistrerad 2002-06-28 08:54
 

Riktigt bra recension faktiskt. Grattis! Har däremot aldrig gillat oasis men ändå.

K Oregistrerad 2002-06-28 16:01
 

rock'n roll star en bra låt…? knappast. Däremot är Songbird i all sin enkelhet den nya plattans bästa spår. Den har magi. Punkt slut.

tsuguway Oregistrerad 2002-06-30 23:30
 

Riktigt bra recension.

Super bra platta.

ULTRA bra konsert på Cirkus i onsdags – Oasis rockar!

j7 Oregistrerad 2002-07-01 09:51
 

inte nog med att Oasis är slut, de är ett gäng fjantar också.

armitage Oregistrerad 2002-07-02 22:56
 

Härligt att bröderna är tillbaka! Oasis är I N T E slut på långa vägar.

Bobbo Oregistrerad 2002-07-03 10:25
 

Oasis är absolut inte slut… själv tycker jag att Be Here Now är deras starkaste platta… men det är klart att man sitter och hoppas på en ny Live Forever eller Cigarettes & Alkohol trots att det antagligen inte kommer att hända…

hypotetisk Oregistrerad 2002-07-04 18:29
 

instämmer i att detta var en väldigt bra recension. ger en käftsmäll till fjanten ”Usch!!!” som svar det otroligt patetiska inlägget. Oasis gör fortfarande bra musik. banne mej. punkt slut.

Andy. Oregistrerad 2002-07-08 19:04
 

yes den är släppt och skivan är bra, lite mer bett än standing och be here now får jag säga, fast det jag hoppades på och hoppas fortafarnde hoppas på är att oasis skall göra en svår skiva, en skiva som håller i flera år, varken definetely maybe och whats the story e speciellt svåra, låtarna har alltdi hög klass när oasis gjort dem det är produktionen som varit rätt så upp och ner. oasis är och kommer förbli oasis och inget beatles, betales utvecklade en hel genre och årtionde. sluta snacka om de tidigare åren vi är här nu och oasis är fortafarnde ett av världens bästa band och kommer att förbli det i mina ögon länge

Timsan Oregistrerad 2002-07-09 11:18
 

Heaten Chemistry är ännu ett nytt mästerverk av Oasis. Måste också säga att jag såg Oasis på circus och det var vad man kallar en magisk spelning. Och till alla er som inte gillar Oasis säger jag bara FUCK YOU !!!

Henke Gallagher Oregistrerad 2002-07-15 19:52
 

”Songbird” är förvisso en simpel melodi men är väl ändå BÄTTRE än skämtet, ”Little James”. Annars en fin och bra recension.

Tony Oregistrerad 2002-08-27 17:11
 

Oasis gjorde en fantastisk konsert på cirkus i somras. dom bevisade att dom fortfarande är bäst. Att dom är värda att leva för. Att Oasis är allt som behövs.

Slash Oregistrerad 2003-03-02 20:53
 

fattar inte det här snacket om att oasis bara är beatles rip-offs.. dom låter fan så mycket mer slade än beatles till exempel. dessutom spelar d ju noll roll – dom e fortfarande världens bästa band.. ok, inte det mest originella men vem bryr sig? alla har sina influenser och oasis låtar betyder mer för mig (& jävligt många andra..) än något annat bands någonsin har gjort eller kommer att göra.

alla har ju rätt till en egen åsikt men faktum är att oasis helt enkelt det bästa bandet som vi kommer att få uppleva på den här planeten. så lägg ner snacket, köp skivorna, lyssna & försök förstå vad det här handlar om egentligen..

thank you, fuck you, have a nice day..!!

... Oregistrerad 2003-06-04 11:58
 

Klockren skiva! Liams snabba utveckling som låtskrivare kommer att sluta i en ny Oasis-peak. På nästa skiva kommer hans låtar att vara monument. Kom ihåg var ni läste det först. Lilla Värtan vet hur man snackar, glöm inte det. Tack för mig!

Lilla Värtan Oregistrerad 2003-10-01 09:41
 

När Oasis släppte ”Be here now” dog de bla bla bla bla. Det är kvalificerat skitsnack skapat av skvallertidningsjournalister. Oasis är bra rakt igenom.

lägg ägg Oregistrerad 2004-03-01 09:03
 

Känns bra att läsa det här. Gillar inte den här plattan särskilt mycket men allt som är emot Bjurman är ju bra. Min favorit platta med oasis är standing on the… den gillade jag inte heller när den kom, men när jag lyssnar på den idag älskar jag den. Riktigt psykedelisk känns den stundom. Hoppas den här skivan också växer i framtiden. Liams attityd är skön. Tack.

Diminishing Returns Oregistrerad 2004-03-26 23:29
 

Tänkte bara säga att Oasis är ett av världens bästa band.

Bror Oregistrerad 2004-10-10 09:26
 

Otroligt härlig skiva. Liam bevisar att han också kan.

9/10.

Medlem 2005-07-03 01:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig