dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Perssons Pack: Äkta hjärtan
Äkta hjärtan Perssons Pack
1992
EMI
9/10

Ett saknat Pack

Lyssna

Sök efter skivan

Jag var en gång den lyckligaste människan på vår jord
tills jag träffade en man en kväll och trodde på hans ord
Han kastade fram ett papper och sa:
Det här är ett kontrakt
kan du stava till ditt namn?
Skriv då under snabbt
Jag berättar mina lögner och hjärtat känns som sten
Det finns ett paradis längre ner

Han sa: Ditt nya arbete blir att locka folk ner hit
men jobbet det är hårt så du får ett evigt liv
Han lovade mig detta och himmelen därtill
så jag skrev mitt namn på papperet
under djävulens sigill
Jag berättar mina lögner och hjärtat känns som sten
Det finns ett paradis längre ner

Jag bär inte plakat och vill helst inte bli sedd
Jag knackar dig på axeln när du gråter och är rädd
och säger: Lyssna noga det är inte som du tror
långt ner är människor lyckliga i slotten där dom bor
Jag berättar mina lögner och hjärtat känns som sten
Det finns ett paradis längre ner

Skammen som jag bär på den väger flera ton
här ska man nu i evighet gå runt och lura folk
Jag kanske tänker suddigt, det gör man ju ibland
men jag lovar, ja jag lovar, det beror på denna man
Jag berättar mina lögner och hjärtat känns som sten
Det finns ett paradis längre ner

Sången om rocksångaren som lockar folk i fördärvet heter ”Ett paradis längre ner” och är en av tolv klassiska låtar på Perssons Packs Äkta hjärtan från 1992. En skiva jag gärna varvar ned till efter ett par dagars festivalande som gjort musikskallen splittrad av alla intryck.

Äkta hjärtan fångar för mig det bästa med Per Perssons låtskrivande och Packets oerhörda driv. Inledningen är rent av knäckande. Tusen dagar härifrån med Jakob Hellman som gäst dunkar fram som ett tåg förbi någon nedlagd station i Hälsingland. Äkta hjärtan är en veritabel komporgie för den som är svag för akustisk gitarr och mandolin. Fribacka väg är en vacker nationalsång för alla de som bryter upp från sina döende uppväxtorter för att söka lyckan på någon annan plats, men lämnar kvar kärleken. Orden är känsliga, men långt ifrån banala:

Om du stannar kvar slår fötterna rot
och gräver sig djupt ner i utarmad jord
Men landet är öppet och väntar på oss
Är det konstigt min vän att jag vill härifrån
Där det enda som växer är kyrkogår'n

Sen följer knäckande tungviktaren, Nyårsafton i New York där Magnus Linds dragspel firar stora triumfer med sin enkla men snygga melodi som bär upp låten. Självklar och direkt i text och musik.

Låtarna är ibland lugna, ibland snabba, men alltid med Perssons känsla för rock, country och visa. Somna in är vacker som en vaggvisa. Genom ögon så blå har lika hög fart som en långtradarchaffis på väg hem.

Jag återkommer med jämna mellanrum till den här skivan. För mig är det den absoluta höjdpunkten i den svenska akustiska rocken. Jag tröttnar inte på Äkta hjärtan. Den har en musikalisk enkelhet och effektivitet som träffar mig i höften. Texter om vardag och bilder av Sverige som träffar mig i hjärtat. Allt sammanhållet av en känsla som väldigt få artister i det här landet lyckas få till. Rakt igenom äkta.

Per Persson är en stor låtskrivare som för få upptäckt. Perssons Pack är dessutom ett av de farligaste banden som kunnat upplevas på små scener runt hela landet. En av de tajtaste combos jag sett. Kärntruppen med Per Persson som självklar frontman flankerad av dragspelaren Magnus Lind och basfantomen Magnus Adell. Oftast med tunge Ingemar Dunker bakom trummorna och med någon frilansande gitarrist efter Niclas Frisks avsked.

Per Persson borde skriva lite nya låtar och samla sitt pack. De sex skivorna Kärlek och Dynamit, Kanoner och små, små saker, Äkta hjärtan, Svenska hjärtan, Längre bortom bergen och Sekunder i Sverige räcker inte. Det finns fortfarande ackord att slå ut och historier att berätta.

En äkta orkester med en äkta låtskrivare. Jag saknar dom.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-06-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-20 09:33

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1505

18 kommentarer

Den ska jag köpa!

Kropp Oregistrerad 2002-06-17 07:08
 

fantastiskt bra skiva

ryktena om en återförening dör nog aldrig….

cybergrunge Oregistrerad 2002-06-17 11:09
 

Perssons pack & Jakob Hellman har gjort en sjysst låt som heter ”tusen dagar härifrån”

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2002-06-17 12:40
 

vilket det ju står i recensionen…sorry

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2002-06-17 12:42
 

Äntligen!! hoppas det här kan få fler att inse att Packet förmodligen är Sveriges allra bästa band. Stark köprekommendation till alla som är inne och kikar på den här sidan.

Riff Raff Oregistrerad 2002-06-17 13:00
 

fan..måste ju köpa…kommer glömma…

Gustaf Oregistrerad 2002-06-17 20:28
 

de hade väl, om jag inte minns fel, nån sorts reunionspelning i anslutning till pärsmässan i edsbyn förra sommaren. eller var det förrförra..

johan Oregistrerad 2002-06-17 22:58
 

ja, jag kan bara instämma med hela mitt hjärta; ett sånt saknat pack, och en sån saknad låtskrivare. deras tre första skivor är svenska klassiker!

henrik Oregistrerad 2002-06-18 12:15
 

Saknar dom nåt grymt och minns en spelning på magasinet i kristianstad 89 som var så grym….

fredrik malmö Oregistrerad 2002-06-19 18:55
 

Packet är saknade kungar. Är det någon som vet var ”pöjkarna” håller hus idag?

Alex Oregistrerad 2002-06-24 13:51
 

Vi är många som saknar dem…

Pp Oregistrerad 2003-01-27 09:49
 

http://www.perssonspack.tk/

L.E. Oregistrerad 2003-02-12 06:07
 

Ni pratar om packet som de vore döda hela bunten.

Herr Persson har ju dragit igång nu igen och lever i allra högsta grad. Har tyvärr inte lyckats tagit mig till någon spelning med hans nya band ”Per Persson med band”. Men en låt finns att ladda ned på perssonspack.com

I fråga om skivan ”äkta hjärtan”; när jag först lyssnat igenom den tyckte jag den var den sämsta skivan de gjort (fråga mig inte varför). Men när jag lyssnade igenom den fler gånger växte den bara mer och mer och blev tillsut en av mina favoritskivor. Köp den! och när du lyssnat igenom den köp alla deras skivor och inse att de är/var hur bra som helst.

Tack för mig och leve packet!

Och Persson lever..!

Freddan Oregistrerad 2003-08-15 14:51
 

Freddan: Du har rätt. Persson lever och mår bra. Nyligen gjorde han och bandet två kanonspelningar på Tantogården i Stockholm. Recension av undertecknad här: http://www.dagensskiva.com/red.asp?vem=3&text=100.

Persson kommer dessutom göra en solospelning (akustisk) på Nalen i Stockholm i september.

Men, det nya bandet ska inte blandas ihop med Packet. Packet har somnat in. Dock, den nya konstellationen är inte sämre.

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-08-15 18:45
 

underbar text,

underbart band,

sveriges mest underskattade låtskrivare och en av sveriges allra bästa berättare, i Stig Claessons klass.

c:hylse Oregistrerad 2004-03-11 20:03
 

jag minns hur jag satt hemma i min skabbiga soffa och lyssnade på min superlyxiga stereo… Magnus Johansson, Waterboys och Perssons pack… deras spelningar var sanslöst bra… röj och känsla… "Nu tar jag den bruna gitarren och då vet ni vad som gäller" sa Persson i Kalmarspelningen… helt enormt….

Peter_Kalmar Oregistrerad 2004-10-24 17:54
 

Packet var så sjukt bra. Får samma känsla när jag lyssnar på Winnerbäck ibland. Men lite fattigare…

Kenny Oregistrerad 2004-11-17 17:00
 

http://www.perssonspack.com

Tantogården 5,6,7/1 2005

erik@perssonspack.com Oregistrerad 2004-12-21 09:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig