dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Música de futebol
Música de futebol (CD) Samling
2002
Mr Bongo
8/10

Brasiliansk blandning

Lyssna

Sök efter skivan

Näst efter fotbollen är Brasilien förmodligen mest känt för sin musik. Samba, bossanova, tropicalia och luftig house. Listan kan göras längre.

Det finns sämre ställen än Brasilien att utgå ifrån när man skall sätta ihop ett soundtrack till fotbollens världsmästerskap. I Brasilien har fotboll och musik ofta gått hand i hand och många är de låtar som hyllat någon av de många hjältarna genom åren. Flest har så klart handlat om en skönspelande Pelé.

Det brasilianska VM-laget från 1970 ramar in den här fina samlingen, både i bild och ljud. Här finns hela startelvan representerade och Pelé själv pryder omslaget. En ljudupptagning från VM-finalen inleder skivan och fler finns insprängda under resans gång.

Musikaliskt handlar det mest om lättsvängande cocktailjazz med bossakänsla. En mer modernt remixad version av Arakatubas ”Pelé” finns också med, den utflykten till en svettig nattklubb är i stort ensam i sitt slag (utan att för den skull bryta av helt och fördärva stämningen).

För det här är mest ett soundtrack till heta eftermiddagar och varma kvällar i goda vänners lag. Spisas fördelaktligen tillsammans med en kulört paraplydrink.

Några nya favoriter har jag redan fått. Jorge Bens båda funkfärgade bidrag ”Camisa 10 da gávea” och ”Ponta de lança africano” (som påmminner lite om War i sina mest latinsvängiga Eric Burdon-stunder) är självklart bland dem. Jag är också svag för de Getz/Gilberto-lätta bidragen från Tamba Trio och Chico Buarque med flera.

Sen finns en del inslag som är lite för mycket för mig. Graviões da fiels brasseschlager ”Mitos e magrias na triunfante odisséia da criação” hade jag klarat mig utan till exempel.

Som fotbollsskiva är den här samlingen oöverträffad. Den är rentav något så ovanligt som en fotbollsskiva vars ”bäst före”-datum inte går ut i samma sekund som domaren blåser av VM-finalen. Det här är en riktigt bra samling som jag kommer att spela ofta resten av sommaren. Lite extra mycket redan till midsommar.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-06-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-24 20:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1502

4 kommentarer

ja, fotboll e ju roligt, men lagg av med detta 'forst' business.

dickheads

john fran england Oregistrerad 2002-06-14 11:23
 

När kommer krautrocken???

Mera krautrock!!!! Oregistrerad 2002-06-14 17:16
 

Låter mycket bra, men var hittar man skivan någonstans???

El loco Oregistrerad 2002-06-16 22:08
 

[...] Moreno Samba MakossaAndrea Marquee ZumbiSamling Música de futebolThe Limp Twins Tales From Beyond The GrooveStan Getz and João Gilberto feat A C Jobim [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig