dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jorge Ben Jor: Samba & Football Groove Association
Samba & Football Groove Association (cd) Jorge Ben Jor
2006
Universal
8/10

Det mjuka groovet

Jorge Ben Jor var en av de tongivande musikerna inom i utkanten av det som brukar kallas för tropicalia-rörelsen (fint tvivelaktigt illustrerad med en samling från Soul Jazz härom året). Jag kände honom också från utmärkta samlingen Música de futebol och festfixarlåten Taj Mahal (som märkligt nog inte finns med på någon av de båda samlingarna).

Men jag saknade en samling med Jorge Ben Jor själv som berättade historien om hans unika uttryck. Så när Ginza reade ut Samba & Football Groove Association som sattes samman till fotbolls-vm förra året för under 50-lappen passade jag på.

Urvalet består av låtar från hans bästa år på 60- och 70-talet och fokuserar som titeln avslöjar på låtar som handlar om fotboll och hans allra största hits. Här finns klassiker och självklara val som Mas que nada, Take It Easy My Brother Charles och så klart Ponta De Lança Africano (Umbabarauma). Inte alltid i de versioner jag känner igen från mina tidigare samlingar. Taj Mahal är inte lika rå som jag minns den från festerna, men minst lika bra.

Tonläget är sambafunkigt mjukt med ett följsamt groove varmt som en sommarbris. Musiken lika bra som omslaget är fult. En perfekt introduktion till Jorge Ben Jor och den brasilianska musiken, men knappast något den vane lyssnaren saknar. Någon annan får med andra ord svara på om just det här är de bästa versionerna av låtarna. Eller så återkommer jag när jag tagit mig an några av hans album.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-04-24 20:07 / Uppdaterad: 2007-04-26 15:50

Kategori: Recension | Recension: #4130

10 kommentarer

jag gillar omslaget.

Medlem 2007-04-25 00:06
 

det här ger jag en etta olyssnat bara av att se namnet på skivan och omslaget

Medlem 2007-04-25 10:39
 

gräv djupare patrik jorge är större än såhär.

Hakeem Oregistrerad 2007-04-25 13:22
 

Det betvivlar jag inte. Jag ser det bara som en samlad ingång. Som sådan funkar skivan bra för mig.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-25 15:40
 

Det råder stor kulturförvirring i den här recensionen.

Jorge Ben var inte ”en av de tongivande musikerna inom det som brukar kallas för Tropicalia-rörelsen”. Visst, han influerade tropicalisterna, han gästspelade med några av dem, men han var aldrig en del av ”rörelsen”. Soul Jazz har mycket att stå till svars för med sin förvirrade samling.

Patrik Hamberg, skaffa först och främst ”Tropicália: ou Panis et Circenses”. Detta är ”rörelsens statement”. På omslaget och på skivans spår finner du allt du behöver veta om vilka som var en del av rörelsen eller inte.

Sedan gräver du som sagt djupare med Jorge Ben.

Och för att svara på din fråga: av låtlängderna att döma så är denna version av ”Taj Mahal” från 1976 års ”África Brasil”. Originalet är från 1972 års ”Ben”, men denna senare remake är den som brukar dyka upp på samlingar.

Charles, Anjo 45 Oregistrerad 2007-04-26 13:22
 

Soul Jazz är knappast de första och enda att räkna Jorge Ben till tropicalia-rörelsen. Och jag erkänner att det är lite överdrivet att, som jag gör ovan, kalla honom central. Jag hade lite bråttom när jag skrev och rörde ihop honom med Gilberto Gil. Slarvigt och taskig faktakoll från min sida. Jag erkänner mig rättad.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-26 15:48
 

man kanske skulle runka till james brown istället.

Medlem 2007-04-26 16:00
 

Byta ut det vita mot det bruna? Ja, du har ju alltid varit flexibel. Eldsjälen från Skåne!

Medlem 2007-04-26 16:03
 

tack charles och patrik, jag käner själv en viss förvirring inför jorge, hans musik är stor och svängig och jag har fan ingen aning av hur korrekt och heltäckande min bild av honom är, väldigt lite har jag läst om honom i svensk press, dock har jag alltid kopplat honom som en förebild för seu jorge, som pappa erfaren typ, han känns så sval och kompetent och skitbra hela tiden, svänger på live, fixar fantastiska arr med flöjter och massa annat…

fan va varmt det är, jag känner mig dum i huvet, jag blev bara lite förvirrad av detta, ny design på sidan, äntligen skrivit om jorge som jag velat ha just erat perspektiv på, vilket dock bara gjorde mig mer förvirrad, lite bättre nu dock på den fronten.

hakeem Oregistrerad 2007-04-28 17:12
 

[...] Jorge Ben Jor Samba & Football Groove Association [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig