dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Musiq: Juslisen
Juslisen (CD) Musiq
2002
Def Soul/Universal
6/10

Lager på lager

Lyssna

Sök efter skivan

Han är tillbaka med sitt andra album, killen som skriver som det låter. Albumtiteln betyder alltså Just Listen. Och just ja, han har dumpat andra hälften av sitt artistnamn Musiq Soulchild. Heter bara Musiq nu, vilket torde bli förvirrande för engelsktalande människor som talar om att lyssna på hans musik.

”Juslisen” då. För att göra en lång historia kort: retro-/neosoul i Prince och Stevie Wonders anda, nutida referenser kan vara D’Angelo, Eric Benét och Bilal. Gosigt groovy harmonier spelade på instrument med mjuka läten och framför allt: stämmor i lager på lager på lager på lager. Musiq är en sångare som utnyttjar varje chans att lägga en sångstämma till. Och han sjunger väldigt bra.

Han är kompis med Philadelphias musikgrädda, alltså The Roots (precis som på förra skivan gör Scratch ett inledande interlude) och Jill Scott, som tog honom under sitt beskydd för några år sedan. Och dessa kopplingar hörs. Det är genomtänkt och genuint på det stora hela. Även om det är lite för mycket upp och ner, ner och upp i skalorna för att vara melodistarkt hela tiden.

Det är en lång skiva, hela en timme och 16 minuter. Och det blir lite tradigt, med överraskningarna för glest placerade. Men de finns där. Första låten ”Newness” som är kusin med ”Girlfriend” från förra skivan, pigga ”Religious”, gospelstinna ”Motherfather” är några av höjdpunkterna.

En stark invändning dock till covern på George Harrisons "Something". Hur man kan spela den låten utan den fullständigt geniala basstämman i orginalet går över mitt förstånd. Annars är den funkiga avslutningen på låten ett rätt bra initiativ. Med både Chic-stråkar och stämsångsfestival.

Det är inga direkta kappvändningar från förra skivan "Aijuswanaseing", utan snarare en liten utveckling till ett mer diversifierat och eget sound. Så gillar man den är skivan ett bra köp.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-13 16:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1497

2 kommentarer

I dag recenseras samma skiva på extended mix. Det kan vara intressant att kolla deras åsikter också på http://www.extendedmix.com

Ola fixar Oregistrerad 2002-06-09 00:24
 

Nästan lite känsla av CCCP över omslaget.

Pete Oregistrerad 2002-06-09 00:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig