dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Jon Spencer Blues Explosion: Plastic fang
Plastic fang (CD) The Jon Spencer Blues Explosion
2002
Mute/Playground
6/10

Rock'n'roll blues explosion style

Lyssna

Sök efter skivan

Jag kan inte hjälpa att jag känner det som Plastic Fang är en mellanskiva. Och faktiskt JSBX sämsta på tio års aktiv karriär. Men det är mer bedömt efter en JSBX-mall än något annat. Antagligen kommer det talas om att yngre förmågor sprungit om dem i bluesig rock'n'roll, men det är inte riktigt så. The Blues Explosion kör på sitt eget spår. Även om Plastic Fang inte är fantastisk kommer jag spela den mycket. För precis som vanligt förföljer mig små textrader och utrop, som aldrig släpper taget.

Jag tycker inte det verkar som de velat gå vidare med Plastic Fang. Att de istället ville ta ett steg tillbaka och göra det enkelt igen. De har gjort en postmodern resa genom sin karriär som på ett sätt ledde dem till mål med Acme (och kanske ännu längre med Acme Plus). Ett steg framåt därifrån hade knappt varit JSBX längre, även om jag skulle vilja höra det. Men det känns logiskt att den här framför allt är en rockskiva. Ett steg bakåt för att kunna få överblick. Och få till en svängig rocksskiva.

Av de äldre skivorna känns Plastic Fang mest lik Crypt Style. Lite mindre avig bara, mer lik Magical Colors från Acme. Produktionen är ganska rak, Steve Jordan har gjort Plastic Fang till en homogen skiva, till skillnad från Acme:s alla producenter och mixare – som i och för sig gjorde den skivan helt fantastisk. Texterna är dessutom mer tematiska än någonsin, monster och skräckfilmsreferenser förekommer i var och varannan låt, vilket också bidrar till den sammanhållna känslan.

Favoriten just nu är tillbakalutade Killer Wolf, men det har varierat under dagarna jag haft Plastic Fang i cd-spelaren. Hold On är skönt svängig med Bernie Worrell (Parliament/Funkadelic) på orgel och Dr John på gitarr. Bernie Worrells andra gästbidrag med moogbas på Over and Over är ännu bättre, även om låten är sämre. Shakin' Rock'n'roll Tonight stänker in rocken och singeln She Said funkar bra som stämningshöjare.

Plastic Fang är stabil och något att lyssna på länge. Precis som de andra skivorna varit.

Kal Ström

Publicerad: 2002-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 15:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1385

7 kommentarer

De har gjort en postmodern resa genom sin karriär som på ett sätt ledde dem till mål med ”Acme” (och kanske ännu längre med ”Acme Plus”).

Du kan väl inte på allvar mena att Acmeskivan skulle vara JSBX bästa platta?

chrille P Oregistrerad 2002-04-05 10:18
 

Nu var det ju inte det jag skrev. Men ok då. Jag kan skriva det nu istället.

Jag kan på allvar mena att ”Acme” är JSBX bästa platta. Och jag vet att det är som att häda i kyrkan. Det är flera som kommer nära, men jag tycker faktiskt ”Acme” är bäst.

Skjut mig. Och skyll allt på Chrille P.

Kal Ström Oregistrerad 2002-04-05 10:51
 

Stå på dig Kal Acme är deras bästa!!!

Mikael Oregistrerad 2002-04-05 10:59
 

Håller med. Acme är deras bästa skiva. Näst bäst är Orange.

Joachim Oregistrerad 2002-04-05 13:10
 

det kanske borde nämnas att ”killer wolf” är en cover. Originalet är gjort av Danzig och finns på skivan ”Danzig II: Lucifuge”

peter Oregistrerad 2002-04-08 15:44
 

”Now I Got Worry” är bäst, men ”Plastic Fang”´kommer inte långt därefter.

Henrik Oregistrerad 2002-04-10 23:33
 

Och ”Acme” är bra, men lite för välpolerad och tråkig.

Henrik Oregistrerad 2002-04-10 23:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig