dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Peter Nordahl: Director's Cut
Director's Cut (cd) Peter Nordahl
2002
BMG
7/10

Opretentiöst och soft

Lyssna

Sök efter skivan

Peter Nordahl är pianist och kompositör som tidigare bland annat har nått framgång tillsammans med Lisa Ekdahl på jazzplattan Back to Earth. Den här skivan innehåller till största delen Peters egna låtar och man förstår att man kan förvänta lite allt möjligt redan när man hör öppningslåten Soho Night. Den har tydliga drag av Ravels Bolero och dessutom en didgeridoo lite avspänt placerad i det koola kompet.

Det låter inte så effektsökande som man kan tro, utan mest mysigt och stämningsskapande. Sista låten avslutas också med samma Bolero-stuk och didgeridoo som i början, så cirkeln sluts bokstavligen om man sätter skivan på repeat. Och det är möjligen dess svaghet; att den funkar lite för bra som bakgrundsmusik. Med några glädjande och utstickande undantag.

För även om det dyker upp många influenser under skivans gång, är blandningen ganska mild. Tankarna går stundtals till en hotellbar med en idog, men inte alltför uppseendeväckande trivselpianist. Ibland svänger det till ordentligt, som i Plaintive Rumba och Sketches of Cuba; latinomjuka och blodvarma latinoinfluenser som passar väldigt bra ihop med Peter Nordahls distinkta och okomplicerade spelstil.

Jag skulle vilja ägna några rader åt vad jag tycker att Peter Nordahls musik inte är, även om negationer egentligen är till ondo för att beskriva saker. Den är inte hyperpretentiös som så mycket annan jazzmusik från Sverige. Den är inte överproducerad. Den är inte nyskapande och crossover så jag blir trött i öronen och börjar hata house. Den är inte minimalistisk och svävande så jag somnar.

Nej, den är i själva verket ganska enkel, retro (det bär mig emot att använda termen, då jag hör till dem som tycker att ”retro” borde vara dagens norm), tillbakalutad, välspelad och, i de flesta låtarna, melodistark. Jag går faktiskt omkring och sjunger på flera av låtarna trots att de är instrumentala. Nynnar alltså.

Den känns väldigt svensk också. Ibland ser jag bilder av svenska barnprogram från 70-talet (Jojje Wadenius musik till Kalles klätterträd, typ), ibland kommer en förnimmelse av Gunnar Svenssons musik till någon av Svenska Ords produktioner. Och emellanåt känns Jan Johanssons ande nära.

Favoriter på skivan är, förutom de tidigare nämnda latinolåtarna; At the Movies (som är soundtrack till en söt kortfilm av och med Peter Nordahl) och Soho Night. Som bonus finns en trevligt arrangerad version av Burt Bacharachs This Guy Loves You med.

Blåsarrangemangen är mäktiga och snygga utan att vara överjobbade. Och blåsarna är lysande. (Tvärflöjt kan verkligen vara ett råsvängigt instrument!) Alla musikanterna på skivan är förresten mycket bra. Jag har egentligen ingenting att klaga på. Förutom det faktum att jag inte har tillräckligt mycket att jubla över.

Fifi Ström

Publicerad: 2002-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-03 15:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1288

12 kommentarer

Finns det en anledning till att ni inte har en handfull klara recensioner som bara ligger och väntar på att få ploppa upp när klockan slår midnatt? Eller sitter ni verkligen uppe en lördag/söndagnatt och skriver recension?

Björn Oregistrerad 2002-02-03 01:02
 

Vi recenserar för det mesta aktuella skivor och därför kan vi inte ha ”en handfull” recensioner färdiga.

Och jag kan verkligen tänka mig sämre saker att göra en lördagnatt än att lyssna på och skriva om jazz.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-02-03 01:21
 

Så du menar att förra löragsnatten satt David drazdil uppe hela natten och recensera Subgud?? Småcharmig norsk electronica???

stackars jävel har han inget bättre för sig?

ha ha lite pinsamma e ni allt….

MEKKARN Oregistrerad 2002-02-03 13:12
 

GULD

g Oregistrerad 2002-02-03 20:28
 

Mekkarn lille vän, du tror väl inte alla skribenter på dagensskiva.com sitter och skriver recensioner i realtid. I så fall är nog även du lite pinsam…

Fredrik Welander Oregistrerad 2002-02-03 23:11
 

Var det inte det Fifi precis skrev?

Björn Oregistrerad 2002-02-04 10:01
 

Jo, jag skrev den i realtid. Alltså jag satt och skrev den natten mellan lördag och söndag. Jag gör ofta så, eftersom jag har mycket annat att göra resten av min vakna tid. Och det tycker jag är helt ok, hoppas alla andra gör det också.

Jag tycker inte att det gör mig särskilt pinsam i alla fall.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-02-04 11:12
 

Ut och sup i stället på kvällen-natten och skriv recensionen på dagen.

Ett bra tips, det måste ju vara alldeles för stressig att skriva recensionen så sent…

Peter Oregistrerad 2002-02-04 14:32
 

Jag menade inget illa… ”lovar”

Ni gör säkert ett jäkla jobb, Men det här med att recensera skivor varenda fredag, lördag natt liknar ju inget annat en Iko Iko..

FiFi: Åh men halå va!!! jag e lixom sådär crazy- bizy på dagarna med både det ena o anrda sörru?

så de sååå…

PS; ja lovar:det var inte jag som fick dasset att spricka på Maskeraden… JA lovar.”

MEKKARN Oregistrerad 2002-02-04 18:58
 

Nu är jag ganska trött på diskussionsämnet, men jag måste ändå säga detta. Vi i redaktionen på dagensskiva.com har internet som medium och en sajt med tillhörande förnämlig databas, vilket gör att vi kan arbeta hemifrån.

Vår redaktör bestämmer vem som skriver när, och ibland har man söndagsrecension. För att dagensskiva.com ska leva upp till sitt namn, måste det finnas en ny skivrecension varje dag – även helger. Det är vår övertygelse sedan starten den 13:e maj 1999, och den har vi efterlevt.

Har man då haft en trevlig fredagkväll och lördag (och inte varit förutseende nog att skriva recensionen på torsdagen eller tidigare) har man inget annat val än att skriva på lördagkvällen.

Eftersom jag tycker om att lyssna på och framföra mina åsikter om musik, känns detta inte som ett straff. Inte heller som att jag spiller värdefull fest-tid. Jag har gott om tid. Och jag väljer själv när och hur jag skriver mina recensioner. Såna är våra villkor på dagensskiva.com. Sluta klaga nu. Var snälla.

Fifi Nylander Oregistrerad 2002-02-04 23:38
 

”jag satt och skrev den natten mellan lördag och söndag. Jag gör OFTA så!”

Fifi jag vill bara inte att människor som dig skall säcka ihop framför datorn vid 25-30 års åldern istället för att njuta av livets alla härligheter.

sådär då var det löst,

tack för sista ordet!

Mekkarn Oregistrerad 2002-02-05 11:32
 

Skivan är (om nån är intresserad) sjukt skön. Så där mysigt kallt skandinavisk, blandad med varma latinska inslag.

Jonte Oregistrerad 2011-09-16 13:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig