dagensskiva.com

48 timmar

Recension

No Doubt: Rock Steady
Rock Steady (cd) No Doubt
2001
Interscope
5/10

Har fått tillbaka glädjen

Lyssna

Sök efter skivan

No Doubt slog igenom i mitten av nittiotalet med albumet Tragic Kingdom, som innehöll kioskvältar-låtar som Just a Girl och Don't Speak. En hel värld charmades av bandets blandning av ska och gitarrpop. Uppföljaren Return of Saturn lyckades inte följa spåret, utan bjöd mest på saggig, osvängig rockpop som påminde om Garbage. Nu har bandet släppt nya albumet Rock Steady.

No Doubt har tagit tillbaka svänget. Men kanske inte på det väntade sättet. Ska-influenserna lyser med sin frånvaro, istället låter bandet snarare soul- och hiphopinfluerade. Ni har redan hört det i MTV-plågan Hey Baby. Det osar Prince om flera låtar och den gamle symbolen har faktiskt producerat en låt tillsammans med No Doubt. Låten Waiting Room som också spelats in i Paisley Park-studion.

Andra namnkunniga producenter har också varit med och skapat Rock Steady. Nellee Hooper är med och rattar flera låtar. Även Sly & Robbie, Ric Ocasek och William Orbit är med. På det hela taget känns det som om No Doubt och de olika producenterna lyfter fram delvis nya kvaliteter.

De tidigare ganska dominanta gitarrerna får stå tillbaka. Istället kryllar det av sköna analogt ljudande synthar genomgående på albumet. De har till och med tagit med lite klassiskt Casio-bloppande i sköna låten Running.

Den nya ljudbilden gör att jag blir lite glad av att höra No Doubt igen. Men låtarna är tyvärr inte lika starka som på Tragic Kingdom. Jag tycker Hey Baby och Detective gungar bra. Pastellrosa åttiotals-pastischen Don't Let Me Down kan bli en jättehit om den släpps vid rätt tillfälle. Det tidigare nämnda samarbetet med Prince i Waiting Room bjuder också på ett godkänt resultat. Men som helhet finns det mer att kräva av bandet.

Men No Doubt har fått tillbaka glädjen. De kommer långt med det. Räkna med flera radio- och tv-plågor från Gwen Stefani och kompani.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-04 13:01

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1257

15 kommentarer

”Hey baby gungar bra” !!?? va!?

gabba Oregistrerad 2002-01-15 09:11
 

vadå, den gungar ju hur bra som helst

agurk Oregistrerad 2002-01-15 10:39
 

har dom inte släppt 4.a skivor.. har för mig där finns en röd som det bara står no doubt på.. som kom innan tragic?

marcus Oregistrerad 2002-01-15 11:43
 

Detta är 5:e skivan. De tidigare heter: No Doubt, Beacon Street Collection, Tragic Kingdom och Return of saturn.

Albert Oregistrerad 2002-01-15 13:12
 

Finns det någon som korrekturläser efter att ni skrivit recensionen, t ex någon redaktör?

Peter Oregistrerad 2002-01-15 13:39
 

Tycker no doubt är tråkig musik. Liksom ingen själ. Tugummisound. Lite för pseudohäftigt.

ante Oregistrerad 2002-01-15 16:35
 

Nej vad har hänt? Gillade Tragic Kingdom skarpt men hörde precis Hej baby för första gången, och kan definitivt inte hålla med om att den ”gungar bra”, tyckte faktiskt det var riktigt dåligt. Aldrig tänkt på att de äldre albumen skulle vara ”ska-inspirerade” men visst, den influensen saknas i så fall definitivt här! Bu!

Johannapanna Oregistrerad 2002-01-15 18:07
 

Ska man lyssna på den här plattan med No Doubt kan man väl lika gärna lyssna på Britney Spears! ”Hey Baby” är en riktigt tråkig låt!

Snuffe Oregistrerad 2002-01-15 19:41
 

”hey baby” är riktigt,riktig klen. Tycker man att den gungar blir man nog sjösjuk av en båt i lugnt vatten. Det behövs betydligt mer sväng för att rubba mig! Och plattan låter efter en snabblyssning inte speciellt imponerande. Ett band på rejäl dekis.

dsd Oregistrerad 2002-01-15 21:07
 

Lustigt. Min reaktion när jag hörde ”Hey baby” var. Är det verkligen No Doubt? Vaddå har de gjort något lyssningsbart igen? De har ju varit totaldöda sedan de två singlarna från Tragic Kingdom. Tradigare får man leta efter. Men ”Hey Baby” är riktigt, riktigt bra. Appropå nån kommentar här nedan, Britneys låtar är väl sisådär 7 klasser över allt No Doubt gjort. Bara ”Don't speak” och ”Hey baby” kan konkurrera.

Olf Oregistrerad 2002-01-18 11:41
 

No Doubt är redigt bra måste jag säga, men Rock Steady är inte deras bästa skiva, jag håller fortfarande på Tragic Kingdom. Beacon Street Collection är faktiskt riktigt dålig, och Return of Saturn är en stor besvikelse. När jag lyssnade på Rock Steady första gången blev jag helt paff måste jag säga! oj, sicket sound! annorlunda, mystiskt, och inte alls likt No Doubt. En massa synthar och grejer, men det låter faktiskt riktigt bra. Hey Baby är inte så bra faktiskt, bästa låtarna är Running och Don't let me down. Ska bara kommentera bilden på skivan: min skiva är röd med vit text….

Melissa Oregistrerad 2002-02-23 21:41
 

No doubt är bra, och Gwen är as cool!!!

mig Oregistrerad 2002-03-05 14:09
 

as if

Lars Oregistrerad 2002-08-19 21:20
 

endel verkar klaga på nästan allt.. Mitt omslag e också rött me svart o vit text..

:)

Jenny Oregistrerad 2003-01-08 18:13
 

Hella good är riktigt bra… grymt sound..

dream_brother Oregistrerad 2004-01-10 20:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig