dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band: Born into Trouble as the Sparks Fly Upwards
Born into Trouble as the Sparks Fly Upwards (cd) The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band
2001
Constellation/Border
7/10

Från Montreal

Lyssna

Sök efter skivan

Tidigt 2000 släppte Efrim, Thierry och Sophie från godspeed you black emperor! skivan He Has Left Us Alone But Shafts of Light Sometimes Grace the Corners of Our Rooms. Bandet kallade de A Silver Mt. Zion. Sent 2001 kom uppföljaren Born into Trouble as the Sparks Fly Upward. Bandet hade fått fler medlemmar och har bytt namn till The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band.

Det är kul att tycka om folket i, och kring, gybe!.

The Silver Mt. Zion … bjuder på en något mer avskalad ljudbild än gybe!. Det är färre instrument och enklare låtar. Den storslagna och rymdiga orkesterkänslan finns inte här. Bandet låter både mer bräckligt melankoliskt och mer aggressivt än sitt moderband. De har lyckats göra en skiva som tagit musiken närmare lyssnaren.

Tyvärr är Born into Trouble … inte riktigt så bra som jag skulle önska. Jag vet inte vad som saknas, men något gör att jag vill ha mer eller något annat. Förutom när konstellationen har vågat sig på sång. Då blir det plötsligt en helt annan grej.

Kanske är jag onödigt hård. Mina förväntningar på den här skivan var stora, det är sant. Men den förra skivan med bandet plus det mesta andra jag har hört av syskonbanden, Fly Pan Am, gybe! Set Fire to Flames med flera, får en lätt att förvänta sig stordåd. Kanske är även den här skivan ett sådant. Det kommer att visa sig när den sjunkit in ordentligt.

En av skivans bästa låtar är den hetsiga och taktfasta Take These Hands and Throw Them in the River med paranoid och ångestanstruken sång med skönt eko. Avslutande The Triumph of Tired Eyes är skivans tredje sånglåt. Också den en av skivans bästa låtar. En lugnare sak som påminner lite om Low.

Manifesterandet av kollektivets hemmasnickrade ideologi som alltid är lika luddig som konkret har i och med sången resulterat i textrader som Cop Cars on Every Corner, Come on Friends, to the Barricades Again och Musicians are Cowards. Kul tycker jag. Särskilt när de har använt sig av sången så pass sparsmakat som de gjort.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-04 13:32

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1251

8 kommentarer

Äntligen så kom denna recension… Rättvist betyg också, hade väldigt höga förväntningar på skivan då föra har blivit en av mina absolut favoriter och finns på på listan över bästa skiva någonsin. Det är fortfarande bra, men inte som förut. jag kan nog till och med överväga en 6.a.

Trots mitt något negativa utlåtande så finns skivan med på årets bästa.

martin friberg Oregistrerad 2002-01-08 01:45
 

klar åtta, snudd på nia. tappar lite fokus i vissa låtar och är kanske inte lika genialiskt bra som godspeed, men ändå en av förra årets bästa skivor

nov Oregistrerad 2002-01-08 02:30
 

they don't sleep on the beach anymore…

coney island Oregistrerad 2002-01-08 11:58
 

Ursäkta, men jag måste bara skratta lite åt förkortningen gybe! – haha! :)

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-01-09 09:35
 

jag tror förkortningen är allmänt vedertagen. men visst är den festlig.

mikael, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-01-09 11:38
 

Ja, det skulle jag också säga att den är faktiskt, ibland droppar man utropstecknet.

:)

martin friberg Oregistrerad 2002-01-10 08:50
 

jag tycker den här skivan är värd en 10a, en av världens bästa skivor genom tiderna enligt mig.

stora engelska ordboken Oregistrerad 2003-02-25 12:30
 

den är ASBRA

en salt apa Oregistrerad 2003-10-05 14:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig