dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Breach: Kollapse
Kollapse (CD) Breach
2001
Burning Heart Records
7/10

Ombytlig bastard

Lyssna

Sök efter skivan

Sveriges kanske bästa producent Pelle Gunnerfeldt har tillsammans med Breach lyckats skapa ett monster. En ond, avlägsen släkting till Firesides ”Elite” och Bricks ”Automan”.

Bricktanken slog nog Breach också. Bandets sångare och gitarrist Patrik Instedt är nämligen med och gästar på två låtar. Den ena, ”Lost Crew”, är en av skivans bättre låtar. I alla fall i den hårda skolan.

Soundet på skivan är trasigare och mer förtvivlat än tidigare, men det är samtidigt vackrare. Det tog en stund för mig att verkligen ta till mig det. Jag saknade en form av botten som inte finns här. Den botten som genomsyrade tyngdviktaren ”Venom”. Efter ett tag förstod jag att det var en poäng med detta. Breach har utvecklats.

”Kollapse” bjuder på stora kontraster. Vi har å ena sidan de hårda låtarna som bjuder på influenser från det välkända Neurosismanglet och spår av det mer Albininoiseiga. Sköna ångest och själsslitande tongångar med tillhörande vrål. Å andra sidan har vi de instrumentala och mörka låtarna som är någon slags suggestiv post/mathrock. Ljusare än nyss nämnda Neurosis, men fortfarande rör det sig om svärtat vemod. Jag kan inte annat än säga att jag är glatt överraskad av tilltaget. För att inte säga förtjust.

Någon, eller några gånger, får vi en fusion av de två stilarna. Ett exempel på detta är låten ”Mr. Marshall”.

Skivan är krävande, ombytlig och oberäknelig. En beskrivning som talar för att den kan kännas splittrad. Vilket den ibland gör. Samtidigt är det kollaget av olika typer av låtar som gör skivan så bra som den är. Ungefär hälften av låtarna kan helt eller delvis kallas lågmälda och den andra halvan blåser på, mer eller mindre för fullt. De lågmälda låtarna fungerar själva som låtar, men samtidigt som andningspauser på skivan som helhet.

Bäst är Breach när de drar upp tempot eller när de håller tillbaka rejält. Märkligt nog har mellantempomanglet hamnat lite i skymundan.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2001-12-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1208

15 kommentarer

Visst har du rätt Mikael. Breach har gått ett steg längre och efter att ha lyssnat på skivan någon månad så tror jag att jag förstår Breach bättre. De lågmälda låtarna förklarar Breach bättre än de snabba raserilåtarna gör. Breach har öppnat sitt hjärta och man får följa med in.

”Kollapse” i sig är en märklig produktion som påminner om steget Refused tog. Och som sedan TEXT drev till absurdum. Att utvecklas åt ett håll ingen hade tänkt sig.

Gabbe Oregistrerad 2001-12-07 11:51
 

post/mathrock är något många hårda rockare hamnar i. dubflirtande är inte ovanligt heller. jag älskar det själv.

TEXTplattan tycker jag är toppen! experimentell visst, men ruskigt bra.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2001-12-07 12:53
 

Du har så rätt Mikael, dubflirtande är fruktat rätt, och TEXT fetspöar.

Joakim Udd Oregistrerad 2001-12-07 13:05
 

Micke! Post/mathrock? Hur många hänger med i svängarna – inte jag i alla fall! Du är en ond, avlägsen släkting till eliten och den gamla tv-serien ”automan”!

Jag höjer ett varningens finger för denna skiva som jag aldrig hört. Det är på tok för spretig för att man ens skall orka känna på omslaget. Röd tråd saknas sånär som på ångest-texterna som för tankarna till ärketönten Eddie Vedder – ryck upp er för fan, är allt jag har att säga!

Och länge leve konceptskivorna!

Dick Fury Oregistrerad 2001-12-07 14:13
 

jag är ledsen Dick. jag antar att alla inte har hört manglande hardcore som neurosis eller något av steve albinis noiserock (shellac osv, osv). alla kanske inte heller har hört band som räknas till postrock. (läs http://www.post-rock.com/bands.html för lite info om denna genre). med denna tilläggsinfo + den länk som finns till en mp3a med bandet hoppas jag att du är nöjd. om nu ett king crimson-, pink floyd-, genesisfan kan tänka sig lyssna på HC.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2001-12-07 15:58
 

Jasså du! Smäda mig inte med Genesis… nä, men helt ärligt – spretiga album är jobbiga att lyssna på, men så avskyr jag ju From dusk till dawn oxå.

Vill jag lyssna på lo-fi så vill jag ju inte att det dyker upp nån gammal fireside hc (Post/apatirock) – för att ta elite som exempel. Jag vill att helheten skall funka… det är väl därför jag gillar konceptskivor (obs ej att jämställa med progressive rock), ex. Billion Dollar Babies och Welcome to my nightmare med Alice Cooper.

Dick Furir Oregistrerad 2001-12-07 16:16
 

Lite Steve Albini inlägg bara: Han sysslar inte bara med skräp som Shellac, han har även proddat den underbara senaste plattan med The Frames ”For the birds” lågmäld rock, vackert. Bara så ni vet eller nått. Nu kan ni fortsätta kasta konstiga musikstilar som mattrock på varandra. Själv har jag täckjacka.

Mart Oregistrerad 2001-12-07 17:24
 

bra recension av bra skiva. Det enda jag tycker är lite synd är att grabbarna i låtarna kombinerat det där typiska breach-soundet med deras nyfunna stil istället för att köra varannan låt typisk breach, varannan nytt sound.

daniel Oregistrerad 2001-12-12 01:46
 

så här skulle det ju stått: bra recension av bra skiva. Det enda jag tycker är lite synd är att breach-grabbarna i de nya låtarna kunde ha kombinerat sitt typiska sound med sin nyfunna stil istället för att köra varannan låt typisk breach, varannan nytt sound. Det blir ju, som du säger i recensionen, aningen splittrat.

Daniel Oregistrerad 2001-12-12 01:50
 

Jag har alltid tyckt om breach,, från deras underbara earth crisis hardcore inspirerande friction och outlines till deras ångestfyllda monster metal, jag har inte lyssnat på deras senaste än,, bäställde den i onsdags men jag ser fram emot att ha den sittande i stereon ett tag framöver. Breach har aldrig gjort mig besviken och kommer inte heller göra det nu. Deras musik har utvecklats från nåt bra till något ännu bättre..

Wicked Oregistrerad 2001-12-20 19:10
 

Nu har jag fått den stora äran att ha breach kollapse i samlingen.

Satte i den det första jag gjorde när jag vaknade och detta är ett mästerverk. Vädigt härliga och ångest manglande låtar Har redan skaffat mig favorit låtar. Big strong boss och lost crew är suveräna.Jag fastnade direkt för denna onda monster skiva.

Fortsätter dom i samma anda så kan dom gå hur långt som helst…..Rock On

Wicked Oregistrerad 2001-12-24 11:46
 

Fast lite svagt betyg från dej Mikael tycker jag nog ändå.. Fast utmärkt recenserat =)..

Wicked Oregistrerad 2001-12-24 11:47
 

TEXT skivan fick för lite uppmärksamhet i sverige tycker jag…

micke Oregistrerad 2002-03-20 14:51
 

Fy fan vilket album detta är. Helt otroligt genomtänkt och underbart!!!!!!!!!!!!!

Medlem 2004-09-20 19:23
 

Jag gjorde en sökning på "Breach" på skivhugget och fann deras "Godbox" MCD under kategorin "dansband/schlager". De skulle bara veta hur fel de har… hehehe.

Breachis Oregistrerad 2004-12-09 14:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig