dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fattaru: Första Femman
Första Femman (CDS) Fattaru
2001
Redline Records/Virgin
8/10

08 håller fortet

Lyssna

Sök efter skivan

I skarven mellan år 2000 och 2001, eller egentligen under hela våren i år, har ganska många i min bekantskapskrets börjat intressera sig för hiphop. Speciellt svensk sådan. Och det här är människor som, i bästa fall, har hyfsat musikintresse. Hos de flesta verkar intresset ha väckts sedan de läst Fredrik Strages bok Mikrofonkåt om den svenska hiphopscenen. Och det är ju alltid kul när människor vill upptäcka ny musik.

Har tyvärr svårt att släppa känslan att de vill angripa hiphopen ur något slags akademiskt perspektiv. Att de vill blivit nyfikna på ett fenomen och att de hoppas att mina egenhändigt inspelade blandskivor med hiphop ska låsa upp en värld de betraktar från utsidan.

Men det må vara så hänt. Själv tycker jag att det är väldigt lätt. Slut ögonen och lyssna. Lyssna med alla kroppsdelar utom huvudet. Känn musiken. Då brukar det mesta ge sig.

Eller så är det bara jag som är grinig och elitistisk.

En av de grupper som mina vänner fallit speciellt för är just Fattaru. Förmodligen därför att de fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, med låtar på olika samlingar, vinst i Rap-SM och inte minst partyvältaren Mina hundar. Men också därför att deras rappteknik, i deras öron, är helt unik. Visst är de bland de första i Sverige att göra det, men i ärlighetens namn står Fattaru i rakt nedstigande led till Bone Thugs-n-Harmony som revolutionerade hiphopen med 1995 års album E. 1999 Eternal.

Och hur mycket jag än försökt har jag inte riktigt fallit för Fattaru. Visst är tekniken imponerande, men det krävs en helhet. Alla pusselbitar måste falla på plats. Gul & Blå var helt okej och Mina hundar hade sina stunder. Jag har sett dem ett par gånger men inte blivit vansinnigt imponerade då heller.

Så landar singeln Första Femman i brevlådan och allt ställs på huvudet.

Tillsammans med gästande Fjärde Världen levererar de Timbaland-elektrobounce, men de blandar ut den med samma slags vemodiga stämningar som kollegorna i The Narcs använder. Stråkar och (tror jag) en oboesyntslinga hamnar på direkt krockkurs med framtidsfunken. Lägg till Fattarus och Fjärde Världens rim och flyt ovanpå det och vi har ett hiphopens just nu mest nyskapande spår. Kanske höstens hiphoplåt tillsammans med Bubba Sparxxx Ugly. Jag måste ge den några veckor till innan jag törs säga säkert.

Men Fattaru klarar sig bra även på egen hand. B-sidan Gul & Blå del 2, också den producerad av Masse gungar på i baktakt. Om Fattaru tassade runt baktaktsrytmerna i den första Gul & Blå dyker de den här gången rätt ner i dubträsket. Massor av eko. Hur bra som helst.

Det här är definitivt den bästa svenska singeln så här långt i år. Och den skruvar upp förväntningarna inför debutskivan.

Det är bara för mig att ta av hatten för Fattaru.

08 håller fortet.

Fan vad skönt.

(Första Femman släpps 8 oktober. Albumet Fatta Eld kommer 15 oktober.)

Ola Andersson

Publicerad: 2001-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 23:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1107

8 kommentarer

Singeln rokkar ingen tvekan. När blir det Promoes tur då? Goverment Music lär vara skit bra

Rackafella Oregistrerad 2001-10-04 20:42
 

”Det här är definitivt den bästa svenska singeln så här långt i år. Och den skruvar upp förväntningarna inför debutskivan.”

Jag tror omöjligt att någon kan säga så utan att ha hört Promoes Government Music.

Johan D. Oregistrerad 2001-10-04 22:44
 

Johan D: Har Promoe släppt någon singel från ”Government Music”?

pob Oregistrerad 2001-10-04 23:22
 

12:an Yes ayah(ung.) är släppt från Government Music. Innehåller också ”Stay” från Masses Gott & Blandat.

simonb Oregistrerad 2001-10-05 03:10
 

jag fattar inte varför alla prisar promoe så mycket. Vad är han igentligen? Paranoid! Man kan inte lyssna på någon som bara snackar dynga, lyssna på zion i istället om ni vill ha politisk hiphop.

emil Oregistrerad 2001-10-12 22:32
 

Men vänta härnu – kritik mot människor som tros vilja ”angripa hiphopen ur något slags akademiskt perspektiv” följs av en recension av Fattaru – ur ett närmast akademiskt perspektiv. Rockar det så rockar det väl, även om det visar sig finnas referenspunkter bakåt? Var det inte det som var poängen?

Spaceflower Oregistrerad 2001-10-16 15:49
 

Shoo… El Maco/Mackan/Markus är lätt det softaste emceen i hela Sverige just nu!! perfekt stil, perfekt flow, speciell röst, ja han har allt den perfekta rapparen ska ha helt enkelt!! Peace…

Jimpan i Team M16, Hallstavik Oregistrerad 2001-10-29 20:21
 

Själv har jag nog Stuffe som favorit.

Ola, dagensskiva.com Oregistrerad 2001-10-29 21:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig