dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mat åt far: Jämna plågor
Jämna plågor (CD) Mat åt far
2001
ÄktaBra Produktioner/Border Music
6/10

I dödsskuggans dal

The Hives, Majgull Axelsson, Mo Wax, Atari Teenage Riot. Pink Floyd, Tom Waits, Steppenwolf, Led Zeppelin, Kool G Rap, Mos Def, Fläsket brinner, Radiohead, Chet Baker, Crosby Stills Nash & Young, Portishead, Janis Joplin, Roni Size, Deltron 3030, Beck, Jon Spencer och The Goats.

Där har ni några av de namn som Mat åt far räknar upp i låten Influenser. Detta i en tid då hiphopen i allmänhet har glömt sitt experimentglada förflutna och nu mest försöker bräcka varandra med att vara mest nere med hiphopens alla element.

Det gillar jag.

Mat åt far ligger på ÄktaBra Produktioner.

Det namnet gillar jag.

Mat åt far arbetar med knastriga samplingar. Sedan spelar det ingen roll om de kommer från gamla svenska filmer och reklamfilmer eller från en gammal tummad jazzskiva. Maken till respektlös lekfullhet har faktiskt inte setts inom svensk hiphop sedan, tja, egentligen Just D:s dagar.

Det gillar jag.

Mat åt far består av DJ Mat, Format och Dödfödd. Albumet heter Jämna plågor. Låtarna har namn som Kört för oss alla och Klockan är 666.

Ifall ni inte fattat det redan, säger jag det nu: det här är inte en partyskiva. Tvärtom spelar Mat åt far i samma division som American Psycho-författaren Bret Easton Ellis i hans allra svartaste stunder. Världen som målas upp är fylld av mörker utan slut. Den som väntar sig konstruktiva lösningar på samhällsproblem hittar inget här. Istället väntar uppgivna konstateranden om hur det är. I alla fall enligt Mat åt far.

Det hörs också i musiken. Vemod blandas med ödesmättad skräckmusik. Det är skitigt, grovhugget och skrapigt. Men det som gör Mat åt far unika inom svensk hiphop just nu, förutom det flitiga användandet av samplingar, är de flesta spår har sitt ursprung i jazzen. Ett skramligt jazzbreak, ett skakigt jazzpiano eller en funkig jazzbas. Det ger skivan en helhetskänsla, samtidigt som den aldrig blir tråkig.

Faktum är att det här musikaliskt förmodligen är den bästa svenska hiphopskivan på hur länge som helst. Men Jämna plågor har två brister. Och tyvärr tar de ganska mycket utrymme i anspråk.

Rappen. Och rimmen.

Dödfödd och Format har mycket att säga. Men tyvärr inte riktigt talangen att göra det på ett övertygande och intressant sätt. De har inte Promoes frenesi, Latin Kings pondus eller Petters självklara flyt. Man vänjer sig ju mer man lyssnar, men hela tiden irriterar jag mig själv med att tänka på hur bra det skulle kunna vara om någon annan stod bakom micken.

Rimmen är ojämna, milt sagt. Det finns gott om bra rim på Jämna plågor, men tyvärr riktiga grodor. Och grodorna förstör alldeles för mycket.

Jag drar på mig mina khakis
lite bakis efter alla bärs som tagits
och alla bloss som dragits
det är varmt igen
så jag tar bandspelaren på cykeln
och drar till en plats där jag kan ställa den

Markoolio-varning på sådant.

Men när allt faller på plats är Mat åt far ruggigt bra, som i Sista färden, Ny gryning, Glasberget, Kört för oss alla och kanske framförallt i titelspåret. Nio minuters klaustrofobisk uppgivenhet som kan få till och med den mest positiva människa att börja jaga Prozac-recept.

Det här är en nödvändig, bra och tänkvärd skiva. Den behövs och lovar gott för framtiden. Samtidigt hoppas jag att Mat åt far putsar på rappen och rimmen till nästa album. Då kan det bli riktigt, riktigt bra.

Eller som de själva skulle säga: ÄktaBra.

Ola Andersson

Publicerad: 2001-08-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-16 13:27

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #1037

3 kommentarer

tycker inte rimmen är någon brist för mat åt far. rim från hjärtat, varför måste det vara så komplicerat hela tiden? De raderna du kommentera från låten ”Sommarlåten” säger juh sin sak, rakt på sak!

Linus Oregistrerad 2004-02-03 01:14
 

Självklart menar jag Majgull. Tänkte på något helt annat, förmodligen.

Ola, dagensskiva Oregistrerad 2001-08-27 18:27
 

menar du inte MajGULL Axelsson?

C Oregistrerad 2001-08-27 11:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig